“Nagyon jól érzem magam a színházban” – Vikidál Gyula 70 éves

2018 január 25. csütörtök, 19:23

A Liszt Ferenc-díjas magyar énekes-színész 1948. január 25-én született Budapesten. Zenei pályája 1965-ben indult, több zenekarban is megfordult. Színészként először a Városmajorban bemutatott a Krízis című produkciójában állt színpadra. Vikidál Gyula 1992-től a Madách Színház társulatának tagja.

Énekesi pályáját az Íris nevű amatőr zenekarban kezdte tizenhét évesen. A kétéves sorkatonai szolgálat befejezése után a Gemler együttes szólistájaként folytatta. Közben a Vasutas és az ORI zeneiskolában is tanult, mely szakmailag  nagyban hozzájárult, hogy 1974-től  az első vonalban tehette le névjegyét az örök emlékű P.Mobil, Dinamit és P.Box együttesek dalszerzője, szövegírója és frontembereként.

Színházi munkái mellett, egy különleges trió, az MHV, majd a Boxer együttes tagjaként  is láthattuk, manapság pedig alkalmanként a méltán népszerű Mobilmánia zenekarral lép a rock and roll színpadára.

Vikidál Gyula 1978

Színészként 1982-ben, a  Városmajori Színpadon bemutatott „Krizis” című zenés darabbal debütált. A Rockszínházban eltöltött csodálatos évek, Koppány szerepe az István, a király-ban, a Vígszínházban kiugró sikerrel játszott A nyomorultak Jean Valjean-ja után, 1991-ben a  Madách Színházban is bemutatkozott a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musical Fáraójaként, majd a Mária evangéliuma Jánosaként.

A teátrumban múlt héten a Les Misérables – A nyomorultak című musicaljének századik előadásán a Püspök szerepében lépett színpadra.

A Jézus Krisztus szupersztárban ő alakította Pilátust, a József és a színes szélesvásznú álomkabátban a Fáraót, a Légy jó mindhalálig című darabban Valkay tanár urat, az Egri csillagokban Török Bálintot és Dobó Istvánt is.

A nyomorultak – Vikidál Gyula a Püspök szerepében a Madách Színházban, fotó: Mohos Angéla

Az eltelt évtizedekben Budapesten kívül az ország számos  vidéki színházában megfordult.

Vikidál Gyula saját szavaival:

Emlékek: “Szép emlékek fűznek Eger,  Miskolc, Békéscsaba, Debrecen, Tatabánya, Szolnok színházaihoz,  mint ahogy szép emlékeket őrzök a nyíregyházi Szabadtéri Színpadról, s örökre mély nyomot hagytak bennem a szegedi Dóm téren bemutatott felejthetetlen előadások emlékei.”

Jean Valjean: “1987-ben Jean Valjeant énekeltem  A nyomorultakban, 39 éves voltam. Koromnál fogva már nem lehetek Jean Valjean, püspök igen. Miller Zoli, igen, ő lehet Valjean – az egyik a három közül; éppen ideális korban van hozzá. Soha nem jártam meghallgatásokra. De úgy gondoltam: ezt a püspököt boldogan eljátszanám, hát elmentem. És megkaptam. Szirtes Tamás úgy ítélte meg, alkalmas vagyok erre a szerepre. Egyébként ugyanezt énekelte a Nyomorultak filmben Colm Wilkinson, aki 1985-ben, Londonban az első és talán azóta is a legjobb Valjean volt.”

17 ország Jean Valjean-jai énekelnek, Magyarországot Vikidál Gyula képviselte:

Mikrofon: “Valójában a tizenéves korosztály – szerintem ez mind a mai napig így van – keresi a saját útját. Ha éppen zenével akar foglalkozni, keresi melyik az a műfaj, ami neki legjobban tetszik. Hasonlóképpen történt velem is 17 évesen. Teljesen véletlenül odakeveredtem a mikrofon elé, aztán meggyőztek, hogy jó hangom van, maradjak ott. “

Színház: “Teljesen más, mint rock koncerten színpadra lépni. Sokkal összetettebb a színház világa, meg valahogy szebb is. Másképp viselkedünk, és sok minden van, ami eltér. Egy koncerten lehet improvizálni, egy előadásban nem; de tény, hogy nagyon jól érzem magam a színházban.”

Vikidál Gyula Koppány szerepében

Koppány: “Koppány óta kialakult egy vélemény rólam, mely szerint úgy nézek ki mint egy ősmagyar. De ez még nem ok arra, hogy csak történelmi darabokban játsszak…”

Zenei példaképek: “Természetesen meg kellett keresnem azokat a zenekarokat, énekeseket akiktől megtanultam a nekem legmegfelelőbb énekstílust. Paul Rodgers, Free, Deep Purple, Whitesnake, Gary Moore, Beatles, stb. Majd a tőlük tanultakat át kellett ültetni magyar nyelvre úgy, hogy azt érezze a közönség, mintha egy angolszász bandát hallana, csak magyarul.”

Munkahely: “A munkahely rovatban anno semmi nem szerepelt a személyimben. Talán nyolcvanban ismerték el a rockzenélést, mint foglalkozást… Addig csak úgy voltunk. Bármikor bevihettek, ha igazoltattak, s akkor állt a balhé, gondoskodtak alkalomadtán az éjszakai szállásról is — amíg reggel az ORI vissza nem igazolt.”

Vikidál Gyula

Judit: “Ennyi idősen mérlegelve az életemet bizton állítom, hogy Isten irányít utamon. Ehhez adta nekem csodálatos feleségemet, Juditomat segítségül, aki mindenben a társam, nélküle nem tudom, hova jutottam volna. Ha nem lettek volna váltások az életemben – néha kényszerből, néha saját döntésből –, akkor nem tartanék itt.”

Forrás: Vasárnapi Hírek, PannonHírnök, Magyar Idők, femvar.hu, passzio.hu, Színház.org