70 éves Andrew Lloyd Webber, az első milliárdos komponista

2018 március 22. csütörtök, 13:12

Március 22-én ünnepli 70. születésnapját Andrew Lloyd Webber, a Jézus Krisztus szupersztár, a Macskák, az Evita, Az Operaház fantomja komponistája, minden idők legsikeresebb zeneszerzője. Ő az első komponista, akinek vagyona meghaladta az egymilliárd dollárt. Magyarországon a Madách Színház mutatta be (a világon másodikként) a Macskákat, amely immár 35 éve van műsoron.

Webber és Rice

Andrew Lloyd Webber pályájáról:

Zenészcsaládba született, apja templomi orgonista volt, ő maga is billentyűs hangszeren – zongorán – kezdte zenei tanulmányait. Kilenc éves volt mindössze, amikor megkomponálta első saját zongoradarabját. Főiskolai tanulmányaival párhuzamosan egyre intenzívebben érdeklődött a zene és a színház világa iránt. Ez utóbbi hozta őt össze Timothy (Tim) Rice drámaíróval, akinek darabjaihoz zenét szerzett. 1965-ben az Eurovíziós dalfesztiválra írtak egy dalt, de visszadobták – később ez lett Heródes király dala a Jézus Krisztus Szupersztárban.

Glenn Close-zal

A siker ízét először 1968-ban ízlelhették meg, amikor a West Enden színre került a bibliai tárgyú József és a színes szélesvásznú álomkabát című darabjuk. A világhír 1971-ben, a tüntetéseket is kiváltó Jézus Krisztus Szupersztár megjelenésekor kapta szárnyra őket – a Jézus utolsó napjait bemutató rockopera (anyagiak híján) előbb lemez formájában jelent meg, csak ennek elsöprő sikere után mutatták be színpadon.

Újabb nagy dobásuk Perón argentin diktátor feleségének életét feldolgozó Evita lett. Webber 1981-ben még előző műveinek sikerét is felül tudta múlni a T.S. Eliot versein alapuló Macskákkal, amely a West Enden megszakítás nélkül 22 évig volt műsoron és 8949 (New Yorkban 7485) előadást ért meg.

1984-ben mutatták be a Starlight Express című darabját. Ez volt a komponista legpazarabb külsőségek között színre vitt alkotása, a görkorcsolyán száguldozó mozdonyok története a brit fővárosban 7 ezer előadáson kápráztatta el a közönséget.

Minden idők legsikeresebb darabja

1986-ban jött a XX. század és minden idők legsikeresebb darabja, Az Operaház fantomja, amely több milliárd dollárt hozott eddig, túlszárnyalva a Titanic és a Csillagok háborúja bevételét. A Fantom a Macskákat kiütve minden idők leghosszabb ideig futó musicalje lett a Broadwayn. A Sunset Boulevard című Billy Wilder-film színpadi változata szakmailag sikeres volt, de a pénztárakban csúfosan megbukott, a veszteség 25 millió dollárra tehető.

Bolba Lajos, Seregi László, Sarah Brightman, Andrew Lloyd Webber, Cameron Mackintosh, Szirtes Tamás

Webber sikerei Magyarországon, a Madách Színházban

Műveit csak személyes engedélyével és felügyeletével szabad színre vinni. Magyarországon a Madách Színház mutatta be (a világon másodikként) a Macskákat, amely immár 35 éve van műsoron, majd az Operaház fantomját és a Volt egy csapat című darabjait is. Hamarosan pedig a teátrum műsorára tűzi a Rocksuli című Webber-musicalt.

Andrew Lloyd Webber megkapta Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a magyar kultúra támogatásáért, nemzetközi hírnevének öregbítéséért és műveinek magyar feldolgozására biztosított egyedi lehetőségekért.

“Bizony, Budapest volt az első kelet-európai főváros, ahol engedélyeztem a darabjaimat a hidegháborús időkben” – mesélte.

Díjak és érdekességek

Több dala feldolgozásban szerepelt a slágerlistákon, még Elvis is elénekelte egy szerzeményét utolsó lemezén. Műveit meg is filmesítették, Evitát Madonna alakította. Három Tony-díj, három Grammy-díj, egy Oscar-díj, egy Arany Glóbusz-díj mellett 1992-ben lovaggá ütötték, 1996-ban bárói címet kapott.

Háromszor nősült (feleségeinek egyike Sarah Brightman operaénekes volt), öt gyermeke van. Meggyőződéses konzervatív, a 2005-ös választásokon a toryk az ő egyik dalával kampányoltak. Szenvedélyes műgyűjtő és a Leyton Orient futballklub támogatója.

35 éves a Macskák a Madách Színházban!

-35 évvel ezelőtt, 1982. október 7-én mutatták be a Broadwayn Andrew Lloyd Webber világhírű musicaljét, mely azóta az egész világot meghódította. A Macskák a Madách Színházba a tengerentúli premier után pár hónappal érkezett meg.

Hamarosan tehát a Madách Színházban ünnepi Karminca-bál lesz: a teátrum 1983. március 25-én tűzte műsorára a Macskákat Szirtes Tamás rendezésében és Seregi László koreográfiájával, közvetlenül a londoni ősbemutató után. A jubileumi előadást a Kongresszusi Központban láthatják vasárnap, március 25-én.

Az eltelt több mint három évtizedben sok szereposztást megért a Macskák: a különböző szerepekben összesen több mint 200 művésznek tapsolhatott a közönség. Március 25-én a magyar színháztörténetben ismét egyedülálló jubileumhoz érkeznek: ezen a napon lesz 35 éves a Madách Színház Macskák című előadása, és ezen a napon reményeik szerint újra a színpadon köszönthetjük az egykori Macskák-szereplőket is.

Önéletrajzi könyv, lemez és egy legendás rockopera feldolgozása

-Webber leghíresebb rockoperáját, a Jézus Krisztus Szupersztárt április 1-jén élőszereplős verzióban láthatják az amerikai NBC csatornán. Jézust John Legend, Heródest pedig a rocksztár, Alice Cooper alakítja, míg Mária Magdolnát Sara Bareilles színész- és énekesnő kelti életre.

Andrew Lloyd Webber önéletrajzi könyve a HarperCollins kiadó égisze alatt jelent meg 70. születésnapja előtt. Webber azt mesélte, hogy bár sokáig sikerült ellenállnia, végül engedett a család és a barátok akaratának és megírta önéletrajzát. Az elmúlt években számos könyvet írtak már Lloyd Webber életéről, ám a március 6-án megjelent Unmasked (Maszk nélkül) az első, amelyben maga a komponista idézi fel életének meghatározó eseményeit.

-Pár napja pedig boltokba került az Unmasked című Andrew Lloyd Webber-válogatás, melyen többek között az Evita, a Jézus Krisztus szupersztár, Az Operaház Fantomja, a Rocksuli című darabokból is hallhatnak részleteket olyan előadóktól, mint Elvis Presley, Gregory Porter, Sarah Brightman.

Forrás: Színház.org, MTI, Universal Hungary