Elkezdődött a Jubileumok évada a Madách Színházban

2017 október 02. hétfő, 13:40

A teátrum idei évada az évfordulókról is szól.

Hét nagysikerű előadás is jelentős mérföldkőhöz érkezik, többek között elérkezik a háromszázadik Mary Poppins és Mamma Mia! is, 15. születésnapját ünnepli Az Operaház Fantomja. Október 1-től pedig minden jubileumi előadásra megválthatják belépőiket.

A jubileumok számokban:

2018-ban 35 éves lesz a Macskák. 15 éves születésnapját ünnepli Webber másik nagy sikerdarabja, Az Operaház Fantomja, ráadásul a produkciót 800. alkalommal tűzik műsorra. A Mary Poppins is jubilál, már 300. alkalommal csendül fel, hogy “Szuperfenofrenetikomaxikapitális”. A Nyomorultak, az Anna Karenina, és a Szente Vajk rendezésében bemutatott 1×3 néha 4 a 100., a Mamma Mia! Pedig 300. alkalommal látható a Madách Színházban.

A kerek évfordulókról:

1×3 néha 4 avagy egyszerháromnéhanégy – 100. előadás

Ray Cooney és Tony Hilton vígjátéka, az 1×3 néha 4 avagy egyszerháromnéhanégy 2012. május 25. óta szórakoztatja a Madách Színház nézőit. A klasszikus helyzetkomikum műfajában íródott darab egyik legnagyobb erénye a színészek virtuozitásában rejlik: Nagy Sándor például négy különböző szerepben jelenik meg a színpadon. Szente Vajk első Madách színházbeli rendezése 2017 őszén a 100. előadásához érkezik.

Mary Poppins

Mary Poppins – 300. előadás 2017. december 10-én

2012 szeptemberében mutatták be Disney és Cameron MacKintosh musicaljét, a Mary Poppinst, amely idén éri el a 300. előadást.

Mary Poppins, a csodálatos dadus figuráját P. L. Travers ausztrál írónő találta ki. Gyermekeknek szóló, évtizedeken át íródott regénysorozatából a Disney stúdió készíthetett zenés filmet 1964-ben. A film óriási sikert aratott, 13 Oscar-jelölése is kiemelkedő, Julie Andrews pedig a Golden Globe-díjat és az Oscar-díjat is megkapta Mary Poppins megformálásáért. A színpadi adaptáció jogait Cameron MacKintosh szerezte meg 1993-ban, a végleges változat azonban, az eredeti filmdalokkal, vagyis a Sherman-testvérek zenéjével csak 2004-ben készült el. Az ősbemutató Londonban volt, a Prince Edward Theatre-ben, 2004 decemberében.

A Madách Színház előadása non-replica változat, vagyis az eredetitől eltérő, önálló rendezői koncepcióval és kreatív tervekkel készült. A jelmezeket Rományi Nóra, a díszletet Rózsa István, a koreográfiát Tihanyi Ákos készítette, Szirtes Tamás rendező vezetésével. Az előadás főszereplői: Auksz Éva, Mahó Andrea, Polyák Lilla, Oroszlán Szonja, Csonka András, Sándor Dávid és Szente Vajk.

Les Misérables – A nyomorultak

Les Misérables – A nyomorultak 100. előadás 2018. január 16-án

Alain Boublil és Claude-Michel Schönberg Les Misérables – A nyomorultak című musicaljét 2015 augusztusában Szegeden, 2016 áprilisában pedig a Madách Színházban mutatták be. A Victor Hugo regénye alapján készült musical zenéjét Claude-Michel Schönberg szerezte, az eredeti francia szöveget pedig Alain Boublil és Jean-Marc Natel írta. Eredetileg albumként jelent meg, az első színpadi bemutató 1980-ban volt Párizsban, a Palais des Sports-ban. Cameron Mackintosh angol producer kezdeményezésére 1983-ban angol nyelvre fordították. A darab 1985. október 5-én debütált a West End-en.

A Madách Színház sikertörténetéhez hozzátartozik A nyomorultak. Az 1999-ben bemutatott darab – szintén Szirtes Tamás rendezésében – 200-nál több előadást ért meg. A 2016 áprilisa óta műsoron lévő előadás kevesebb, mint két év alatt éri el a 100-as számot, ebből 7 teltházas előadást a Szegedi Szabadtéri Színpadon játszottak, esténként 4000 néző előtt.

 Anna Karenina – 100. előadás 2018. február 2-án

A Madách Színház 2002 óta játssza Kocsák Tibor és Miklós Tibor ANNA KARENINA című musical-operáját, melyet Tolsztoj világhírű klasszikusa ihletett. E lenyűgöző dallamvilágú darab estéről estére magában hordozza a léleképítő katarzist.

Az előadást Szerednyey Béla rendezte, címszerepben Polyák Lillával és Nyári Szilviával.

Macskák

35 éves a Macskák – 2018. március 25-én

A Madách Színház 1983. március 25-én mutatta be a Macskákat Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László koreográfiájával, közvetlenül a londoni ősbemutató után. Az eltelt 35 évben az előadás majdnem 1500-szor került színre.

Az eltelt több mint három évtizedben sok szereposztást megért a Macskák: a különböző szerepekben összesen több mint 200 művésznek tapsolhatott a közönség. Jövőre, március 25-én a magyar színháztörténetben ismét egyedülálló jubileumhoz érkeznek: ezen a napon lesz 35 éves a Madách Színház Macskák című előadása, és ezen a napon reményeik szerint újra a színpadon köszönthetjük az egykori Macskák-szereplőket is.

Az Operaház Fantomja

15 éves Az Operaház Fantomja – 800. előadás – 2018. május 30-án

A Madách Színház 2003. május 30-án mutatta be Andrew Lloyd Webber Az Operaház Fantomja című musicaljét. 17 évvel az ősbemutató után került a Fantom Magyarországra. A musical bemutatásának jogáért három színház versengett, végül a Madách Színház alkotócsapatát és Szirtes Tamás rendezőt érte a megtiszteltetés, hogy a világon először saját felfogásban, vagyis non-replica változatban mutassa be a világhírű darabot.

A jubileumok történetében is ritka egybeesés, hogy a 2003-as bemutató után pontosan 15 évvel, 2018. május 30-án kerül sor Az Operaház Fantomja 800. előadására.  A Madách Színház a 15. évfordulót is különleges előadással ünnepli, amelyen fellépnek mindazok, akik eddig szerepeltek a musicalben.

Mamma Mia!

 Mamma Mia! – 300. előadás 2018. augusztus 3-án

2014 szeptemberében mutatták be a Mamma Mia! musicalt. A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a darabot. Így 2014-ben önálló rendezésben, díszlettel és jelmezzel kerülhetett a darab a magyar nézők elé.

Szirtes Tamás rendezésében, Tihanyi Ákos koreográfiájával a Madách Színház előadása egy rekordot már felállított Magyarországon: a Mamma Mia! negyedik alkalommal vendégeskedett a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Október 1-től minden jubileumi előadásra megválthatják belépőiket a Madách Színház jegypénztárában, október 2-án 12.00 órától pedig a www.madachjegy.hu oldalon is.