“Az élet kegyelem” – Bormámor címmel készül zenés darab Hamvas Béla művei nyomán

2017 október 04. szerda, 7:01

A darabot 2017. december 9-én mutatják be a szentendrei Városháza dísztermében.

A Szentendrei Jazz -és Borfesztivál nyitónapján szervezett rendezvényen ízelítőt adtak a Bormámor című modern, zenés darabból, melyet Hamvas Béla művei nyomán állított össze Jaross Viktória rendező-író-koreográfus, Juhász Kristóf társíróval.

Élni annyi, mint megrázva lenni, annyi, mint önkívületben lenni, megrendülve lenni, mint a gyökerekkel kitépve lenni, mint kínlódni és őrjöngeni a meglepetéstől és a csodálkozástól, a fájdalomtól és a zavartól, a borzalomtól és az örömtől, a meghittségtől és a félelemtől, a szenvedéstől és a gyönyörűségtől. Az életnél nincs természetellenesebb. Az élet kegyelem.” (Hamvas Béla)

A Bormámor produkció egyébként első állomása a Szentendrei Teátrum új koncepciójának, mely szerint a nyári szabadtéri szezon után őszi-téli kőszínházi bemutatókkal is szélesítik a műsorkínálatukat.

Fotók: Deim Balázs

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója sajtótájékoztatón mesélt a műrőlJaross Viktória, a darab rendezője, írója és koreográfusa adott bővebb tájékoztatást a Bormámor című zenés játékról. Juhász Kristóf író, újságíró, a Bormámor társírója  a maszkokról, azok jelenlétéről ejtett szót a készülő előadásban. Továbbá bemutatta a meglepetés installációt, a Bormámor karosszéket, mely a darab bemutatójáig a szentendrei Tourinform Irodában látható, és használható az érdeklődők számára.

Fotók: Deim Balázs

A szereposztás ismertetése után a sajtótájékoztató résztvevői egy részletet is meghallgathattak a darabból,  az előadásban játszó színészek tolmácsolásában. A Bormámor zeneszerzője Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal, akik az Ego-songgal kóstolót adtak a produkció hangulatából. A szentendrei Kőhegybor és a Kamocsay Ákos pincészet a nemes nedűit hozta el, mert a zenés játék szünetében és azt követően a nézők hazai borászok termékeivel is ismerkedhetnek majd.

Fotók: Deim Balázs

A napjainkban játszódó történetről

A darab egy profitorientált bortermelő cégen keresztül mutatja be társadalmunkat a maga kríziseivel. Ebben a „trendi székházban” jelenik meg a Hamvas Béla szellemiségét megidéző férfi, Béla, a Mester. Ebben a közegben ő a „földönkívüli”, a spontán gyerek, a bohóc, a bölcs, aki „térítését” úgy kezdi meg, hogy különböző álarcok mögé bújva beférkőzik a cég mindennapjaiba, feldúlva ezzel a megszokott életrendet. Fegyverként „az igazi bort” használja. Lassan feltörnek a ki nem mondott érzések, igazságok, kiderülnek elrejtett titkok, felszakadnak régi sebek, és a cég illegális működésére is fény derül. A céget felszámolják, a lavina mindenkit elsöpör. 10 év múlva, egy meghitt beszélgetés közben kiderül, hogy az élet egyáltalán nem kiszámítható, és hogy a profit nem egyenlő a boldogsággal.

Fotók: Deim Balázs

Hamvas Béla segítségével szeretnének itt és most tükröt tartani mai világunknak

Hamvas gondolatiságának mentén életről, borról, kapcsolatokról, nőről és férfiról, a mai valóságról beszélni. Ki lép tovább saját vágyain és ki marad a helyén, megfosztva magát a szellemi fejlődés lehetőségétől? Hamvas Béla gondolatainak segítségével a lehetséges kiutat keresi a válságból, a sokszor burleszkbe hajló ironizálás során, nem feledkezve meg arról, hogy üdvösség vagy elkárhozás a tét.

Fotók: Deim Balázs

A borkóstolóval egybekötött zenés játékra készülhetnek

A szünetben és az előadást követően lehetőség nyílik – különböző hazai borászatok által szervezett – borkóstolásra.

Az előadás zeneisége három rétegét egyrészt Szirtes Edina Mókus különböző műfajokra (népzenei hagyományokra épülő, dallamos sanzonok, illetve a városi szomorú dalok) eklektikus songjai, másrészt Jammal beat box zenéje, Rieger Attila gitárszólói, harmadrészt a spanyol film zeneszerző, Ivan Palomares emelkedettebb, olykor szakrális hangulatú klasszikus stílusú zenéje adja meg.

A bemutató tervezett időpontja, helyszíne

  1. december 9., 19 óra

További előadások: dec. 8. (szakmai bemutató), illetve dec. 10. 19 óra

Szentendre Városháza díszterme
(Szentendre, Városház tér 1-3.)