Hegedűs a háztetőn – Csákányi Eszter és Jordán Tamás is szerepelni fog Alföldi rendezésében

2017 június 26. hétfő, 8:04

Mások mellett Stohl András, Csákányi Eszter és Jordán Tamás főszereplésével érkezik a Hegedűs a háztetőn című musical Alföldi Róbert rendezésében.

Az előadásban Tóth Gabit, Hevér Gábort és Éder Enikőt is láthatják.

Mikor, hol?

A musicalt először a Papp László Budapest Sportarénában mutatják be szeptember 10-én, majd turnéra indulnak a produkcióval: Szombathelyen, Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Pécsett és Zalaegerszegen is műsorra tűzik a darabot. A pontos helyszínekről és dátumokról ITT találnak bővebb információt.

Darabtörténelem

Az eredeti Broadway-produkcióban, amelyet 1964. szeptember 22-én mutattak be az Imperial Theaterben, Zero Mostel alakította Tevjét. A darab csaknem nyolc évig volt műsoron, később Topol, Herschel Bernardi és Jan Peerce tenor is játszotta a tejesembert. Topol alakította a zsidó hagyományok ápolását mindennél fontosabbnak tartó tejesembert a világhírű 1971-es filmfeldolgozásban is. A Hegedűs a háztetőn szinte folyamatosan műsoron szerepel New York-ban.

Magyarországon a Hegedűs a háztetőn bemutatóját 1973-ban tartották a Budapesti Operettszínházban, Bessenyei Ferenc emlékezetes Tevje alakításával. Joseph Stein és Sheldon Harnick szövegeit G. Dénes György és Reményi Gyenes István ültették át magyarra. Azóta a musicalt számos magyar színházban játszották nagy sikerrel – legutóbb 2010 márciusában a Vígszínház tűzte műsorára, Hegedűs D.Géza főszereplésével.

Minden idők egyik legismertebb musicalje lett

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben mutatkozott be először a Broadwayn, és hatalmas sikert aratott. Címét egy Chagall-festménytől kölcsönözte, történetét pedig Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című kisregényéből és más meséiből.

A musical főszereplője a kis ukrán faluban, Anatevkában élő Tevje, a szegény ortodox zsidó tejesember, akinek a falu lakóihoz hasonlóan a hagyományok határozzák meg a mindennapjait. Derűsen él feleségével és öt lányával rozoga házában a faluban – ahol még egy ideig viszonylagos békességben megfér egymás mellett a keresztény és a zsidó lakosság. „Reformgondolkodású” lányai hatására – akik egymás után hágják át a régi hagyományokat és saját szívük szerint választanak maguknak párt – Tevjében az apai szeretet felülkerekedik a hagyománytiszteleten. Természetesen ez nem csak a tejesember családjában okoz felfordulást, hanem kihat az egész falu életére. Anatevka lakóit a kialakult polikai válság sem kíméli: kilakoltatás vár rájuk, és jövőjük is bizonytalanná válik.