Cabaret: Sopronban vendégszerepel Bozsik Yvette rendezése

2018 január 30. kedd, 14:48

A Cabaret című musicalt láthatják a nézők a Soproni Tavaszi Napok keretében március 27-én a Petőfi Színházban. A kaposvári teátrum vendégjátékát Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, rendező állította színpadra.

A kaposvári Csiky Gergely Színház hangos sikert elért előadása a tavaszi napok egyik kiemelkedő színházi eseménye. Látványos díszlet, különleges fényhatás, élő zenekar, remek tánckar, erős, karizmatikus színészi teljesítmények, no és Bozsik Yvette neve garanciát jelent arra, hogy a közönségre emlékezetes Cabaret vár.

Fotó: Csiky Gergely Színház

A darab az 1930-as évek berlini világát mutatja, amikor a Kit Kat Klubban az élet csak egy örök éjszaka a kabaré, a bujaság, a szabadság és a szerelem tüzében az ordas eszmék árnyékában. A fiatal író és Sally találkozása pedig a történelem viharában is időtálló, örökérvényű színházi művé vált.

“Eddig mindig próbáltam belehelyezni a mai korba az előadásokat. Most szakítok ezzel a hagyománnyal. Vissza szeretnék térni a gyökerekhez. Éppen ezért beletettem az 1930-as évek Németországába, amikor is játszódik a darab. Ezzel pedig sokkal inkább egy retro, egy nosztalgikus hangulata lesz az előadásnak. Szerintem erre a mai közönségnek szüksége van. Annyira modern korban élünk, hogy fontos, hogy vissza tudjunk nézni a múltunkra. Ráadásul akkor kiderül: a világ sem változott sokat 90 év alatt.” – mondta Bozsik Yvette rendező-koreográfus, aki azt is elárulta gyerekkorában rengetegszer látta a filmet, amely aztán az egész fiatalságát végigkísérte.

Fotó: Csiky Gergely Színház

“Elég sok Kabaré-témájú előadást csináltam. 1998-ban rendeztem egy előadást a Kamrában, aminek az volt a címe, hogy Kabaré – elvágyódás két részben. Színészek és táncosok közösen táncoltak benne. De az nem ez a Cabaret volt. Aztán egyszer felkértek, hogy szerepeljek egy filmben, amiből ugyan nem lett semmi, de csináltam belőle egy darabot. A film középpontjában a Cabaret Voltaire nevű, zürichi kabaré és Sophie Taeuber, dadaista táncosnő állt volna. Én akkor annyira belevetettem magam ebbe a világba, az avantgárd különböző műfajaiba, hogy ebből is csináltam egy darabot a Kamrában. Aztán rendeztem egy Cabaret-t a Centrál Színházban, amely nagy sikerrel ment éveken keresztül. És most újra megrendeztem, de egy teljesen új darab született.”

Bozsik Yvette hozzátette: “Másként gondolkodom már a Cabaret-ról. Ahogy az ember változik, más dolgok kezdik el foglalkoztatni. Minden darabom erről egy vallomás. Szeretik az embert beskatulyázni. Tőlem sokszor számon kérték, hogy miért nem táncolok már az üvegdobozban, miért csinálok a közönségnek szóló darabokat. Változok, változott a világ is. Azért jó, hogy tanítok, és fiatalok vesznek körül, mert tőlük tanulhatok nyitottságot a világra, állandó megújulást. Szeretem a műveket újra elővenni, és újraértelmezni. A régi iránti vágyakozásom és nosztalgiám egyre erősebb. Úgy gondolom, hogy ez a Cabaret nagyon retro lett. Amit ebben az előadásban mutatni akarunk, az az odavágyódás. Visszamegyünk a 30-as évek Németországába, díszletben, jelmezben, játékstílusban is…”

Fotó: Csiky Gergely Színház

A világhírű musical Christopher Isherwood Isten veled, Berlin című regényéből készült. A színpadi adaptáció Joe Masteroff munkája, a dalokat John Kander és Fred Ebb írták. A filmváltozatot, mely Bob Fosse rendezésében készült, beválasztották az amerikai nemzeti filmregiszterbe, „mint kulturális, történelmi vagy esztétikai értéke miatt örök időkre megőrzésre érdemes alkotást”.

A Cabaret főbb szerepeiben Vati Tamás,  Mohácsi Norbert, Mikecz Estilla, Nyári Szilvia, Kalmár Tamás látható.

Forrás: Soproni Petőfi Színház, Kaposvári Csiky Gergely Színház