George & Cole: A Városmajorban lép fel a zenés-színművész osztály

2017 július 20. csütörtök, 11:16

Július 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon kelnek életre George Gershwin és Cole Porter művei a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves zenés-színművész osztályának előadásában.

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A két amerikai zeneszerző műveikben szövetségre léptették a jazz és a komolyzene eszközeit, örökzöld slágerekkel, jazz sztenderdekkel halmozták el az emberiséget, a musical műfajt nélkülük nem érdemes értelmezni. A harmadéves zenés színész szakirányú osztály hallgatói az esten előadói, zenei és táncos felkészültségüket egyaránt kamatoztatják egy igazi színházi showban, mely egyrészt felhasználja a klasszikus műfaji elemeket, szabályokat, etikettet, másrészt engedi, hogy a mai fiatalok fantáziája és személyes viszonyulása ezekhez a művekhez újfajta kulcsot keressen. A darabot az osztályvezető tanár, Novák Eszter rendezi.

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Az egyetem első két évében a hallgatók a prózai és a zenés mesterség alapjait együttesen, egymás kontextusában sajátították el. Rengeteg intonációs gyakorlatot kaptak tanáraiktól, hogy megtalálják és megtanulják egy-egy adott térben, közegben, szituációban a megfelelő hanglejtést, hanghordozást, ami persze az énektanulmányaikba és a prózai szövegmondásba is átvezet – mondta korábban Novák Eszter. Selmeczi György egy több évre kiterjedő zenei ütemtervet dolgozott ki a növendékek számára, aminek egyik fontos célja, hogy a különböző stílusokkal ismerkedjenek a jövő zenés színészei, a másik, hogy egy gazdag repertoárral távozzanak majd tanulmányaik végén. A zenés mesterség órákon két éven keresztül együtt dolgoztak a velük párhuzamos zenés rendező osztály tagjaival.

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

A George@Cole alapja egy tavalyi énekvizsga. Novák Eszter és Selmeczi György az ott elhangzott dalokból válogatta össze a mostani színházi show anyagát. „Nem koncert lesz ez, hanem egy egybefüggő, bizonyos környezetekbe, szituációkba, asszociatív helyzetekbe illesztett kétrészes zenés színházi est. George Gershwin és Cole Porter muzsikája kikerülhetetlen, ha musicalről, vagy jazzről, illetve jazz elemek könnyűzenei műfajokba való beépüléséről beszélünk. Hihetetlenül komoly stílustanulmány ez a gyerekeknek, a nézőknek pedig remélhetően óriási élmény lesz, hiszen a dalok között rengeteg olyan sláger van, amit a magyar közönség is jól ismer” – véli Novák Eszter, aki szerint a dalszövegek különösen alkalmasak arra, hogy igazi színházzá lehessen varázsolni őket.

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

SZFE / George & Cole: / Fotó: Szkárossy Zsuzsa

George & Cole

Szereplők:
Bori Réka, Borsi Balogh Máté, Brasch Bence, Czvikker Lilla, Fáncsik Roland, Fekete Gábor, Hajdu Péter, Hunyadi Máté, Imre Krisztián, Jenővári Miklós, Józsa Bettina, Kurucz Dániel, Ladányi Júlia, Litauszky Lilla, Mentes Júlia, Nagy-Bakonyi Boglárka, Széles Flóra

Zenei vezető: Selmeczi György
Zenekar tagjai: Bíró Rudolf, Duka Tibor, Jakab János, Kemény Gábor
Koreográfus: Bóbis László
Koreográfus asszisztens: Csömör Marcell
Díszlet- és jelmeztervezők: Herman Anett, Pajor Patrícia

Osztályvezető tanárok: Novák Eszter, Selmeczi György

2017. július 22. (szombat) 20.00
Városmajori Szabadtéri Színpad