Éder Enikő: “Milyen jól ellennénk egymás mellett, ha soha nem szítaná senki a feszültséget”

2017 szeptember 17. vasárnap, 8:02

Teltház előtt mutatták be a hétvégén a Papp László Budapest Sportarénában a Hegedűs a háztetőn című musicalt Alföldi Róbert rendezésében. Az előadás egyik főszereplőjével, a Golde-t alakító, temesvári Éder Enikővel készített interjút az Index.

Az Index cikkéből:

Éder Enikő nevét a legtöbben akkor tanulták meg, amikor megnyerte A Társulat című tévéműsort, amelyben az István, a király szerepeire válogatták ki a legjobb színészeket, hogy aztán be is mutassák az előadást, és évekig játsszák szerte az országban és a határon túl.

Éder Enikő és Stohl András / Fotó: Evelin Lina Horváth / Alföldi Róbert Facebook oldala

Éder Enikő és Stohl András / Fotó: Evelin Lina Horváth / Alföldi Róbert Facebook oldala

“Alföldi Róberttel az István, a király kapcsán találkoztam először, mint ahogy Rosta Mária producerrel is, aki A Társulat után hívott a 2013-as István, a királyba is, Zsuráfszky Zoltán rendezésébe; ez ugyanakkor volt, amikor Szegeden Alföldi is megrendezte a darabot. Ezt játszottuk el Kolozsváron is, ötvenezer ember előtt. Milyen régóta tervbe volt véve, hogy ez egyszer ott is elhangozhasson! Nem is véletlenül jöttek el annyian. Hogy ez létrejöhetett, az óriási lépés volt. Az előtt az István csak egyszer volt Erdélyben, 2003-ban, Csíksomlyón, félmillió néző előtt” – mesélte Éder Enikő.

Éder Enikő / Fotó: Evelin Lina Horváth / Alföldi Róbert Facebook oldala

A Hegedűs a háztetőn Golde-ja szerint ez a darab arról szól, milyen jól ellennénk egymás mellett, ha soha nem szítaná senki a feszültséget, és mindegy, hogy oroszokról illetve zsidókról van szó. “Azt hiszem, a csapaton belül én vagyok az egyetlen, aki még nem dolgozott Alföldivel, mégis, már az első próbán azt éreztem, hogy itthon vagyok; ez az anatevkai világ a mienk, függetlenül attól, ki mit gondol vagy kinek ki az istene. Tényleg jól elvagyunk egymással. Tavaly mutattuk be Temesváron a Lavina című, kortárs török darabot, ami szintén a hagyományokról szól. Abban a darabban az a hegyvidéki falusiak hite vagy tévhite, hogy ha hangosabban beszélnek, attól elindulhat a lavina, ezért majdnem teljes némaságban töltik az év kilenc hónapját, még a tárgyakhoz is finoman nyúlnak, nehogy hangos legyen. Úgyhogy két hétig mi is így próbáltunk, még a szünetben, civilként sem beszéltünk hangosan. Élmény volt. De jelen pillanatban nem érzem, hogy erre itt szükség lenne, mert tényleg abban élünk, amiről a darab szól. Együtt van ennyi különböző ember, van egy közös célunk, ebben a másfél hónapban kialakulnak a saját hagyományaink, és mindez egy közösséggé formál minket” – mondta a színésznő.

Éder Enikő és Csákányi Eszter/ Fotó: Evelin Lina Horváth / Alföldi Róbert Facebook oldala

Éder Enikő és Csákányi Eszter/ Fotó: Evelin Lina Horváth / Alföldi Róbert Facebook oldala

A kérdésre, ha volna lehetősége Magyarországra szerződne-e, úgy válaszolt: “Akármennyire is elfogadtak és dicsértek is annak idején, nem ajánlott senki szerződést, csak szereplehetőségeket, és én ezek miatt is jöttem, és jövök is bármikor, ha tudom egyeztetni az anyaszínházammal. Volt már, hogy itt ajánlottak szerepet, de nem tudtam lemondani a Temesváron épp zajló próbafolyamatot. Nincs meg bennem a vágy, hogy ha törik, ha szakad, ideköltözzek. Minőségi munkát Temesváron is tudok végezni, ahol az elmúlt években nagyon sokféle szereplehetőségem volt. Ezt nem adnám fel önmagában csak azért, hogy az anyaországban játszhassak. Nyilván küszködünk otthon a kisebbségi léttel, azzal, hogy kevesebb előadást tudunk játszani, kevesebb nézőnk van, és kevésbé megy messzire az előadások híre, de a minőséggel semmi gond nincs. De ez a pesti szabadúszás, ami most van, egy álom” – fejtette ki Éder Enikő.

Éder Enikő és Stohl András / Fotó: Evelin Lina Horváth / Alföldi Róbert Facebook oldala

A Hegedűs a háztetőn, nyolc vidéki város színpadán is látható lesz. A produkcióról, a rendező, Alföldi Róbert korábban így nyilatkozott: “A Hegedűs a háztetőn látványos musical, de abból a fajtából való, ami megpróbál valódi és mély dolgokról beszélni. Olyasmit kap el a darab, ami manapság is aktuális, rólunk szól. Meggyőződésem, hogy attól függetlenül melyik Istenben hiszünk, a hétköznapi életben is jól ellennénk egymással. Még akkor is, ha a szomszéddal kicsit zrikáljuk egymást, tudunk békében élni. Valahogy azonban mindig úgy alakul a történelem, hogy azok, akik irányítanak, nem az életben és a valóságban élnek, azok kitalálják, hogyan lesz nekünk jó, hogyan és miként és kiket kell utálnunk, hogyan és miként és kiket kell szeretnünk. Erről, valamint a családról és a családot összetartó szeretetről beszél a Hegedűs a háztetőn. Arról, hogy a minket összetartó szeretetet semmi sem írhatja felül.”

Hegedűs a háztetőn – előadások:

  1. szeptember 16. – Szombathely, Arena Savaria
  2. szeptember 23. – Győr, Audi Aréna
  3. szeptember. 30. – Debrecen, Főnix Csarnok
  4. október 7. – Miskolc, Generali Aréna
  5. október 21. – Veszprém, Veszprém Aréna
  6. november 4. – Pécs, Pécsi Sportcsarnok
  7. november 11. – Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok
  8. december 2. – Nyíregyháza, Continentál Aréna

Az Éder Enikővel készült teljes interjút az Indexen olvashatják