100. előadásához érkezett az Anna Karenina a Madách Színházban

2018 február 05. hétfő, 14:03

Február 2-án 100. alkalommal tűzte műsorára a Madách Színház Kocsák Tibor és Miklós Tibor musical-operáját, a Tolsztoj azonos című regényéből készült Anna Kareninát.

A jubileumi előadás végén a jelenlegi és egykori szereplők is színpadra álltak, így mások mellett együtt ünnepelt Polyák Lilla, Posta Victor, Zöld Csaba, Nagy Balázs, Halas Adelaida, Sasvári Sándor, Miller Zoltán, Serbán Attila, Dunai Tamás, Debreczeny Csaba, Mahó Andrea, Barát Attila, Sándor Dávid, Vikidál Gyula.

A musical ősbemutatóját 1994-ben a Rock Színház előadásában tartották Nagy Anikóval a címszerepben. A Madách Színház a 2000-es években Szerdenyey Béla rendezésében és díszleteivel állította színpadra a klasszikus regény zenés adaptációját.

Szerednyey Béla a 100., ünnepi előadás után úgy fogalmazott: „Az Anna Karenina, a Madách Színház egyik veterán musicalje és, ahogy hallom az egyik kedvence is. Szeretném megköszönni mindenkinek az elmúlt évek munkáját, különösen a hűséges nézőink szeretetét!”

Kocsák Tibor zeneszerző, a Madách Színház zenei vezetője kiemelte, hogy alkotótársa, Miklós Tibor mellett a musicalben szereplő művészek közül kivétel nélkül mindenki hozzájárult a sikerhez.

Hozzátette:„Köszönöm a Teremtőnek, a Sorsnak, Tolsztojnak,, Miklós Tibornak, hogy megálmodhattam ennek a csodálatos világirodalmi remekműnek a színpadra írt zenéjét.” Arról is beszélt, hogy szerzőtársával, Miklós Tiborral arra törekedtek, hogy megmutassák: a musical a nép operája, olyan igényes műfaj, melyben értékeket, mondanivalót lehet kifejezni. A zeneszerző megemlítette, hogy a jelenlegi szereplők közül ketten már az ősbemutatón is felléptek, Sasvári Sándor akkor Vronszkijt, most Karenint alakította, míg Vikidál Gyula a Pópa szerepében lépett színre a ’90-es években és a Madáchban is.

Dunai Tamás, Krassy Renáta, Mahó Andrea

Anna, a világirodalom kiemelkedő női hőse:

A női nem erejének, szépségének és kiszolgáltatottságának eposza Tolsztoj regénye.
Az Anna Karenina az író egyik legtökéletesebb alkotása, a szerelem, a szenvedély és a házasságtörés legizgalmasabb műve. Anna Karenina a világirodalom női hősei közül talán a legjelentősebb.
Anna szellemes, csodálatos fiatal nő, aki a moszkvai szalonok szokásai szerint idősebb férfi feleségeként él. Szenvedélyes szerelemre lobban egy daliás lovassági tiszt iránt. A kapcsolat botrányt kavar a belterjes és konvencionális társadalmi közegben, s Anna élete tragédiába fordul.
A gazdag érzelemvilág, a remek irodalmi mű megihlette a zeneszerzőt, Kocsák Tibort, aki újabb kifejezésformát talált ehhez. A zenét.

Színház.org