“Mindig a karakter igazságát keresem” – Szerednyey Bélát köszöntjük

2018 február 22. csütörtök, 12:42

1958. február 22-én született Szerednyey Béla színművész, aki 36 éve – a Madách Színház tagja. 60. születésnapján köszöntjük!

Szerednyey Béla pályájáról:

Kilenc évesen állt először színpadon egy Móra Ferenc adaptációban, gyakorlatilag képzett színészként érkezett anno a Színművészeti Főiskola felvételijére. Az RTL Klub műsorában a színész elárulja, hogy épp “túlképzettsége” miatt küldték el a Nemzeti Stúdióba, hogy előássák belőle a színészmesterséghez szükséges “emberi alapanyagot” is. Végül a Színművészetin Kállai Ferenc osztályába került, ahol Szirtes Tamás volt a tanársegéd.

Több rekord is fűződik a nevéhez: ő alakította a legtöbbször Micsel Rumlit a Macskákban, illetve a bemutató óta főszereplője a Páratlan párosnak, amely 1985 óta van műsoron és több mint 900-szor játszották.

Többek között olyan nagysikerű darabokat rendezett az elmúlt évtizedekben, mint az Anna Karenina, az Egy kis éji zene, a Doctor Herz, A víg özvegy vagy éppen a Jövőre, veled, itt.

A Madách Színházban jelenleg is játszik a Páratlan párosban, Az Operaház Fantomjában, az 1×3 néha 4 avagy Egyszerháromnéhanégy című komédiában, a Mary Poppinsban, a Tanulmány a nőkről című előadásban, a Mamma Mia!-ban, a Szerelmes Shakespeareben, az Ügyes kis hazugságokban, a Meseautóban és a teátrum legújabb bemutatójában, a Hatalmas Aphroditéban.

Szerelmes Shakespeare

A színész sokaknak a Linda című televíziós sorozatból ismerős. Szerednyey Béla annak idején úgy fogalmazott az RTL Klub Portré című műsorában, hogy nem szégyelli ezt a szerepet, de mindig eszébe jut róla egyik nagy példaképe, Zenthe Ferenc hasonlata: két szörnyű dolog van egy fiatal színész életében – amikor szerepet kap egy népszerű sorozatban, a másik pedig, amikor nem ő kapja meg.”

“Úton – Szerednyey Béla színművész” címmel interjúkötet is megjelent a színésszel Zelina György szerkesztésében.

Szerednyey Béláról saját szavaival:

Linda: “A Lindát kíváncsiságból  visszanézném mai fejjel is, annyian beszélnek róla még ma is, sokan megállítanak az utcán. Nagyon nem szeretem magam visszanézni, de ez érdekes lenne…”

Közönségsiker: “Biztos sokan megköveznek emiatt, de úgy gondolom, hogy minden színházi előadásnak a közönségsiker a fő értékmérője. Egy nagy színház akkor sikeres, ha sokan kíváncsiak rá. A csupán szűkebb rétegeket megszólító műhelyek is fontosak, de máshogy kell megítélni az ő működésüket, mint a miénket. Egy ekkora nézőterű házban, mint a Madách, nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy az előadásaink ne arassanak közönségsikert”.

Páratlan Páros a Kecskeméti Katona József Színházban

Madách: “Alkalmazkodni kell, éppúgy, mint ahhoz, hogy a szakmai nyelvezet is megváltozott. Régebben Csehovokat játszottunk itt, a Madáchban, és körbeülve hosszan elemeztük, most, hogy musicaleket játszunk, minden gyorsabb, másodpercre pontosan kiszámítottabb, a szakszavak zöme pedig angol vagy angolból honosított magyar kifejezés. De olyan ez, mint a számítógép – harmincöt éve ahhoz sem értettünk, mostanra pedig megtanultuk használni”.

Szerednyey Béla, Tóth Enikő és Nagy Balázs a Váratlan vendég próbáján.

