35 éves a Macskák

2017 október 13. péntek, 9:30

35 évvel ezelőtt, 1982. október 7-én mutatták be a Broadwayn Andrew Lloyd Webber világhírű musicaljét, mely azóta az egész világot meghódította. A Macskák a Madách Színházba a tengerentúli premier után pár hónappal érkezett meg.

35 éves a Macskák a Broadwayn – próba- és előadásfotók ‘82-ből, fotó: Martha Swope

A Broadway történelmének egyik legjelentősebb produkciója hét Tony-díjat nyert, és több mint 250 országban játszották eddig. Az 1982-es bemutató után 2000-ben vették le műsorról, addigra több rekordot is megdöntve 7485 alkalommal táncolták el a Karminca-bált. A musical T.S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusa alapján készült.

A Playbill a jubileum alkalmából az eredeti Broadway-szereposztás próbáiról, és az előadásról jelentetett meg fotógalériát. A musicalt 2016-ban felújították New York-ban a Neil Simon Theatre-ben, ahol december 30-ig szerepel repertoáron.

35 éves a Macskák a Broadwayn – próba- és előadásfotók ‘82-ből, fotó: Martha Swope

Hamarosan a Madách Színházban is újra ünnepi Karminca-bál lesz, hiszen a teátrum 1983. március 25-én mutatta be a Macskákat Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László koreográfiájával, közvetlenül a londoni ősbemutató után. A jubileumi előadást a Kongresszusi Központban láthatják 2018-ban.

Az eltelt több mint három évtizedben sok szereposztást megért a Macskák: a különböző szerepekben összesen több mint 200 művésznek tapsolhatott a közönség. Jövőre, március 25-én a magyar színháztörténetben ismét egyedülálló jubileumhoz érkeznek: ezen a napon lesz 35 éves a Madách Színház Macskák című előadása, és ezen a napon reményeik szerint újra a színpadon köszönthetjük az egykori Macskák-szereplőket is.