Búcsúzik a My Fair Lady Soprontól

2018 március 15. csütörtök, 13:28

Utoljára látható a My Fair Lady című musical a Soproni Petőfi Színházban március 31-én, valamint április 1-jén. A vasárnap esti búcsú alkalmával a közönség rendhagyó és meglepetésekkel teli, vidám darabtemetésnek lehet részese.

A darabtemetés régi színházi hagyomány, főleg a vidéki teátrumokban terjedt el, ahol a törzsközönség és a városlakók már látták az épp búcsúzó produkciót.

Az utolsó előadáson így aztán bármi előfordulhat a néző szeme láttára. Plusz poénok, meglepő fordulatok kerülhetnek be a darabba. Az alkotók természetesen egyeztetnek erről, ám némi rögtönzés azért mindig belefér, így aztán ezek az előadás-temetések a közönség számára is emlékezetes, megismételhetetlen hangulatban zajlanak. A színészek számára legalább olyan izgalmas ez, akár a bemutató.

Szolnoki Tibor és Kisfaludy Zsófia, fotó: Soproni Petőfi Színház

A népszerű darab még soha nem szerepelt a soproni teátrum műsorán. Szolnoki Tibor, Kisfaludy Zsófia, Zsadon Andrea, Mikó István, Nagy Gábor, Horváth Zsuzsa, Savanyu Gergely szereplésével és Radó Denise rendezésében, zenekaros, énekkaros kísérettel, látványos táncos jelenetekkel tarkítva hódította meg a nézőket az előadás.

A nézők a bemutatón nem akarták leengedni a színpadról a népes alkotócsapatot. Remek hangulatú, emlékezetes előadás született telt ház előtt Sopronban. A közönség kívánságára most újra látható búcsúként a produkció tavasszal, ünnepi ráadásként utoljára, hogy senki ne maradjon le Henry Higgins és Eliza Doolitle, a virágáruslány történetéről. Persze sok meglepetéssel!

Mikó István

Egy klasszikus musicalről:

A saját művébe beleszerető szobrász, Pügmalion története akár Ovidius Átváltozások című művéből is ismerős lehet, de ma már Bernard Shaw neve és színjátéka sem mondana többet a nézőnek, ha nem született volna belőle színpadi musical, s még inkább a hatvanas évek közepén George Cukor rendezésében filmes világsiker. Az is ismeri a musical slágereit, aki semmit sem tud a történetről.

Ami tulajdonképpen banálisan egyszerű: Higgins professzor fogadást köt amatőr nyelvész kollégájával, Pickering ezredessel, hogy fél év alatt választékos nyelven beszélő, kifogástalan úri hölgyet varázsol az ordenáré beszédű, szutykos virágáruslányból, Elizából. A kísérlet sikerül…

Szolnoki Tibor és Kisfaludy Zsófia, fotó: Soproni Petőfi Színház

Az egyszerű, a komikum elemeit sem nélkülöző történet mögött azonban ott húzódik egy sokkal fájdalmasabb: annak tragédiája, hogy önnön kicsinyességünk, szakmai gőgünk vagy más egyéb emberi gyarlóságunk okán nem vesszük észre a másikban az emberi lényt, vakok vagyunk a másik ember szeretetére.