70. születésnapján köszöntötték Bencze Ilonát a Madách Színházban

2017 november 07. kedd, 8:00

Bencze Ilona november 3-án ünnepelte 70. születésnapját. A színésznőt pályatársai, kollégák és barátok köszöntötték a Madách Színházban. A MASZK Országos Színészegyesület vezetőségének nevében Felföldi Anikó is beszédet mondott. Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója a kollégák és a nézők előtt tartott köszöntőjében kiemelte: “Bencze Ilona nem csupán nagyszerű művész: segítőkész és nagyvonalú ember is. Pedagógus, aki az egyik legfőbb segítőm a színházban. Rendkívül nagyrabecsült tagja a Madách Színháznak.”

Bencze Ilona és Szirtes Tamás, fotó: Mohos Angéla

Bencze Ilona meghatódva vette át a szót, és arról mesélt, hogy valójában soha nem foglalkozott az éveivel.

“A hetven azért engem is meglepett. Sógorom viszont érdekes dolgot mondott, mikor felköszöntött: ez a hetvenedik születésnapod, de te még nem vagy ennyi – ugyanis 1947-ben csak nulla éves voltál, tehát 2018-ban töltöd be a hetvenet. Nagy szeretettel átadnám tehát mindenkinek a felismerést: egy évvel fiatalabbak vagytok!” – nevetett a színésznő.

Felföldi Anikó a MASZK Országos Színészegyesület vezetőségének nevében köszöntötte Bencze Ilonát: “Hajdanán a csepűrágóknál egy nagyon kedves kezdeményezést indítottak, mely később hagyománnyá vált. Ha valaki kerek születésnaphoz, vagy kerek színházi elfoglaltsághoz érkezett, akkor az illetőnek jutalomjáték járt, és a művész az aznapi teljes bevételt megkapta. Ezt a hagyományt élesztette újra a MASZK, persze némi változtatással, ugyanis pénzzel nem mérhető a művészet. A jutalom a közönség szeretete és tapsa, és engedd meg, hogy az egész színésztársadalom nevében nagy szeretettel gratuláljak.”

Bencze Ilonát állótaps fogadta a színpadon, majd a kulissza mögött tanítványai is méltatták, és kiemelték milyen nagy szerepe van az életükben, bármikor számíthatnak rá. A kollégák nevében pedig Szerednyey Béla idézte fel a Bencze Ilonával közös és számára fontos állomásokat, többek között a Macskák 35 évvel ezelőtti, izgalmas próbaidőszakát Seregi Lászlóval, vagy a színésznő bravúros beugrását a Dr. Herz című musicalbe.

Bencze Ilona

Bencze Ilona Nagykanizsán született ötgyermekes munkáscsaládban, apja vasúti pályaőr volt. Nem készült színésznek, gimnáziumi éveinek végén a jogi pálya vonzotta, de jeles érettségije ellenére nem tanult tovább: kötelességének érezte, hogy pénzt keressen, könnyítsen a család szűkös anyagi helyzetén. Először egy aszalóüzemben volt három műszakban segédmunkás, majd bérelszámoló lett, és közben részt vett egy kaposvári amatőr színjátszó csoport munkájában.

1968-ban barátai biztatására jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, első próbálkozásra felvették. Friss diplomával a zsebében 1972-ben a Madách Színházhoz szerződött, 1991-ben lett a Kecskeméti Katona József Színház tagja, 1992-től szabadfoglalkozású művész. Szerepekre szerződve fellépett a soproni Petőfi Színházban, a Turay Ida Színtársulatban és a Madách Színházban. Jelentősebb szerepei: Solvejg (Ibsen: Peer Gynt), Olga (Csehov: A három nővér), Adél (Molnár Ferenc: Üvegcipő), Éva (Madách: Az ember tragédiája), Umm (Zemlényi Zoltán: Hoppárézimi), Maria Huberta nővér (Guggin: Apácák), Mrs. Campbell (Jerome Kilty: Kedves hazug). Több filmben is szerepelt (Hekus lettem, 1972; Egy kis hely a nap alatt, 1973; Az álommenedzser 1992), és láthattuk a Magyar Televízió Szomszédok című teleregényében.

Grizabella

Három évtizeden át folyamatosan játszott a Madách Színházban Andrew Lloyd Webber világsikerű musicaljében, a Macskákban, először az ifjú Bombalurinát, majd pedig a kivénhedt Grizabellát. A darab premierjét összeszorított fogakkal, nagy fájdalmak közepette játszotta végig, a főpróbán ugyanis eltört a bokája, de ebből a közönség semmit sem vett észre. Nem engedte, hogy begipszeljék a lábát, minden egyes előadáson beinjekciózták, és cinkcsizmát kapott, hogy táncolni tudjon.

Mint mondta, semmiképpen sem volt hajlandó átadni valaki másnak azt a szerepet, amelyért oly keményen megdolgozott. A darabtól 2013-ban búcsúzott, ekkor érezte úgy, hogy – mivel az előadástól mindent megkapott – ideje átadni a helyét egy friss szereposztásnak.

Bencze Ilona

2002-ben, pályafutásának harmincadik évfordulója alkalmából állította össze Örökség című előadóestjének anyagát. A műsorban a valódi, időtálló értékekről, az emberi kapcsolatokról vallott gondolatait osztja meg a közönséggel.

A rendezéssel is megpróbálkozott: Hűvösvölgyi Ildikó megkeresésére vállalta el a Karinthy Színházban Robert Harling nagy sikerű színműve, az Acélmagnóliák színrevitelét, kizárólag női szereplőkkel (az egyiket, M’Lynn Eatentont maga is játszotta a Madách Kamarában). Azóta megrendezte a Mici néni két élete, valamint az Öt nő az esőben című vígjátékokat is.

Érzékenység, derű és kiegyensúlyozottság jellemzi. Bár semmit nem kapott ingyen, mindenért meg kellett küzdenie, életkedvét, hitét sohasem veszítette el. Művészi munkáját 1988-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2015-ben érdemes művész címmel tüntették ki. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, idén pedig a Tolnay Klári-díjat vehetett át.

Forrás: Színház.org, MTI