A nyomorultak 100. előadását ünnepelték a Madách Színházban

2018 január 18. csütörtök, 14:34

Január 16-án jubileumi előadásához érkezett Alain Boublil és Claude-Michel Schönberg világhírű musicalje.

A Madách Színházban a musical 100. fináléja után kettős szereposztásban is elénekelték a darab legfontosabb dalait a főszereplők, így mások mellett a két Javert, Feke Pál és Egyházi Géza adta elő a “Csillagok”című dalt, Jean-Valjean szerepében pedig Tóth Attila és Zöld Csaba az “Áldott légy” című klasszikussal állt színpadra. A jubileumi előadáson a nézők egy személyes köszöntésen is részt vehettek.

Szirtes Tamás és Vikidál Gyula

“Ma este a 100. előadás mellett még egy jelentős számot ünnepelhetünk, kollégánk szintén kerek születésnapjához érkezett: Isten éltesse a 70 éves Vikidál Gyulát” – fogalmazott Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója, A nyomorultak rendezője, aki a Püspök szerepét alakító színésznek ajándékkal is készült.

Szirtes Tamás kiemelte: “Barátunk, akinek a dalszövegeit ma este is hallhatták, már nincs közöttünk. Miklós Tibor kíváló színházi ember és költő volt…” Kocsák Tibor, a Madách Színház zenei vezetője arról mesélt, hogy Miklós Tibor szinte a testvére volt, művészbarátságban töltötték el életük közel 40 évét.

“Tibor különleges, párját ritkító ‘hangot ‘képviselt a Magyar színházakban: szövegei nem csupán stimmeltek a melódiára, de kifejezetten előidézték a színészek katarzisát, ehhez pedig komoly tudásra van szükség.” – mondta és hozzáfűzte, A nyomorultak volt az egyik kedvenc munkája.

Alain Boublil és Claude-Michel Schönberg Les Misérables – A nyomorultak című musicaljét 2015 augusztusában Szegeden, 2016 áprilisában pedig a Madách Színházban mutatták be. A nyomorultak eredetileg albumként jelent meg, az első színpadi bemutatót 1980-ban tartották Párizsban, a Palais des Sports-ban. Cameron Mackintosh angol producer kezdeményezésére 1983-ban angol nyelvre fordították. A darab 1985. október 5-én debütált a West End-en.

100. Les Misérables – A nyomorultak (Fotó: Madách Színház/Mohos Angéla)

A Madách Színház sikertörténetéhez hozzátartozik A nyomorultak. Az 1999-ben bemutatott darab – szintén Szirtes Tamás rendezésében – 200-nál több előadást ért meg. A 2016 áprilisa óta műsoron lévő előadás kevesebb, mint két év alatt érte el a 100-as számot, ebből 7 teltházas előadást a Szegedi Szabadtéri Színpadon játszottak, esténként 4000 néző előtt.

A musicalt a londoni ősbemutatója óta eltelt három évtizedben a világ 42 országában játszották, lefordították 22 nyelvre, és díjai között szerepel a Laurence Olivier-, Tony-, valamint a Grammy-díj is.

A Madách Színházban Miller Zoltánt, Tóth Attilát, Zöld Csabát, Debreczeny Csabát, Egyházi Gézát, Feke Pált, Fejszés Attilát, Sándor Pétert, Tóth Andit, Sáfár Mónikát, Balogh Annát, Nagy Sándort, Weil Róbertet, Baranyai Annamáriát, Foki Veronikát, Baranyi Hannát, Tóth Angelikát, Csengeri Attilát és Vikidál Gyulát is láthatják a musical főszerepeiben.