“Ez a Koldusopera most baromira aktuális!” – Interjú Nagy-Bakonyi Boglárkával

2018 április 10. kedd, 9:39

Április 8-án a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatták be John Gay és Johann Cristoph Pepusch Koldusoperáját Novák Eszter rendezésében a Trip Hajón. A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves zenés szakirányú hallgatói által színre vitt előadás egyik szereplőjével, Nagy-Bakonyi Boglárkával készült interjú a Pótszékfoglalón.

A színésznő a zene szeretetéről, az “ős-Koldusoperáról”, a pofátlanság prózában, énekben elmondható monológjáról, a kollektív aljasság magányos hősöket kiszorító voltáról és persze az élő zene varázsáról is mesélt.

-Te és a zene, az éneklés hogyan kerültetek közelebbi kapcsolatba egymással annak idején?

-Zenei általános iskolába írattak a szüleim, ahol szolfézst tanultam, kórusba jártam – így hamar eldőlt a kettőnk viszonya. Pont abban az évben indult Novák Eszter vezetésével zenés osztály, amikor érettségiztem – öt, hat évente indítanak csak, – ezért nem is volt kérdés, hogy ide szeretnék jelentkezni!

-A prózai színész szakra egy pillanatig sem gondoltál?

-De igen, ám úgy éreztem, hogy ha ez a szak csak öt, hat évente indul, akkor mindenképpen meg kell próbálnom jelentkezni rá! (mosolyog)

Nagy-Bakonyi Boglárka, fotó: Gyöngyösi Hunor

-A Koldusopera hogyan talált meg titeket most negyedévesen?

-Úgy tudom, hogy Novák Eszter már régóta meg szerette volna megrendezni ezt a darabot, és amikor Magács László, a Trip Kultúrhajó létrehívója megkereste, hogy szeretne nyitóelőadásként egy “nagyobb szabású” produkciót, akkor a Koldusoperát javasolta – neki ez az anyag talán egy régi vágya is volt már addigra.

Hogyan érzed: negyedévesekként ti hol, hogyan tudtok kapcsolódni zeneileg, szövegileg ehhez az anyaghoz – mi az, amit megmozgat bennetek?

– Ez a Koldusopera most baromira aktuális! Persze igaz is: a nagyravágyás, a kapzsiság az mindig aktuális. Nem nagyon kell dolgozni azon, hogy ez az előadás “ehető” legyen, mert ehhez, úgy érezzük, mindannyian tudunk kapcsolódni! – mert abban élünk, amiről szól ez az előadás.

Kit, kiket játszol most ebben a darabban?

– Én leszek egyebek mellett Rafkós Doxy, aki egy rettentő pofátlan kofa. Nagyon rafinált nő, aki szereti, ha a középpontban van, körülötte forog minden. És természetesen, mint minden más prosti és bűnöző, nyilván ő is lop, csal, de legalább okosan csinálja!

Koldusopera – szereplők

Miből, hogyan építkezel ehhez a karakterhez?

– Ehhez a figurához félelmetesen fel kell szabadítani a játékkedvet. Az egyik nagy jelenete például arra épül, hogy bejön, és elmond prózában egy “nagy monológot”, amely látszólag csak önmagáról szól. Nagyon nehéz mindezt úgy megoldani, hogy az alatt az öt perc alatt a nézők se unják meg őt, és magamat se unjam el.Hiszen amit mond, az úgy tűnik, csupán önmagáért van, dramaturgiailag sincsen a történetet előre mozdító szerepe ennek az epizódnak egészen az utolsó pillanatokig.  Ezért is nehéz egy ilyen jellegű jelenetet jól megcsinálni – ehhez hasonló nagypofájú kofát még nem alakítottam eddig!

Hogyan segíti ki a zene a pózát és viszont?

 – Ebben a Koldusoperában, akárcsak egy klasszikus operában, a dalok sohasem viszik előre a cselekményt. Egy adalék majd, amikor valaki “dalra fakad”.

Milyen lesz ez az ős-Koldusoperátok?

– Az igazán nagy mozgatói a teljesen alapvető emberi tulajdonságok lesznek, azt gondolom. Egészen átlagos dolgok ezek: tartozni akarunk valahová, szerelmesek vagyunk, vagy épp csalódunk… Éppen ezért nem is nehéz felvenni az előadás fonalát, mert minden szereplő nagyon emberi, esendő, kétségek között őrlődik benne. A darabban szerepel két narráló figura is: az író és a színész, akik átvezetnek az egész történeten minket. Nincsenek igazán magányos hősei ennek az előadásnak, nincs benne “maszekolás”!

A teljes interjút a Pótszékfoglalón olvashatják!

Nagy-Bakonyi Boglárka, fotó: Gyöngyösi Hunor

A Koldusoperáról:

John Gay Koldusoperáját a XVIII. század első felében írta Jonathan Swift ötlete alapján. A koldusok, prostituáltak, rablók és börtönlakók körében játszódó, angol fekete humorral megírt történet megteremtette a “ballad opera” műfaját. Zenei világa a korabeli angol barokk dalok, népszerű és újan írt dallamok segítségével formálódik, talán inkább zenés játékká mint operává. Gay darabja erős színházi eszközökkel és vadító alakok megteremtésével beszél a szegénység kiszolgáltatottságáról, a kis- és nagystílű gazemberségről, a morál totális felszívódásáról.

A Koldusopera kiváló lehetőség, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves zenés szakirányú színművészhallgatói, akik a pályájuk elején álló, de már összetett műfajokban könnyedén és magabiztosan eligazodó fiatal színművészek, bemutatkozzanak a nagyközönségnek.

A kultikus darabban Borsi Balogh Máté, Bori Réka, Brasch Bence, Czvikker Lilla, Fáncsik Roland, Fekete Gábor, Hajdu Péter, Hunyadi Máté, Imre Krisztián, Jenővári Miklós, Józsa Bettina, Kurucz Dániel, Ladányi Júlia, Litauszky Lilla, Mentes Júlia, Nagy Bakonyi Boglárka, Szeles Flóra szerepel.

Az előadást Novák Eszter rendezésében a Trip hajón láthatják április 8-án, 15-én és 22-én, de májusban is műsorra tűzik.