“Lesz út lélektől-lélekig” – Légy jó mindhalálig musical bemutató a József Attila Színházban

2017 szeptember 30. szombat, 14:21

Szeptember 30-án Hargitai Iván rendezésében mutatja be a József Attila Színház Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicaljét.

Fotó: József Attila Színház

Tizenhét év után újra felcsendülnek a diadalútját járó musical híressé lett dalai a József Attila Színház nézői előtt: a Pogi, A Tízperc, A szívek melegében és mindenekelőtt Valkay tanár úr himnusza, Az élet szép – már külön életet élnek, kívánságműsorok, zenés pódiumestek levehetetlen darabjai.

A sikertörténet elengedhetetlen része mégis Móricz Zsigmond önmagát “megéneklő” meséje, melyben végső soron a lelki tisztaság áll szemben az anyagiakkal, s ennek a harcnak a konklúziója a cím bibliai idézetében összegeződik: „Légy jó mindhalálig!”

Fotó: József Attila Színház

A légy jó mindhalálig főszerepét, Nyilas Misit Molnár André Lukács, Vízlendvai Áron, Maszlag Bálint alakítja. Az előadásban mások mellett  Ömböli Pál, Chajnóczki Balázs, K. Nagy László, Betz István, Ujréti László, Fila Balázs, Fekete Réka Thália, Korponay Zsófi is szerepel.

Fotó: József Attila Színház

Egy legendás történetről:

A szülői ház áldott emlékével, érzékeny lélekkel és határtalan bizalommal érkezik az alig tizenegy éves kisfiú a Református Kollégiumba, amely akkoriban a nemzeti nevelés fellegvárának számított. A fizikailag gyenge, ám önérzetében erős diák azokat a lépcsőket járja, melyeket korábban Csokonai, Kölcsey és Arany János, akikre rajongó csodálattal gondol. Szellemi képességei az osztály legjobbjai közé emelik, ám tapasztalnia kell, hogy a tanárokat a tanulók származása is befolyásolja az értékelésben. Amikor szorosabb kapcsolatba kerül a debreceni felnőtt világgal, útravalója – a gyermeki hit, bizalom és az emberek iránt érzett tisztelet – fokozatosan szertefoszlik….

Móricz Zsigmond örök érvényű történetéből számos feldolgozás készült már, de az egyik legsikeresebb a legendás szerzőpáros Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicalje.