Alföldi Róbert: “A minket összetartó szeretetről szól a Hegedűs a háztetőn”

2017 augusztus 01. kedd, 21:40

Alföldi Róbert ismét az Arénában! A Hegedűs a háztetőn a bemutatót követően nyolc vidéki város színpadán is látható lesz.

Sajtótájékoztatóval egybekötött olvasópróbát tartott az Alföldi Róbert rendezésében színpadra kerülő Hegedűs a háztetőn produkció.  A darabot először szeptember 10-én, dupla előadásban, a Papp László Budapest Sportarénában, majd nyolc vidéki nagyvárosban mutatják be.

Hegedűs a háztetőn sajtótájékoztató

Alföldi Róbert rendező kiemelte: “A Hegedűs a háztetőn látványos musical, de abból a fajtából való, ami megpróbál valódi és mély dolgokról beszélni. Olyasmit kap el a darab, ami manapság is aktuális, rólunk szól. Meggyőződésem, hogy attól függetlenül melyik Istenben hiszünk, a hétköznapi életben is jól ellennénk egymással. Még akkor is, ha a szomszéddal kicsit zrikáljuk egymást, tudunk békében élni. Valahogy azonban mindig úgy alakul a történelem, hogy azok, akik irányítanak, nem az életben és a valóságban élnek, azok kitalálják, hogyan lesz nekünk jó, hogyan és miként és kiket kell utálnunk, hogyan és miként és kiket kell szeretnünk. Erről, valamint a családról és a családot összetartó szeretetről beszél a Hegedűs a háztetőn. Arról, hogy a minket összetartó szeretetet semmi sem írhatja felül” – mondta a rendező.

Hegedűs a háztetőn sajtótájékoztató – Csákányi Eszter és Alföldi Róbert

Az eseményen Alföldi Róbert ismertette a szereposztást. A darabban Stohl András, Éder Enikő, Martinovics Dorina, Bánfalvi Eszter, Sodró Eliza, Pájer Alma, Kornis Anna, Csákányi Eszter, Makranczi Zalán, Szatory Dávid, Bányai Kelemen Barna, Fehér Tibor, Hevér Gábor, Márton András, Lugosi György, Patkós Márton, Náray Erika, Misurák Tünde, Juhász Levente és Fruma Sára szerepében Tóth Gabi játszik.

“A színészeken kívül táncosok és statiszták is színpadra lépnek, velük és a darab további alkotóival együtt nagyon sokan dolgozunk majd az előadáson. Nagyon örülök, hogy nem csak mennyiségileg, de minőségileg is komoly csapat jött össze, a többséggel ez a sokadik munkánk együtt. Bízom benne, hogy látványos és emberközeli produkciót alkotunk. Különleges, háromezer fős, amfiteátrum jellegű térelrendezést használunk, ami még nem volt az Arénában” – magyarázta Alföldi Róbert.

Hegedűs a háztetőn sajtótájékoztató

A musical azonnal hatalmas sikert aratott

Minden idők egyik legismertebb musicalje 1964-ben mutatkozott be először a Broadwayn, és hatalmas sikert aratott. Címét egy Chagall-festménytől kölcsönözte, történetét pedig Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című kisregényéből és más meséiből.

Az eredeti Broadway-produkcióban, amelyet 1964. szeptember 22-én mutattak be az Imperial Theaterben, Zero Mostel alakította Tevjét. A darab csaknem nyolc évig volt műsoron, később Topol, Herschel Bernardi és Jan Peerce tenor is játszotta a tejesembert. Topol alakította a zsidó hagyományok ápolását mindennél fontosabbnak tartó tejesembert a világhírű 1971-es filmfeldolgozásban is.

Hegedűs a háztetőn sajtótájékoztató – Stohl Andárs és Éder Enikő

A musical több mint négy évtizede sikerrel jelenik meg a világ színpadain, New Yorkban és Londonban is folyamatosan játsszák. Magyarországon 1973-tól a Fővárosi Operettszínházban Bessenyei Ferenc színpadi játéka tette emlékezetessé a musicalt.

A felújított Szegedi Nemzeti Színház is ezzel a darabbal nyitotta meg az épületet és az évadot 1986. október 10-én Király Levente főszereplésével. 1996 óta folyamatosan játssza a darabot a Madách Színház, Huszti Péter és Dunai Tamás főszereplésével. 2010. március 12-től volt látható a darab a Vígszínházban, Hegedűs D. Géza és Reviczky Gábor főszereplésével.

Hegedűs a háztetőn sajtótájékoztató

Hegedűs a háztetőn – előadások:

2017. szeptember 10. – Budapest, Papp László Budapest Sportaréna. Dupla előadás.

2017. szeptember 16. – Szombathely, Arena Savaria

2017. szeptember 23. – Győr, Audi Aréna

2017. szeptember. 30. – Debrecen, Főnix Csarnok

2017. október 7. – Miskolc, Generali Aréna

2017. október 21. – Veszprém, Veszprém Aréna

2017. november 4. – Pécs, Pécsi Sportcsarnok

2017. november 11. – Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok

2017. december 2. – Nyíregyháza, Continentál Aréna