Rockballada Kecskeméten – Adorjáni Bálinttal készül a Kőműves Kelemen

2018 január 05. péntek, 15:34
A Kőműves Kelemen olvasópróbájával kezdte 2018-at a kecskeméti színház társulata. Szörényi Levente és Bródy János rockballadáját Cseke Péter rendezésében láthatja a közönség február 9-étől.

A Déva várát építő kőművesek legendájából Sarkadi Imre írt novellát és töredékben maradt drámát. Utóbbiból Ivánka Csaba készített szövegkönyvet, s Bródy János dalszövegeivel és Szörényi Levente zenéjével 1981-ben tartották meg a rockballada ősbemutatóját.

Kőműves Kelemen olvasópróba

Kőműves Kelemenről:

 Mi az erősebb, az anyagi érdekeltség vagy a feladatba vetett hit; létezik-e szolidaritás, vagy csak üres szólam a bajtársiasság emlegetése; szabad-e, lehet-e emberéletet áldozni egy hitért, egy ügyért? Épülhet-e érték, ha romokban a morál? – sorjáznak a kérdések, de vajon vannak-e, lehetnek-e egyértelmű válaszok?
Mit jelent a művészi szabadság? Meddig szükséges az alkotói fanatizmus, és mikortól válik veszélyessé? Miképp oldható fel közösségi érdek és egyéni boldogság konfliktusa? Végletesen átérzett hivatástudat, vagy gőgös karriervágy, túlfűtött ambíció áldozata lesz-e Kelemen? És főként: milyen lesz az a vár, melyet csak emberáldozattal lehet felépíteni? Átok, vagy áldás lebeg fölötte? Csak kérdéseink maradnak. Az ismert rock-ballada ugyanis olyan felvetések sokaságából áll össze, melyekre nincsenek egyértelmű válaszok… – írja ajánlójában a kecskeméti teátrum.

Kőműves Kelemen olvasópróba

A nappal felépített és estére újra meg újra leomló várfal történetét Cseke Péter állítja színpadra Barta Dóra koreográfiájával, a címszerepben Adorjáni Bálinttal. Dramaturg Németh Virág, díszlet-és jelmeztervező Szlávik István, rendezőasszisztens Tóth Kata.
A zenés darabban a címszereplő mellett Szemenyei János, Aradi Imre, Koltay-Nagy Balázs, Kiss Zoltán, Ferencz Bálint, Fazakas Géza, Nagyhegyesi Zoltán, Puskás Gyula, Szokolai Péter, Kanalas Dániel, Szóka Roland, Dunai Tamás, Földesi Milán, Raj Martin, Illés Alexa, Csombor Teréz is látható.