Kulisszajárás a Notre Dame-i toronyőr díszletében

2017 szeptember 19. kedd, 10:00

Szeptember 22-én és 23-án mutatják be a Budapesti Operettszínházban a Notre Dame-i toronyőr című Disney musicalt. Az előadás főszereplői és Kerényi Miklós Gábor rendező interaktív játék és kulisszajárás keretében avatták be a sajtó képviselőit a próbafolyamatba.

A musical – mely augusztusban debütált a Szegedi Szabadtéri Játékokon – annak ellenére, hogy több száz éves történetről szól, ma sem veszített érvényességéből, mondanivalójából.  – fogalmazott Kerényi Miklós Gábor. Hozzátette, hogy már a tárgyalások elején jelezte a Disney cég, hogy a Notre Dame-i toronyőr komoly produkció, mely nem a rajzfilmből megismert kedves hangulatot idézi.

Makláry László, a teátrum főzeneigazgatója, az előadás zenei vezetője elárulta, milyen kihívásokkal kellett szembenézniük a próbák során. Elsősorban a musicalben hallható 4-6 szólamú szakrális, egyházi énekek jelentették a kihívást a társulat számra, melyek mellett gyönyörű, egyéni dallamok szólalnak meg Alan Menken művében. Makláry László arról is szót ejtett, hogy a zeneszerző milyen magas színvonalon ábrázolja a karakterek jellemvilágát, pl. Frollo világi hatalmát és egyben romlott lelkét.

A darabot fordító Somogyi Szilárd kiemelte, milyen fontosnak tartja a jó fordítást, mely kiszolgálja az előadást és a hosszútávú sikert is biztosíthatja ha könnyen énekelhető és a színészek is együtt “élnek” a szöveggel. Arra is rávilágított, hogy bár a Disney-től idegennek tűnhet a Notre Dame-I toronyőr felnőtt világa, az előadásban a gyermeki én is megjelenik, hiszen a vízköpők karakterei a főszereplő gyermeki lelkét tárják fel, Quasimodo és a szobrok közös jeleneteiben derül fény arra is, hogy ha az ember magányos és számkivetett, hogyan teremti meg a saját világát.

A sajtó képviselői kulisszatitkokba is beleshettek, Khell Csörsz díszlettervező bemutatójából kiderült, a középkori Párizs és a templom között, hogy alakul ki a szimbiózis, hogyan lopódzik be a városi látkép a Notre Dame-ba.

A kulisszajáráson senki nem “úszta meg” a szereplést, az újságírók bepillantást nyerhettek a mozgó díszletek mögötti világba, megmászhatták a tornyot, a “turista csoportok” vezetői pedig a darab szereplői, és a kreatív team voltak. A stáb a sminkkészítés fortélyait is megosztotta a résztvevőkkel.

A pirotechnikai trükkök rejtelmébe is beavatták a sajtó képviselőit, majd Duda Éva mesélt arról, milyen izgalmas feladat volt megalkotni a koreográfiát, hiszen kemény, drámai pillanatokkal teli produkcióról van szó, mely a hatalomról szól, arról, hogy mi az igazság, mi a saját igazságunk. De hogy mennyire pörgős és dinamikus táncban is a darab, azt a musical együttes segítségével demonstrálták, tánctanulásra felkérve a jelenlévőket is.

A rendhagyó kulisszajáráson Veréb Tamás, Kocsis Dénes, Mészáros Árpád Zsolt, Gubik Petra és a musical ensemble énekelt részleteket. De idegenvezetőink voltak az előadás többi szereplői is: Fekete Kovács Vera, Cseh Dávid Péter, Szabó P. Szilveszter, Szomor György, Szerényi László, Homonnay Zsolt, Ottlik Ádám, Vágó Zsuzsi, Szerémy Dániel, Gömöri András Máté, Csuha Lajos

A Notre Dame-i Toronyőr
musical két részben
 
Zeneszerző: Alan Menken
Dalszövegíró: Stephen Schwartz
 Író: Peter Parnell
Készült Victor Hugo regénye alapján, a Disney film betétdalait felhasználva
Vezényel: Makláry László, Hermann Szabolcs
Quasimodo Veréb Tamás/Cseh Dávid Péter
Esmeralda Gubik Petra/Fekete Kovács Vera
Claude Frollo Szabó P.Szilveszter /Szomor György
Phoebus de Martin kapitány Kocsis Dénes / Szerényi László
Clopin Trouillefou – a cigányok királya Mészáros Árpád Zsolt / Homonnay Zsolt
Fredric Charlus hadnagy
Gömöri András Máté / Horváth Dániel
Szent Aphrodisius Csuha Lajos
Vízköpő oroszlán Ottlik Ádám
Vízköpő Manó Vágó Zsuzsi
Vízköpő Kiméra Szerémy Dániel
Jehan Frollo – Claude öccse
Horváth Dániel / Gömöri András Máté
Közreműködik:
a Budapesti Operettszínház Musical együttese, Zenekara
valamint 
a  MÁV Pesti Broadway Stúdió növendékei,
Kaszkadőrök, Artisták

Zenei vezető: Makláry László
Karigazgató: Drucker Péter
Világítástervező: Somfai Péter
Rendezőasszisztens: Pányik Tamás
Játékmester: Angyal Márta
Tánc és Játékmester: Lénárt Gábor
Vetítés: Bori Tamás
Zenei munkatársak:
Axmann Péter, Déri Judit, Mihalics János, Puskás Dóra, Szekeres László
Díszlettervező: Khell Csörsz
Jelmeztervező: Horváth Kata
Koreográfus: Duda Éva
Rendező: KERO®

V.K./ Színház.org,  fotók: Budapesti Operettszínház