Mary Poppins – 300. előadásához érkezett a Madách Színház sikerdarabja

2017 december 12. kedd, 9:23

2012 szeptemberében mutatták be Disney és Cameron MacKintosh musicaljét, a Mary Poppinst, amely vasárnap este kerek jubileumhoz érkezett a Madách Színházban: valamennyi szereplő részvételével 300. alkalommal csendült fel, hogy “Szuperfenofrenetikomaxikapitális”.

A jubileumi előadás után pedig Szirtes Tamás igazgató mesélt arról, miért is fontos a Madách Színház életében a Mary Poppins.

“A Mary Poppins a színházunk legnehezebb előadása, több mint 50 ember odaadó munkájának köszönhető, hogy estéről estére megtörténik a csoda. A kollégák hihetetlen összhangban, egymásra figyelve, rengeteg szeretettel és kötelességtudással dolgoznak. Az előadás sikeréhez a színpadon szereplő művészek, a nehéz fizikai munkát végző, háttérben dolgozó szakemberek épp úgy hozzájárulnak, mint a titkárság munkatársai, a gazdasági osztály emberei vagy akár a backstage-ben éneklő kórus, akiket a nézők sosem láthatnak, ellenben hangszínük, intenzitásuk, dinamikájuk az előadás fontos alappillérei.” – mondta Szirtes Tamás, aki elárulta, amikor 2012-ben bemutatták a musicalt, “csak”egy  késő viktoriánus történetet látott benne, egy szép mesét a régmúltból.

Mary Poppins 300

Mary Poppins 300

“Be kell látnom, hogy a történetnek minden másodperce itt van velünk, ma is él, a közönség pedig visszafojtott lélegzettel várja, hogy egy válsághelyzettel mit kezdjünk, hogyan oldjunk meg olyan hétköznapi helyzeteket mint a munkahely elvesztése, vagy a házastársunk elhidegülése. Nyilván nem életszerű, hogy hozzánk is befúj valakit majd a szél, aki segít mindezt helyrehozni, de mégis előadás közben egy pillanatra mindezt elhisszük. És ez a naiv mese ebben a felkavaró, zavaros világban kapaszkodót nyújthat, jól esik azt hinni, hogy a konfliktusokra van megoldás és a gyerekkor gondtalansága is visszatérhet.” – tette hozzá a Madách Színház igazgatója, az előadás rendezője.

Mary Poppins 300

Mary Poppins 300

Mary Poppins, a csodálatos dadus figuráját P. L. Travers ausztrál írónő találta ki. Gyermekeknek szóló, évtizedeken át íródott regénysorozatából a Disney stúdió készíthetett zenés filmet 1964-ben. A film óriási sikert aratott, 13 Oscar-jelölése is kiemelkedő, Julie Andrews pedig a Golden Globe-díjat és az Oscar-díjat is megkapta Mary Poppins megformálásáért. A színpadi adaptáció jogait Cameron MacKintosh szerezte meg 1993-ban, a végleges változat azonban, az eredeti filmdalokkal, vagyis a Sherman-testvérek zenéjével csak 2004-ben készült el. Az ősbemutató Londonban volt, a Prince Edward Theatre-ben, 2004 decemberében.

Mary Poppins 300 - Polyák Lilla, Szirtes Tamás, Auksz Éva, Mahó Andrea

Mary Poppins 300 – Polyák Lilla, Szirtes Tamás, Auksz Éva, Mahó Andrea

A Madách Színház előadása non-replica változat, vagyis az eredetitől eltérő, önálló rendezői koncepcióval és kreatív tervekkel készült. A jelmezeket Rományi Nóra, a díszletet Rózsa István, a koreográfiát Tihanyi Ákos készítette, Szirtes Tamás rendező vezetésével. Az előadásban Mary Poppinst Auksz Éva, Mahó Andrea és Polyák Lilla alakítja, Berti szerepében Csonka András, Sándor Dávid és Szente Vajk látható.

A Mary Poppins az ünnepek alatt is repertoáron szerepel a Madách Színházban.

Vass Kata / Színház.org