Gubik Petra: “Ez a szakma igénybe veszi a hangot és a lelket”

2017 augusztus 14. hétfő, 9:05

Gubik Petra augusztus 11-én Esmeralda szerepében mutatkozott be a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Operettszínház nagyszabású, új musicaljében, a Notre Dame-i toronyőrben. A színésznőt a Fidelio kérdezte.

A Notre Dame-i toronyőr ősbemutatóját Kerényi Miklós Gábor KERO rendezte, Gubik Petra a musicalben a főszerepet alakítja, de rendkívül sűrű évad áll mögötte. A klasszikus regényhősnő, Victor Hugo Esmeraldájának megformálásáról a Fidelio-nak adott interjújában elárulta, hogy általában a bemutató előtt néhány héttel még káosz van a fejében, de érdekes módon most nem volt ez a helyzet.

Fotó: Budapesti Operettszínház

“Egész tisztán látom a karakteremet. Ez jórészt annak köszönhető, hogy KERO tanár úr nagyon pontosan elemezte nekünk a darabot és a szerepeket, és rengeteget segített a miértek megértésében. Olvastam Victor Hugo regényét, érthető módon elsősorban azokra a részekre voltam kíváncsi, ahol Esmeraldáról esik szó vagy ő jelenik meg benne. Érdekelt, hogy képzelte el Hugo a hőseit, milyen viszonyrendszereket és reakciókat írt meg. Nagyon sokat foglalkoztam Esmeraldával. Tudom, hogy a neve cigányul smaragdot jelent, tudom, milyen erős kettősség van benne: szelíd és gyermeklelkű, ugyanakkor borzasztóan vad, szenvedélyes és kiszámíthatatlan. Rendkívül szép, nagyon tiszta szívű és egyenes lány. És hát róla szól a darab. Ő a mozgatórugó. Amikor nem vagyok színpadon, akkor is rólam énekelnek és az én nevemet suttogják” – mesélte.

Gubik Petra / Fotó: Budapesti Operettszínház

Gubik Petra / Fotó: Budapesti Operettszínház

Gubik Petra arra a kérdésre, hogy milyen Esmeralda kapcsolata a többi férfival, kifejtette, érdekes az a szerelmi háromszög, aminek közepén Esmeralda van. Phoebushoz egy igazi szenvedélyes, mindent elsöprő szerelem fűzi, a cigánylány és a katona szerelme, ami persze nem teljesedhet be.

“Ennek a szélsőségeit próbáljuk bemutatni az előadás során. És ott van Frollo, a főesperes, aki egy nagyon furcsa figurája ennek a történetnek. Mélyen magába fojtja az érzelmeit, hiszen egy pap nem szerethet bele egy nőbe, különösen nem egy cigánylányba. Ő a szerelmét a másik két figurával ellentétben az erőszakba fojtja. Pont úgy viselkedik, ahogy egy pap nem tehetné. Akitől az ember menedéket várna, hozzámegy gyónni, imádkozni, pont ő az, akitől félni és rettegni kell. Ő lesz a legádázabb ellenségem a darabban, aki a végén máglyára juttat. A regényben pedig a bitófára.”

Fotó: Budapesti Operettszínház

Sűrű évad áll a színésznő mögött, Gubik Petra elmondta, a Notre Dame-i toronyőr a 7. bemutatója az idén és még van egy.

A kérdésre, hogy bírja mindezt fizikálisan, úgy válaszolt: “Ez az egész nagyon igénybe veszi nem csak a hangot, hanem a lelket is. Ezért szoktam azt érezni, amikor lemegy egy-egy turnus, hogy most megint tíz évet öregedtem. Mintha egy hetven éves öregasszony lelke lenne egy fiatal testbe zárva. Bár sokszor azt gondolom, úgy is nézek ki… Sok-sok áldozattal jár. Nagyon okosnak kell lenni. Én nem engedhetem meg magamnak, hogy akármikor kimaradozzak éjszaka, elmenjek bulizni. Az alkoholfogyasztás teljesen ki van zárva. Maximum otthon, ha már nagyon fáradt vagyok, egy kis pohár bort megiszom. Akkor is felöltözöm, ha meleg van. Mindig sok cuccal járok, állandóan pakolok. Van egy kis patika is a táskámban. De talán a legfontosabb, hogy az ember tudjon miből táplálkozni. Ezért is keresem azokat a mankókat a magánéletemben, amelyekbe tudok kapaszkodni. Az évek alatt megtanultam magam mindenhol jól érezni és kialakítani azt a kis intim szférát, ahol el tudok lazulni. Muszáj azt is megtanulni, hogy kizárd a körülötted lévő dolgokat” – fejtette ki a színésznő.

A teljes interjút ITT olvashatják.

A Notre Dame-i toronyőr  a Szegedi Szabadtéri Játékokon még augusztus 18-án, 19-én és 20-án látható, a Budapesti Operettszínházban szeptember 22-én mutatják be.