Talpra, magyar! – Rockmusical készül a szabadságharc emlékére

2018 február 26. hétfő, 11:31

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját grandiózus rockmusicallel ünneplik meg március 15-én a Papp László Budapest Sportarénában, Szurdi Miklós rendezésében. Az alkotók azt ígérik, hogy a Talpra, magyar! időtálló lesz a magyar musicalek között, és forradalmasítja a műfajt. A nagyszabású műben mintegy százan szerepelnek, és ötventagú szimfonikus zenekar is játszik majd a hatalmas, korabeli díszletekkel berendezett színpadon.

A Talpra, magyar! szereplői egy dalt énekelnek a rockmusical sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Múzeumban, fotó: Balogh Zoltán/MTI

A történetről:

A produkció első részében 1849 januárjától március 15-ig követhetjük nyomon az eseményeket, a forradalom első évfordulójáig. A jelenetek a debreceni színházban játszódnak, amikor Jellasics József császári hadvezér és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata pedig Debrecenbe menekül. De alig telik el egy pár hónap, és az oroszok már Debrecen felé masíroznak, Pest városát pedig újra megostromolják. A kormány, a debreceni, valamint a pesti színészek ismét menekülni kényszerülnek, ezúttal Szegedre. A musical második felvonásában a helyszín már a szegedi színház, ahol  1849 júliusának három hetét ismerhetik meg.

Az alkotókról:

A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen szerzi a művet. A rockmusical zeneszerzője Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese. A koreográfus Bakó Gábor, a díszletet Bátonyi György jegyzi. A főbb szerepekben mások mellett Détár Enikőt, Egyházi Gézát, Kiss Ramónát, Oláh Ibolyát, Xantus Barbarát, Varga Miklóst és Vastag Tamást láthatják.

Budapest, 2018. február 21.
Topolcsányi Laura író és Szurdi Miklós rendező a Talpra, magyar! rockmusical sajtótájékoztatóján, fotó: Balogh Zoltán/MTI

Mátyássy Szabolcs, a Talpra, magyar! zeneszerzője elárulta, hogy mindenképp újat szerettek volna alkotni, nem csak megismételni vagy másolni a régi hangzást. A szerző, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese összesen 18 musicalszámot komponált a készülő darabhoz.