4 év, 50 helyszín, 45 ezer néző – Jubilál a Somnakaj

2018 április 02. hétfő, 11:00

4 évvel ezelőtt, április 4-én indult útjára az első ,,roma musical, a Somnakaj és talán akkor senki nem gondolta volna, hogy ilyen sikerszériát fut be az előadás.

Somnakaj

Somnakaj

Áprilisban már a negyedik születésnapját ünnepli a Nemzeti Színházban mások mellett Szakács Hajnalka, Falusi Mariann, Papadimitriu Athina és Oláh Gergő szereplésével. A produkció szerepelt az ország nagy kőszínházaiban, és a születésnapi előadásra is órák alatt elfogytak a jegyek.

A Müller Péter Sziámi által írd darab, igen sokat változott az idők folyamán, állandóan alakult, annak érdekében, hogy egyre nagyobb teret adjon a tehetségnek és a cigány kultúra térnyerésének. A zenészek, a szereplők, a táncosok segítségével közel két óra alatt, megismerhetik a kis cigánylány, Somnakaj sorsát, a születésétől a felnőtté válásig.

Falusi Mariann / Somnakaj

Falusi Mariann / Somnakaj

 Somnakaj tehetségkutató:

Az idei évben fogalmazódott meg Stromajer Andrea producerben, hogy  a múlt ápolása, a jelen megteremtése mellett a jövővel is foglalkozni kell. Meghirdették több helyszínen a Somnakaj-tehetségkutatót, hogy az 5-18 éves énekelni és táncolni tudó és szerető hátrányos helyzetű gyerekek is lehetőséget kapjanak, hogy a még hátralévő pár előadásban megmutathassák a tehetségüket illetve felléphessenek a nemzet színpadára.

A Somnakaj mindig törekedett arra, hogy bizonyítsa a cigányok is értékes emberek és páratlan tehetséggel bírnak, amelyre jogosan lehetnek büszkék. Fontos, hogy a gyerekek is büszkék lehessenek önmagukra és identitásukra.

Somnakaj

Somnakaj

 

Székely János püspök így nyilatkozatot:  „Ha egy ember szégyelli az identitását, akkor nem tud egészséges, életerős, boldog emberré fejlődni. Olyan lesz, mint a fa, amelyet félig lefűrészeltek a gyökereiről.“ A Somnakaj azt éri el, hogy (..) „minél több roma fiatal büszke legyen a cigányságára, azonosuljon a gyökereivel, és kedvet kapjon ahhoz, hogy a benne rejlő kincseket kibontakoztassa, hogy szép és értékes életet éljen!“

A születésnapi előadáson már találkozhatnak az első válogatókon kiválasztott tehetségekkel. A válogatókat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár Bereg majd Pest és Jász-Nagykun Szolnok megyében tartották. A kiválasztott tehetségeket az előadásig bemutatják a nagyközönségnek.

Szakács Hajnalka, Oláh Gergő / Somnakaj

Szakács Hajnalka, Oláh Gergő / Somnakaj

A Somnakajról:

A cselekmény egy létező, Alsószentlélek nevű településen játszódik. Egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának állomásai elevenednek meg, reális képet festve a cigányságról. A lány, annak ellenére, hogy a családja ellenzi, elindul szerencsét próbálni a fővárosba. Példát mutat arra, hogy akkor is kitörhet valaki a szegénysorból, ha vállalja származását.

A Somnakaj az első roma sorsjáték avagy Gypsy musical, a színház és a koncert egyvelege, romák és nem romák előadásában. A darabban helyet kap az élőzene, a tánc, a tradicionális képzőművészet és iparművészet, melyek együttesen adnak hiteles képet a roma világról. A világhírű roma zenészek mellett a fiatal roma tehetségek és hazai nem roma művészek is szerepet kapnak.

Somnakaj

Somnakaj

Alkotók
Hangszerelő: Kovács Antal, Szirtes Edina Mókus
Rendezőasszisztens: Libor Laura
Díszlettervező: Árvay György
Koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt, Deffend Inci
Rendező: Hegyi Árpád Jutocsa

Szereposztás
Somnakaj – Szakács Hajnalka
Gojma – Kovács Antal
Misi – Kerényi Miklós Máté (dec. 30.) / Mező Misi / Oláh Gergő
Doktornő – Falusi Mariann
Zsáró – Papadimitriu Athina
Sanyi tata – Balogh Lajos
Béla bácsi – Szakcsi Lakatos Béla
Lajoska – Kathy Horváth Lajos

A musicalt április 7-én láthatják.