Tanár úr kérem – Simon Kornél zenés darabot rendez a Karinthyban

2018 március 20. kedd, 11:00

Simon Kornél rendezésében március 22-től látható a Tanár úr kérem című zenés játék a Karinthy Színházban.

Az alkotók azt ígérik, hogy a produkció megszólítja a mostani iskolásokat és az öregdiákokat is.

Karinthy Frigyes saját szavaival élve:  “Nem látom olyan keservesnek és fárasztónak és nyomasztónak; hanem figyelni fogom benne mindazt, ami benne kedély és humor és emlék és szép fiatalság”

Az előadásban Kuna Kata, Menczel Andrea, Baronits Gábor, Fila Balázs, Pásztor Ádám, Peller Károly, Sütő András, Szelle Szilárd, Szűcs Péter Pál és Vecsei László szerepel.

A zenés produkció dalszövegeit Máthé Zsolt jegyzi, a zeneszerző Nyitrai László. A koreográfiát Vislóczky Szabolcs készítette, a rendező Simon Kornél.

Karinthy műve szórakoztató stílusban tárja elénk a XX. század eleji iskolai életet. Egy kamaszfiú szemével láthatjuk a mindennapokat: a felelések, a dolgozatok miatti félelmet, a diákcsínyek és a nagy iskolai nevetések, viták és hétköznapok nosztalgikus hangulatát.

A próbáról:

Ismerős gondolatok:

Mi ez, mi ez, mi ez, ez a rettentő csengetés? Tűz van? Ezek nyilván tűzoltók… szólni kellene az Erzsinek, hogy oltsa el a lámpát, biztosan meggyulladt a kredenc… Dehogy… hiszen ez a vekker… A vekker csönget… De hiszen akkor fél hét van már… fel kellene kelni.

Ismerős gondolatok ugye? Reggel hét, óracsörgés, álom és ébrenlét határán…

Ki ne ébredt volna életében legalább egyszer azzal a vággyal, hogy bár a reggeli sűrű ködben tényleg eltűnt volna az iskola és ha nem is örökre, de legalább a mai napon ne kellene betenni oda a lábunkat.

Ki ne emlékezne a tanár komótos naplólapozgatása közben átélt rettegésre vagy a megkönnyebbülésre, miután a tanár ma az osztály jó tanulóját hívta ki felelni vagy a padsorok között bujkáló gurgulázó nevetésre, miközben osztálytársunk az óra alatt a kukában rejtőzik.