Macskák: “Beestem egyszer az első sorban ülők ölébe. A nézők nevettek, én visszamásztam a színpadra, mintha mi sem történt volna. S mivel a macskák amúgy is egyfolytában egzecíroztatták a nézőket, nem gondolta senki, hogy ez nem a szerepem része volt. És, hogy mitől sikeres a musical? A macskáknak van egy különleges kultusza, egy megfoghatatlan, misztikus kép él az emberekben velük kapcsolatban. Egy macskának hét élete van – szoktuk például mondani. Prózaibb ok, hogy ez a mű igazi családi szórakozás.”

A Macskák c. előadásban

Vitorlázás: “Életemben először keresztapámmal a Mályi tavon ültem hajóban. Emlékszem, nagyon nagy élmény volt. Én is, mint oly sokan, kalózban szereztem meg a vitorlázás alapismereteit.”

Balaton: “Apámékkal a Balaton északi partján, Kenesén vásároltunk egy telket, és ott töltöttük a nyarakat. A víz szeretete nyilvánvalóan innen ered. Néhány évvel később aztán áttelepítettem a nyári bázisomat Tihanyba, ahol remek kis csapat volt. Oda járt Tordy Géza, Marton László, Oroszlán, a kaszkadőr, Gáti Oszkár – Csodálatos nyarakat töltöttem Tihanyban. Aztán a sors úgy hozta, hogy kaptam egy tévéfőszerepet, amiért elég szépen fizettek. Amint befejeztük a forgatást, rögtön lejöttem a Balatonra, zsebemben a gázsimmal. A kikötőben szóltak, hogy van egy eladó B-22-es hajó. Eszem ágában sem volt megvásárolni, de az élet nagy pillanatait nem tervezi az ember, azok csak úgy jönnek maguktól, úgyhogy előhúztam a zsebemből a nálam lévő pénzt, és azt mondtam: – Ha ez elég rá, akkor megveszem – Elég volt.”

Magyar Attila, Szerednyey Béla, Pálmai Anna – Madách Színház – Ben Hur

Házasság: “Azt nem tudom, mi a titok – talán csak szavak: türelem, megértés, tisztelet, szolgálat, és persze szeretet! Nincs recept, mindenki úgy éli az életét, ahogy tudja. Bízni kell a szerencsében, nem engedni a kísértéseknek.”

Madách Színház: “Kísérteties párhuzamok vannak az életemben és a családom múltjában arra vonatkozóan, hogy a Madách Színházban játszom. Már 14 évesen is álltam a KISZ együttes egyik gálaműsorán a Madách Színház színpadán. Nagypapám pedig egykor abban a Hársfa utca 38. szám alatti házban lakott, amellyel 1999-ben, a nagy felújítás keretében kibővítették a Madách Színházat.”

A Játékszínben / Csonka András, Szerednyey Béla

Páratlan páros: “Nagy öregje vagyok a Páratlan párosnak. 1985 szilveszterén volt a bemutató, Márkus László halálának másnapján. Ezért úgy is volt, hogy elmarad a premier. De végül az akkori igazgató, Ádám Ottó azt mondta: Márkus Laci is azt akarná, hogy legyen, ezért bemutattuk. Óriási sikerrel. 1985-ben nagy feladatot kaptunk a Madáchtól, amikor ránk, fiatalokra osztották a szerepeket. Eredetileg egy generációval idősebb színészekkel készült a szereposztás, de egyeztetési problémák miatt ezt Ádám Ottó megváltoztatta. Azt mondta: jó, itt ez a négy fiatal, most szerződtek le, játsszák ők. Cseke Péter, Kökényessy Ági, Tóth Enikő és én.”

Karakterek: “A Ray Cooney-vígjátékok karaktereit is éppúgy komolyan kell venni, mintha Shakespeare lenne. Minden esetben a karakter igazságát keresem.”

Szerednyey Bélát a Madách Színházban barátai, kollégái is felköszöntötték:

Forrás: Színház.org, Origó, amiotthonunk, Bors, RTL,
7ora7.hu, 24.hu, Játékszín, Madách Színház, Nők Lapja

 

 
 

Kapcsolódó anyagok