A Popfesztivál Zalaegerszegre érkezett

2018 április 17. kedd, 16:14

Bemutatták a Hevesi Sándor Színházban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című popmusicalt, melyet Déry Tibor kisregénye alapján Pós Sándor írt színpadra, zenéjét Presser Gábor szerezte, a dalszövegeket Adamis Anna jegyzi.

A darabról:

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Déry Tibor azonos címűkisregényének 1973-as magyar musicalváltozata. A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig az első sikeres magyar rockmusical révén utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A cselekmény egy amerikai rockfesztiválon bontakozik ki, középpontjában pedig egy magyar emigráns házaspár áll.

A tragikus musical 1973. március 2-i vígszínházi bemutatója után azonnali kritikai és kasszasiker lett hazai és (a vendégjátékoknak köszönhetően) európai szinten. A premier óta számos magyarországi és európai színpadon bemutatták, míg angol nyelven az USA-ban 1986 márciusában láthatta először a közönség.

Hertelendy Attila Manuel és Szakály Aurél József szerepében MTI Fotó: Varga György

Az előadástól függetlenül is nagy sikert értek el a musical dalai, melyek a Locomotiv GT repertoárjának részét képezték. A darab rádiójáték változata is elkészült 1979-ben, míg a mű 25. évfordulóján a dalokat Borlai Gergő vezetésével felújították, melyek később egy újabb, koncertjellegű változat alapjául szolgáltak.

Ajánló az előadás elé:

Mi a szabadság? Az egyén szabadságának akarása a közösség rovására történik? Megakadályozhatok-e bárkit is a saját szabadságának akarásában, kivívásában? Vajon a szabadság és a szabadosság milyen viszonyban van egymással?

Negyvennégy éve, 1973. március 2-án mutatták be a Déry Tibor kisregénye alapján készült Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című popmusicalt a Vígszínházban.

Azért támad fel újra és újra ez a mű, mert a kérdésekre adott válaszok életigenlőek. Bizakodóak. Energiától duzzadóan mutatják, ahogy az egymást követő generációk definiálják magukat e kérdések mentén.  

(Bal József rendező)

A zalaegerszegi előadásról:

A rendező a zaol.hu-nak nyilatkozott:

“Öt éve Egerben látta a rendezésemet Besenczi Árpád, ezután hívott meg Zalaegerszegre.Mivel Egerben jelentősen átdolgoztuk az eredeti szövegkönyvet az ottani társulatra adaptálva, itt sok mindent átalakítottunk. Zalaegerszegen több a fiú, a szöveges szerepek sokkal erősebbek. Alapul vettük a woodstocki fesztivál dokumentumfilmjeit, a Déry-féle kisregény alapjai is átalakultak. Hiszen ő maga is úgy vélte, nem pontosan tudja, felkérésre mibe fogott 73 évesen” – mondta a darabválasztásról Bal József a Zaol.hu-nak.

Lőrincz Nikol Eszter szerepében, MTI Fotó: Varga György

A zalaegerszegi produkcióban szinte az egész társulat játszik

A Hevesi Sándor Színház idei utolsó produkciójában szinte az egész társulat játszik: Eszter szerepében Kovács Olga és Lőrincz Nikol, József szerepében Szakály Aurél, Beverly  szerepében Magyar Cecília, Manuel szerepében Hertelendy Attila, Marianne szerepében Pap Lujza, Marianne férje szerepében  Andics Tibor látható. Riporter 1 Urházy Gábor László, Riporter 2 Kiss Ernő, Házigazda Farkas Ignác, Házigazda felesége Ecsedi Erzsébet.

A Pokol angyalai: Bot Gábor, Gál Szabolcs, René Helvaci Ersan, Frantisek Baj László, Juanita Kováts Dóra. Operatőrök: Lengyel Noémi, Katona Levente, Díler fiú Ticz András. Lányok: Gresa Lilla, Hecker Kíra, Horváth Abigél, Horváth Cintia, Kovács Fruzsina, Kovács Virág, Lugosi Krisztina, Mikita Zsuzsanna Lilla, Jurina Beáta, Szelényi Anna. Fiúk: Antolovics Péter, Herold Levente, Mrakovics Norbert, Tornyos Ervin.

A díszlet szintén Bal József munkája, a koreográfus Gergye Krisztián, a jelmeztervező Cselényi Nóra, a zenei vezető Máriás Zsolt.