A Mozart! című musicalt moziban is megnézhetjük Bécsben

2017 augusztus 13. vasárnap, 11:17

A Bécsi Rathaus Filmfesztiválon augusztus 16-án a Mozart! című musicalt is levetítik. Lévay Szilveszter és Michael Kunze zenés művét egy 300 m2-es kivetítőn láthatják.

A musicalben mások mellett Oedo Kuipers, Mark Seibert, Thomas Borchert, Ana Milva Gomes, Barbara Obermeier, Franziska Schuster, Brigitte Oelke szerepel.

A Mozart! 1999-ben debütált Ausztriában, 2015-ben pedig felújították a produkciót. Az előadás magyarországi premierjére 2003-ban került sor a Budapesti Operettszínházban. A darab az elmúlt években máshol is sikert aratott, Ázsiában még díjat is nyert.

A XX. sz. vége felé kialakult Mozart-láz felfedezte a zeneszerző szélsőséges, lázadó személyiségét, és jó pár műalkotást eredményezett. Ezek közül kiemelkedik az Amadeus film- és színpadi változata, valamint Lévay Szilveszter Mozart!-ja. Utóbbi új szempontok szerint közelít a hőshöz: Wolfgangot szinte mai fiatalként kezeli, aki képtelen elviselni az atyai uralkodást, a császárvárosi intrikákat – s miközben így harcban áll a külvilággal, belül sincs békéje, gyermekkori énje, a zseniális Amadé minden mozdulatát befolyásolja, s nem engedi szabadon.

Érdekes, változatos, nagyon mai, nagyon emberi történet egy fiatalról, aki harcol saját meggyőződéséért, a szerelméért, a szabadságáért… Aki nem bírja a megaláztatásokat, és nem akar beleilleszkedni a világ unalmas viselkedési sémáiba, s akit úgy hívnak: Mozart! – írta ajánlójában az előadásról a Budapesti Operettszínház.