“Mintaként szolgálhat mindannyiunk számára” – Evita a Margitszigeten

2017 augusztus 11. péntek, 10:09

Az előző évad egyik szabadtéri bemutatója idén újra betölti nagyszabású zenéjével, elragadó látványvilágával és Evita történetének sodró lendületű előadásával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot. A musical augusztus 11-én és 13-án látható.

A musicalről

„Visszajövök és millióké leszek!” – mondta Eva Perón (Evita), az argentin miniszterelnök felesége a halála előtt, aki a szegénységből felemelkedve olyan életet élt, amely mintaként szolgálhat mindannyiunk számára. Rendkívüli, ugyanakkor ellentmondásos alakját a zseniális szerzőpáros, Andrew Lloyd Webber és Tim Rice népszerű musicalje, valamint a Madonna főszereplésével a színpadi mű alapján készült film tette világszerte ismertté és népszerűvé.

Evita, fotó: Éder Vera

Nem csoda, hogy a musical 1980-as első magyarországi bemutatóját követően, amely a Margitszigeten volt, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is minden évtizedben színpadra állították. Örök értékeinek, az emberi sorsok megható ábrázolásának valamint nagyhatású zenéjének köszönhetően a musicalek legnagyobb klasszikusai közé tartozik.

Az Eva Perón alakját és legendás személyiségét megelevenítő világklasszis musical Juronics Tamás új rendezésében került színre a legkiválóbb hazai sztárok közreműködésével. A kőszínházi bemutatót novemberben tartották a Szegedi Nemzeti Színházban.

2017 nyarán, a Margitszigeti Nagyszínpadon újra repertoáron lesz a népszerű musical. A címszerepet Radnay Csilla alakítja, Che Guevaraként Sándor Péter, Juan Perón szerepében Egyházi Géza látható.

Evita, fotó: Éder Vera

Evita margitszigeti története

1980. augusztus 14-én volt az ősbemutató a Margitszigeti Vörösmarty Kertmoziban, a Rock Színház előadásában. A musical Miklós Tibor fordításában, Katona Imre és Mátis Lilla rendezésében állították színre, a főszerepet Kováts Kriszta játszotta. Perón szerepében Harmath Albertet láthatták a nézők, Che szerepét Szakácsi Sándor formálta meg, Magaldit Szolnoki Tibor, Perón szeretőjét Eszményi Viktória alakította. Az előadást többször, több helyszínen felújították, a Rock Színház több száz alkalommal adta elő, és másfél évtizedes fennállásának végéig műsoron tartotta.

– Az 1994-es bemutató Várkonyi Mátyás rendezésében (Korcsmáros György rendezése alapján) került színre a Margitszigeti Nagyszínpadon, szintén a Rock Színház előadásában. Különleges módon a címszerepet és Che Guevarát is külföldi, meghívott színművész játszotta: előbbit Claire Moore, utóbbit George F. Hemigway.

– A Szabad Tér Színház legutóbbi bemutatójára 2009-ben került sor a Győri Nemzeti Színházzal közös produkcióként. Molnár László rendezésében a címszerepet kettős alakításban láthatta a közönség: Szűcs Kingával és Berkes Gabriellával. Che és Perón szerepében Forgács Péter és Tóth Sándor mutatkozott be.

– A legújabb évtized Evitáját 2016. július 8-án mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházzal közös előadásként, Juronics Tamás rendezésében.

V. K. / Színház.org