Budapestre érkezik Timeless turnéjával az Il Divo

2018 április 11. szerda, 11:22

A klasszikus-, és a popzene, a többnyelvűség, a crescendo és az opera ötvözete sikeres slágereket hozott az Il Divo-nak. Pályafutásuk alatt azonban több musical számot is feldolgoztak, vélhetően ezek közül is hallhatnak néhányat a brit énekegyüttes szeptember 10-i, budapesti koncertjén.

Az Il Divo-t Simon Cowell angol televíziós producer álmodta meg 2003-ban, első nagylemezüket 2004-ben adták ki. A brit együttes többféle stílusban alkot, a klasszikustól kezdve, a musicaleken át egészen az egyházi zenéig. A Musical Affair című albumuk még 2013-ban jelent meg, rajta többek között az Oroszlánkirály, A nyomorultak, a Macskák vagy Az Operaház Fantomja egy-egy klasszikus dalával.

Egyedi stílus és a siker

30 millió eladott album, 160 arany-, és platina-díj 33 országban – nem rossz teljesítmény egy olyan csapattól, akik a megalakulásuk után azért aggódtak, hogy a közönség nem feltétlenül igényli majd az egyedi zenei stílusukat.

Urs Bühler, Sébastien Izambard, Carlos Marín és David Miller pályafutása során már sokszor bebizonyította, hogy a zenének óriási hatalma van, legyen az pop-, klasszikus-, musical-, vagy egyházi, és ebben nagy szerepe van a karakteres hangoknak, amelyből a formáció négyet is magáénak tudhat. A csapat – különféle műfajú dalokban – kiállt az “operakeverék” mellett, így vált a klasszikus zene keresztmetszeteinek ikonjává.

Összeköt a zene iránti szenvedély

Az Il Divo kezdetben négy különböző nemzetiségű, kiemelkedő tehetségű, de különböző zenei hátterű énekesből állt. Az amerikai tenor, David Miller, konzervatóriumi képzettségű operaénekes volt, akinek teljesítményét Baz Luhrman La Boheme-jében a Broadwayn is pozitív kritikával illették. Carlos Marín tehetségét még gyerekkórusban felfedezték, Kis Carusónak becézték, majd következett a fesztiválszínpad és az opera-karrier. Urs Bühler, a svájci tenor, hegedűn, klarinéton, zongorán, gitáron és dobon játszott, klasszikus utat választott, holott még egy heavy metál zenekarban is énekelt tizenévesen. Sébastien Izambard tehetséges énekes-dalszerző volt, akinek Si Tu Savais kislemeze a francia listákon az első helyet is megszerezte.

Eleinte csak a zene iránti szenvedély volt közös bennük közös, de a kíváncsiság, hogy mi sülhet ki a produkciójukból, hajtotta őket. Ám az őket is meglepte, hogy amikor együtt énekeltek, valami rendkívüli történt, amit a közönség reakciója mutatott meg a legjobban…

A “Timeless Turné” Mexikóvárosban április 20-án kezdődik, és nyolc hónap után ér véget, érintve Ázsiát, Dél-Afrikát, Ausztráliát és Latin-Amerikát; az Egyesült Államokban 40 show-val. Az együttes szeptember 10-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.