Két színházban is bemutatják az Isten pénze musicalt

2017 december 17. vasárnap, 11:08

A Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből írt magyar zenés mű különlegessége, hogy két külön társulattal, de négy szerepben ugyanazon művészekkel, egy rendezővel, egy koreográfussal, közös díszlettel állítják színpadra Veszprémben és Székesfehérváron.

A Veszprémi Petőfi Színházban december 15-én, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban december 19-én tartják az előadás premierjét, de október óta próbálják a produkciót, mely rengeteg feladatot állított a darabban közreműködők elé, hiszen egyszerre két helyen zajlott a felkészülés.

Jelenet az előadásból

Hargitai Iván rendező szerint a darab színpadra állítása közben a legnagyobb nehézség talán az, hogy nem egy általa már rendezett darabról van szó, hanem friss anyag, ami sokkal érzékenyebbé teszi az embert. „A főszereplőknek – Veszprémben Bálint András és Székesfehérváron Kozáry Ferenc – egyforma érzékenységgel adom át, hogy miről szóljon az előadás.  A megszokott, egy darab elkészítéséhez szükséges időben kétszer kell színpadra állítani a művet. Szűkre szabott az idő, hogy valóban érzékeny előadást készíthessünk, két különböző főszereplővel” – véli a rendező.

Mint mondta, mindenképp segíti a munkát, hogy néhányan mind a két helyszínen játszanak. „Hallatlan empátiával dolgoznak a veszprémi színészek, akiknek két színpadon is meg kell állniuk a helyüket. Nagy türelemre, fegyelmezettségre és érzékenységre van szükség, hogy egyformán jó partnerei legyenek a veszprémi és a fehérvári színészeknek is” – dicsérte a stábot.

Ebenezer Scrooge: Bálint András

„Nemcsak egy könnyűzenés darab elkészítése volt a cél, hanem egy átélhető, érzelmes történetet szeretnénk színpadra állítani” – árulta el Hargitai Iván, aki azt is megosztotta, hogy a próbák során be igazolódott: ma is aktuális történetről van szó. A mű központi témája a pénz, illetve a siker hajszolása. Scrooge tragédiája, hogy sikeres élete folyamán feláldozza a családját, a barátait, akik fokozatosan eltűnnek a közeléből, így magányos emberként végzi. Barátja segítségével azonban ráébred, ha így folytatja, szánalmasan fejezi be életét” – tette hozzá.

A Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikus kisregényéből, Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi által írt magyar zenés mű a legtöbbet játszott musicalek egyike. Főhőse a lelkileg sivár, idősödő milliomos, Ebenezer Scrooge uzsorás, akit még karácsonykor is csak anyagi ügyei foglalkoztatják. Pénzt azonban nem adományoz a szegényeknek, mert úgy gondolja, a gyengének pusztulni kell.

Ez a velejéig kapzsi ember kap egy utolsó esélyt halott üzlettársa szellemének képében, aki „látogatásakor” életének korábbi szentestéire invitálja. Emlékeiben kalandozva eszmél arra, mennyivel gazdagabb volt, amikor még nem a pénz volt az egyetlen érték, melyért lelkesedni tudott. Múltunk emlékei, jelenünk valói, jövőnk árnyai mind arról vallanak, kik voltunk, kik vagyunk, kivé válhatunk. Legendás karácsonyi történet, melyet mindenki ismer. Valódi mese, nemcsak fiataloknak.

Jelenet az előadásból

A veszprémi társulatból Kőrösi Csaba, Nyirkó István, Máté P. Gábor, a székesfehérvári teátrumból pedig Keller János lesznek mindkét város bérletsorozatának állandó szereplői. Veszprémben Bálint András, a Vörösmarty Színházban Kozáry Ferenc alakítja Ebenezer Scrooge-ot.  A koreográfiát Molnár Éva jegyzi, a díszletet Bátonyi György, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte.

A darabot Veszprémben 2017. december 15-én mutatták be, karácsony másnapján pedig bérletszünetben is műsorra tűzik.