“Örök szerelemről, önfeláldozásról, hazaszeretetről” – Aida a barlangszínházban

2017 június 17. szombat, 15:53

Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás, Füredi Nikolett és Szomor György főszereplésével, Pataki András rendezésében mutatta be a Soproni Petőfi Színház Elton John és Tim Rice Aida című musicaljét.
Az előadás nyitotta június 15-én az idei barlangszínházi szezont, kimondottan ennek a játszóhelynek az adottságait, atmoszféráját figyelembe véve alakították ki az egyiptomi kultúra monumentalitását idéző díszlet és látványvilágot. A produkció létrehozásában mintegy százan vettek részt, a népszerű dalok zenekaros kísérettel szólalnak meg.

Stéphanie Schlesser

Pataki András rendező elmondta, olyan minőségi zenés darabot kerestek nyitóelőadásként, amely magyar színpadon nem látható, széles rétegeknek szól, de tartalmát tekintve mély mondanivalót is hordoz magában. Az Aida egyszerre szól az örök szerelemről, önfeláldozásról, hazaszeretetről. A társulat zenés felkészültségét az elmúlt öt évben tudatosan fejlesztették, így képesek saját erőből kiállítani egy ilyen nagyszabású produkciót.

Stéphanie Schlesser alakítja Aidát. Az énekesnő pályafutása alatt soha nem játszotta még ezt a szerepet, s nagy kihívás számára a munka, az, hogy magyarul énekeljen. Jól érzi magát Sopronban és társulattal, nagy izgalommal várja a bemutatót. Újságírói kérdésre elmesélte: tavaly családi program alkalmával itthon járt, megnézte a SingSingSing musical-showt, fel is lépett benne Vastag Tamás testvérével, Csabával. Ezután Szakál Attila javaslatára került be a soproni produkcióba. A Radamest megformáló Vastag Tamás kiemelte, hogy profi körülmények között dolgozhattak a próbák alatt is így készülhet élete eddigi legnagyobb, legnehezebb szerepére énekesileg és színészileg is.

Az Amnerist játszó Füredi Nikolett örült, hogy ismét találkozhatott a Petőfi Színház társulatával, hiszen az elmúlt években többször játszhatott a leghűségesebb városban. A szerep számára nem csak azért kihívás, mert külsőleg többször átalakulhat – ő öltözik a legtöbbet az előadás során, mégpedig gyakran szinte rekord sebességgel – hanem amiatt is, mert az általa alakított figura belsőleg is változik a darab során. Ezt a jellemfejlődést, lélekutat pedig izgalmas színészi feladat megmutatni.

Aida – Soproni Petőfi Színház

Az előadás szövegkönyvét és a dalszövegeket Szomor György írta, aki Zoserként lép színpadra. Ő azt hangsúlyozta, az Aida az egyik legerősebb hatású és erejű mű az örök, mindent legyőző szerelemről, érzelmekről, önfeláldozásról és nagyon bízik benne hogy meg tudja érinteni a szíveket az előadás. Papp Attila Merebet alakítja az előadásban. A soproni színész elmondta: hogy szerepe szerint ő a kapocs Egyiptom és Núbia között és kovaköve lehet a két főszereplő lappangó szerelmének. Nagyon jól érzi magát az előadásban, amelynek szerinte fantasztikus ízt és hangulatot ad, hogy Stéphanie magyarul játszik és énekel.

A produkció zenei vezetője, karmestere, Oberfrank Péter elmesélte, hogy 12 zenész játszik az előadásban és hét elektromos billentyűs hangszert használnak. Ezek közül hármat Papp Gyula, a Mini és a Skorpió együttes legendás tagja szólaltat meg és ő is ott ül a zongora mögött. Hozzáfűzte: különleges musical az Aida, amelyben a rockzenészek és a klasszikus muzsikát játszók együtt szeretnék elérni azt, hogy a zene segítségével is tudjon a szívekre hatni a darab.

Az előadás díszlet-és látványvilágát kimondottan a barlangszínházi játszóhely adottságait kihasználva alakították ki. Szakál Attila díszlettervező, koreográfus – aki társkoreográfusként részt vett a mű hazai ősbemutatójának a színpadra állításában – kiemelte, hogy a porondszerű játszóhelyhez alkalmazkodva próbálták az egyiptomi kultúrát, annak monumentalitását megmutatni.

A  meghívott énekesek mellett a soproni teátrum társulata, a teljes Sopron Balett, a produkció zenekara és kórusának tagjai, a Soproni Petőfi Színház színitanodájának hallgatói és a Dirty Dance Sopron tagjai is részt vesznek az előadásban, amelyet összesen hat alkalommal láthatnak a nézők a barlangszínházban.

Füredi Nikolett

Így látja Pataki András rendező:

Az Aida című musical Elton John és Tim Rice féle átirata a jól ismert Verdi történetet dolgozza fel, amelynek tárgya az igaz, örök szerelem. Ennek a gondolatnak érvényessége van mindazok felé, akik már megtalálták párjukat, hiszen hosszú-hosszú együtt töltött évek után is lehet valaki szerelmes, de a fiatalokat talán még erősebben érinti ez a kérdéskör. Ennek az érzésnek a kibontakozása közben felmerül sok olyan egyéb gondolat, mint a közösségért való szerepvállalás, kiállás, vagy akár az önfeláldozás kérdése és a hazaszeretet elhívása is. Olyan téma ez, drámai fordulatokkal, amely lehetőséget ad arra, hogy a gondolati mélységekben, érzelmi katarzisokban utazzunk és ki tudjunk kapcsolódni a minőségi muzsika segítségével.

Forrás: soproniszinhaz.hu