Születésnapos Fantomokat ünnepeltek a Madách Színházban

2017 október 21. szombat, 11:31

Sasvári Sándor a magyar musical műfaj emblematikus személyisége énekesként és basszusgitárosként kezdte pályafutását. Csengeri Attila vegyésznek készült, majd rockegyüttest alapított és beleszeretett a színházba. Mindkét színész kerek jubileumot ünnepelt októberben.

Az Operaház Fantomja című Webber musical csütörtöki előadása után köszöntötték a két színész/énekest a kollégák és barátok a Madách Színházban. A Jászai Mari-díjas Sasvári Sándor októberben, 60. születésnapját ünnepelte, Csengeri Attila szintén kerek számhoz érkezett, 50 éves lett október közepén.

Az Operaház Fantomja után a színpadon köszöntötte Sasvári Sándort és Csengeri Attilát Szirtes Tamás igazgató

A két színészt, a Madách Színház két ikonikus Fantomját összeállításunkkal köszöntjük:

„Eredetileg zenésznek készültem és csak kíváncsiságból jelentkeztem – Kerényi Miklós Gábor javaslatára – 1982-ben az akkoriban induló Rock Színház társulatához. Felvettek egy nagyon jó kedélyű társaságba és rengeteg azóta is tartó barátságra leltem. A csapatot még jobban összekovácsolták a közös balettórák és beszédtechnikai gyakorlatok, melyet lelkesen látogattunk, hiszen nem kis mosolygásra adott okot, ahogy többek között Vikidál Gyula barátommal közösen ismerkedtünk a pliék világával. A Rock Színháznál már rövid idő elteltével komoly lehetőséget kaptam: a Sztárcsinálók című magyar rockoperában Juvenalis szerepét osztották rám. (A darab a hazai musical-színjátszás történetében kiemelkedő jelentőségűnek számított, zenéjét Miklós Tibor, szövegét pedig Várkonyi Mátyás szerezte.) Ugyanebben a darabban évekkel később Kyprios Jézus szerepét is volt lehetőségem eljátszani nem csak magyar nyelven, de – egy németországi turné alkalmával – angolul is. A Rock Színház a későbbiekben is igen meghatározó szerepet játszott az életemben, rengeteg főszerepet kaptam…” (Sasvári Sándor a kezdetekről)

„Érettségit a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában szereztem, ebbe a suliba járt (több-kevesebb sikerrel) Hobó, Klein (később Korda) György, Demjén Rózsi, Solymos Tóni is. 1984-ben alakítottuk barátaimmal a Géniusz együttest.. 1988-ban a katonaság alatt hagytam abba a rockéneklést. 1989-ben felvételiztem a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma Egyetem) operett-musical szakára, elsőre felvettek, és életem egyik legnagyobb szerencséje, hogy Bagó Gizella énekmesternő tanítványa lettem.” (Csengeri Attila az első „lépésekről”)

Sasvári Sándor

 „Egészen pici voltam, mindössze négy éves, amikor szüleim észrevették a zene iránti vonzódásomat. Elvittek egy elismert karmester és zenepedagógus rokonukhoz, aki meghallgatott, és zenei pályára javasolt. A hangszerválasztásnál a zongora – anyagi okokból – kiesett a lehetőségek sorából. Ráadásul a Mester utcai lakást, ahol két nővéremmel és szüleimmel éltem, ebben az időszakban még két idegen családdal kellett megosztanunk, így a hármas társbérletben hely sem maradt volna egy zongorának. A falon viszont lógott egy használaton kívüli gitár, amit nővérem kapott Kijevből. Ezt a gitárt akasztottam le onnan hat évesen.” (Sasvári Sándor a zene szeretetéről)

„Egy kamionos ismerősünk által becsempészett lemezeket hallgattuk akkoriban, a Deep Purple és a Led Zeppelin mellett a Pink Floyd Fal című albuma volt a kedvencem és a mai napig imádom. De szerettem a Piramist, Hobót, a Karthagót, az Eddát – nem véletlenül játszottunk tőlük dalokat ’83 környékén, a Füredi úti lakótelepen alakult Géniusz együttesünkkel. Kezdetben utánoztam az énekesek hangját, és hol Vikidál Gyula, hol Varga Miklós vagy éppen Takács Tamás hangján adtam elő a számokat. A fordulópont – emlékszem – az Új Vár Klubban érkezett el, amikor az Edda előtt zenéltünk és Pataky Attila a koncert után azt javasolta, találjam meg saját magamat, mert ez egy jó kis zenekar, legyek benne „én” is. Ekkor született meg Csengeri Attila, mint rockénekes.” (Csengeri Attila a rock zenéről)

Csengeri Attila

„Méltónak kell lenni ezekhez a szerepekhez, és én úgy érzem, hogy méltó voltam már akkor is, amikor Jézus szerepét rám bízták, aztán pedig a többi szerephez is méltóvá váltam azáltal, hogy megoldottam. Az életem során a hitem mindig nagy segítségemre volt. Minden szerep jókor talált meg, jó időben.” (Sasvári Sándor)

“Első színházi szerepem a Dorian Gray volt, de a legemlékezetesebb talán Várkonyi Matyitól a Sztárcsinálók Nérója, ami végtelenül nehéz szerep, és amelyről maga a zeneszerző is bevallotta, hogy nem emberi hangra írta. “ (Csengeri Attila)

“Szerencsés embernek mondhatom magam, sok mindennel foglalkozom, az első a család, de a színház, a lovak szeretete, a sport – ami a fizikumomat és a lelkemet is egységben tartja – úgyszintén fontosak. Büszke vagyok arra, ami történt velem színházi tekintetben és úgy gondolom, hogy ez egy nagy adomány az égiektől. Az egész életemet igyekszem úgy élni, hogy méltó legyen ahhoz az elképzeléshez, amit kijártam magamnak.” (Sasvári Sándor)

“Végtelenül családcentrikus vagyok. Van egy gyönyörű feleségem és két csodaszép gyermekem – Zsanna és Alma –, ezért most már nemcsak magamért, az örömért és a közönségért csinálom, amit csinálok, hanem értük is. Hogy az ő jövőjük biztos legyen. És mivel a színészek élete olyan, mint a kutya vacsorája – most még van szerep, de ki tudja, mit hoz a jövő –, ezért közben alapítottam egy biztosítási alkusz céget is. “ (Csengeri Attila)

Az Operaház Fantomja után a színpadon köszöntötte Sasvári Sándort és Csengeri Attilát Szirtes Tamás igazgató

“Ez a rockopera-irodalom csúcsa. A Jézus Krisztus Szupersztár 1986-os magyarországi ősbemutatóján alakíthattam Jézus szerepét, melyet még hála Istennek rengetegszer eljátszhattam, átélhettem. Később boldogan mondtam igent a Madách Színház felkérésére, hogy a Megváltó elítélőjét, Pilátust formáljam meg. Szívesen elvállaltam volna akármilyen szerepet, mert témáját és zenéjét tekintve is a szívem csücske ez az előadás.” (Sasvári Sándor a Jézus Krisztus Szupersztárról)

“Sajnos azt tapasztalom, hogy a mai világban sokszor a tehetség számít legkevésbé. Én önmenedzselésben nem vagyok igazán jó, ebben a feleségem, Edina a partnerem. Ő az, aki segít az egyeztetésekben, szerződések elkészítésében, figyeli, mikor és hol vannak olyan meghallgatások, amire érdemes lenne elmennem. “ (Csengeri Attila)

Forrás: bama.hu, Színház.org, purpleonlinemedia.hu, TEOL.hu, gyulaihirlap.hu, stb.