Budapestre érkezik a We Will Rock You – Villáminterjú Siklósi Balázzsal

2017 november 24. péntek, 13:45

November 24-én Budapestre érkezik a világhírű We Will Rock You musical, melynek egyik főszerepét Siklósi Balázs alakítja. Első színpadi szerepéről és a legendás együttes, a Queen iránti rajongásáról is beszélgettünk a premier előtt.

Siklósi Balázst először láthatják a nézők színdarabban, igaz énekesként már találkozhattak vele, de eddig elsősorban üzletemberként dolgozott. A Queen-musical castingjára szinte az utcáról esett be és mint meséli, a We Will Rock You-ban Britney Spears karaktere lesz az első igazi szerepe.

-Mesélj, milyen volt a casting, hogy kezdődött a színházi történeted?

-Még februárban láttam a PS Produkciótól a Vámpírok bálját és a nemzetközi színvonalú produkció annyira tetszett, hogy amikor kiderült, szereplőket keresnek a We Will Rock You-ba, azonnal jelentkeztem. Rajongok a Queen-ért, egyszerűen imádom a zenéjüket, ezen nőttem fel. Úgy gondoltam mit veszíthetek, szinte beestem a válogatásra. A mai napig nem felejtem a pillanatot, amikor a többfordulós casting után Simon Edit producer felhívott, hogy enyém a szerep.

Siklósi Balázs

-Volt színházas előéleted?

-Semmilyen. Popénekes vagyok, sokat énekelek, de ez az első szerepem, ráadásul pont a kedvencem, a Queen dalait adhatom elő és ez fantasztikus érzés.

-Izgultál a castingon?

-A válogatáson nem izgultam annyira, hiszen 15 éve állok színpadon énekesként, így az igazi mélyvíz az első próbán ért, ahol olyan szinten kellett kimozdulnom a kényelmi zónámból, melyre eddig nem volt példa az életemben. Az első pillanatban el kellett döntenem, hogy beleugrom a szakadékba és lezuhanok, vagy muszáj megtanulnom „repülni” és belevágok.

-Ki segített áttörni a falakat és elsajátítani a színjátszás és a tánc alapjait?

-Cornelius Baltus rendező nagyon sokat foglalkozott velem, innen is köszönöm a hihetetlen türelmét, de természetesen a rutinos kollégák is mellettem álltak, sok tanácsot kaptam tőlük. A próza mellett a koreográfia egy civil embernek azért komoly próbatétel, de Túri Lajos koreográfus átsegített a kezdeti nehézségeken.

-És már közeledsz újra a komfortzónádhoz?

-Igen. Pár napja már teljes díszletben és jelmezben próbálunk a BOK Csarnokban és én még ilyen elképesztő látványt, mint amilyet Kentaur megálmodott, az elmúlt 20 évben külföldön sem láttam, még a West End, és a Broadway színházaiban sem. A koreográfia is kiemelkedő, a táncosok repülnek a levegőben, lenyűgöző lesz.

A We Will Rock You csapata nemrég Budapesten tartott flashmobot:

-Szerinted miben rejlik a We Will Rock You ereje?

-A szereplőkben. Az elmúlt néhány napban fogalmaztam meg magamban, hogy mitől működik ilyen jól: az energiától, amit beleteszünk. Remélem mindezt a nézők is érzékelik és a darab végén egy kicsit elfelejtik a hétköznapokat.

-Britney Spearst játszod a musicalben, ami nem egy általános szerep…

-És nem is férfias a hangja (nevet). A történet viszont 300 évvel később játszódik, amikor a zene halott, egy globális, virtuális világban élnek az emberek, nem létezik élőzene, nem léteznek barátságok. A lázadók, a bohémok viszont küzdenek a hatalom ellen, de ők maguk sem tudják, hogy annak idején mi történt, töredékekből, szófoszlányokból hallják a neveket, így aztán fogalmuk sincs, hogy Britney Spears nő, Ozzy Osbourne pedig férfi volt…

– Említetted, hogy Queen rajongó vagy, hogy érintett, amikor Brian May szólógitáros megnézte a próbát a Queen budapesti koncertje előtt? Én elájultam volna…

-Én sem találok rá szavakat. Tényleg nehéz megfogalmazni. Világsztárként nyugodtan mondhatta volna a meghívásra, hogy köszönöm, de nem érek rá. Brian May viszont nem csak egy percre ugrott be fotókat készíteni, hanem velünk töltött két órát és imádta.  A próbáról képeket is közzétett a közösségi felületein. Amellett, hogy hatalmas megtiszteltetés volt látni őt, nekem személyesen is életre szóló élmény marad a találkozás. Alázatos, fantasztikus zenész, és a gyerekkori álmom vált valóra.

-Ma este premier, milyen érzések kavarognak benned?

-Izgatott vagyok, de nagyon várom, várjuk, hogy színpadra állhassunk..

-Hogy tudod összeegyeztetni ezt a felfokozott időszakot a családi élettel, hiszen négy gyermeketek van.

-Fogalmam sincs (nevet). Csodálatos feleségem tartja a frontot és ha ő nem lenne, akkor én sem lennék itt.

Siklósi Balázs, Brian May

A We will rock you musicalről:

Az előadást 6 kontinensen, eddig 17 országban, több mint 16 millió néző fogadta tomboló ovációval. Londonban, a Dominion Színházban a rekord ideig, 12 éven át játszott 4600 előadáson 6,5 millió néző látta a musicalt, amely többek között Olivier-díjat is nyert.

Simon Edit producer az előadás rendezésére Cornelius Baltus-t kérte fel, aki a Vámpírok bálja és a Sakk musicalek rendezőjeként vált ismertté Magyarországon. A díszlet- és jelmeztervező Kentaur, a koreográfus Túri Lajos Péter, a művészeti vezető Póka Balázs.

A Queen slágerei köré álmodott futurisztikus vígjáték szövegkönyvét Ben Elton jegyzi. Az előadásban olyan jól ismert Queen klasszikusok hangzanak el, mint a Radio Ga Ga, a Somebody to Love, a Bohemian Rhapsody, az Under Pressure, a Who Wants to Live Forever, a We are the Champion és persze a musical címadó dala, a We Will Rock You. A budapesti előadás próbafolyamata júniusban kezdődött, az alkotói teamnek rendkívüli tehetségű csapatot sikerült kiválogatnia. Miklós Tibor dalszövegei és Várkonyi Zoltán magyar fordítása hűen követik Freddie Mercury és a Queen, valamint Ben Elton különleges világát és a darab humorát.

Vass Kata / Színház.org