Drogprevenciós musical kerül színpadra Veszprémben

2018 március 13. kedd, 14:21

A nyíregyházi színház 2015-ben készítette el Taurin trauma című, drogprevenciós témájú előadását, amelyet már közel félszáz alkalommal mutattak be az országban Olt Tamás rendezésében. Március 27-én 14 és 18 órakor a Veszprémi Petőfi Színház ad helyet a darabnak.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

“Nyitottak vagyunk a színházban minden problémára, amely a társadalom életében létezik, legutóbb például a nők elleni erőszakra hívtuk fel a figyelmet” – emlékeztetett Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum vezetője.

Gyakorlatilag három egyfelvonásosból áll az előadás és a valóságot mutatja be zene, tánc, valamint próza felhasználásával, melyet a drog használata fog egybe. – Ez nem egy tudományos, szociológiai látlelet, hanem a színház lehetőségein keresztül, a dráma és a paródia eszközeivel mutatja fel a problémát, és a készítők akarata szerint a végső üzenet az, hogy szeretettel családi összefogással a rossz legyőzhető – ismertette az igazgató, hozzátéve, az előadás mellé egy interaktív kiállítást is szerveznek a bűnmegelőzés és a közlekedésbiztonság témakörében.

Az előadás ingyenes. Várják a középiskolás csoportok jelentkezését a titkarsag@petofiszinhaz.hu e-mail címen.

Taurin trauma / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Taurin trauma / Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház oldalán így értékelik a darabot: „Az est voltaképpen három egyfelvonásost kínál: a különféle helyzetű fiatalokról szóló jelenetek megmutatják a mai valóság némely szeletét, ezzel együtt a (nyelvi) humor, a zene, s a tánc eszközeinek segítségével a jelenségek színét és fonákját egyszerre tárják elénk. A történeteket a „droghasználat” fogja egybe: ennek anomáliáit a szerző hol a dráma, hol a paródia eszközeive ábrázolja. A Taurin Trauma nem szociológiai látlelet, hanem színház. Nem keres társadalmi okokat, inkább a szer hatásának nyomába ered. Tipikusan posztmodern, amelybe a LXXV. szonett és Az oroszlánkirály, a görög drámák kórusa és a rap egyaránt belefér. Oltnak az antikvitásból ismert Kartól a shakespeare-i prológuson és szonetten át Brecht narrátoráig, a musical műfajától a vámpír-históriákig, a fantasy világáig ívelő, s némi didaxis árán pozitív megoldással záruló munkája – minden retteneten túl – azzal az üzenettel végződik, hogy (szeretettel, családi összefogással) a Rossz legyőzhető.” (Karádi Zsolt)

Olt Tamás
TAURIN TRAUMA
Avagy az éremnek is két oldala van, mégis megbotlik
bűnmegelőzési és drogprevenciós musical
2018. március 27., kedden 14 és 18 órakor
a Veszprémi Petőfi Színházban