Cabaret Bozsik Yvette rendezésében Kaposváron – Főszerepben Mikecz Estilla

2017 december 22. péntek, 7:00

A hétvégén mutatták be a Csiky Gergely Színházban a világhírű musicalt Bozsik Yvette rendezésében.

December 15. óta látható a kaposvári teátrumban a Christopher Isherwood Isten veled, Berlin című regényéből készült zenés mű.

A színpadi adaptáció Joe Masteroff munkája, a dalokat John Kander és Fred Ebb írták.
A filmváltozatot, mely Bob Fosse rendezésében készült, beválasztották az amerikai nemzeti filmregiszterbe, „mint kulturális, történelmi vagy esztétikai értéke miatt örök időkre megőrzésre érdemes alkotást”.

A rendező, Bozsik Yvette szavaival a Cabaret-ról:

“Eddig mindig próbáltam belehelyezni a mai korba az előadásokat. Most szakítok ezzel a hagyománnyal. Vissza szeretnék térni a gyökerekhez. Éppen ezért beletettem az 1930-as évek Németországába, amikor is játszódik a darab. Ezzel pedig sokkal inkább egy retro, egy nosztalgikus hangulata lesz az előadásnak. Szerintem erre a mai közönségnek szüksége van. Annyira modern korban élünk, hogy fontos, hogy vissza tudjunk nézni a múltunkra. Ráadásul akkor kiderül: a világ sem változott sokat 90 év alatt.” – mondta Bozsik Yvette. Hozzátette: “Olyan előadást rendeztem, ami a kaposváriaknak szól. Én kifejezetten ennek a közönségnek szánom ezt a Cabaret, ami izgalmas, szép látványt fog nyújtani mindenkinek.”

Elárulta: “Ez nem egy vidám musical. Itt egy kopott, egy dekadens, kicsit furcsa, romlott világot fogunk megmutatni. Pont olyant, mint amilyenben a darab játszódik. Az egyetlen igaz figura Cliff Bradshaw-t az írót alakító Mohácsi Norbert, aki valóban átélte ezt a történetet. Egyedül az ő vonala tiszta, minden más körülötte nem az, aminek mutatja magát. Ez a kettősség végig jelen van, csakúgy mint az életben. A Cabaret főszerepét Mikecz Estilla játssza. A Csiky fiatal művésze remekül hozza Sally szerepét. A Cabaret mind látványában, mind színészi játékban feledhetetlen élményt ígér.”

Ajánló a darab elé:

1931, Berlin, Kit Kat Klub. Odakint már a nácik dáridóznak, idebenn, a klubban folyamatos „kabaré”: örök éjszaka és szabadság, szerelem és ártatlan bujaság… Itt találkozik a magányos, fiatal író és a Nő, az igazi.

Christopher Isherwood Isten veled, Berlin című regényéről:

Isherwood (1904-1986) 1939-ben megjelent novella- és naplófüzérét a század legjobb politikai regényének is nevezték, Orwell pedig így írt róla: „káprázatos képek egy hanyatló
társadalomról”. A szóban forgó társadalom az 1930-as évek elejének Berlinje, ahol Isherwood hosszabb időt töltött, megörökítve olyan jellegzetes figurákat (egy jószívű szállásadónő, egy Sally Bowles nevű fiatal angol kabaré-énekesnő, egy gazdag zsidó lány, egy homoszexuális pár), akik közül hamarosan a nácik áldozatai kerülnek majd ki.

A Cabaret főbb szerepeiben Vati Tamás,  Mohácsi Norbert, Mikecz Estilla, Nyári Szilvia, Kalmár Tamás látható.