Rocksuli – Európában először a Madáchban Webber új sikerdarabja

2018 április 26. csütörtök, 8:23

A Madách Színház szeptember 21-én, 22-én és 23-án mutatja be Andrew Lloyd Webber, a Boradwayn és Londonban is nagy sikert aratott Rocksuli című musicaljét Szirtes Tamás rendezésében. Az előadásban Krassy Renáta, Gallusz Nikolett, Mahó Andrea, Borbély Richárd, Serbán Attila és Szemenyei János játsszák a főbb szerepeket a gyerekek mellett. Ősszel a premierhez kapcsolódóan rockfesztivált is szerveznek.

Szirtes Tamás

Szirtes Tamás igazgató, az előadás rendezője kiemelte: „A Madách Színház ismét jelentős és izgalmas vállalkozás előtt áll.  Andrew Lloyd Webber nevét mindenki ismeri, a világ zenés színházaiban elért sikereit, a munkásságát nem lehet eléggé értékelni, ő az aki a zenés műfajt megújította, valamennyi darabja világsiker lett, melyek közül nem egy a Madách Színház műsorán is szerepel. Webber szeretetének és bizalmának köszönhetően többször is megkaphattuk musicaljeinek non-replica jogát, így történt a Macskák, Az Operaház Fantomja vagy a Volt egyszer egy csapat esetében, és így lesz ez a Rocksulinál is, mely a Broadway és a West End után, a kontinensen először látható Budapesten.” – mesélte Szirtes Tamás, aki azt is elárulta, divat filmből musicalt írni és a 2003-as Rocksuli című film Jack Black-kel a főszerepben annyira megtetszett Webbernek, hogy színpadra adaptálta. A filmben a kor legnagyobb rockslágerei hallhatók, de a színdarabhoz a zeneszerző írt új számokat.

Szirtes Tamás a kreatív csapatot és a főszereplőket is bemutatta, a kettős, illetve hármas szereposztásban megvalósuló musicalben Krassy Renáta, Gallusz Nikolett, Mahó Andrea, Borbély Richárd, Serbán Attila, Szemenyei János, Kiss Ernő Zsolt, Pesák Ádám, Baranyai Annamária, Balogh Anna, Sánta László és Puskás Péter látható.

A Rocksuli főszereplői pedig valójában a gyerekek, akiket tavaly nyáron választottak ki többfordulós castingon és szeptember óta színészmesterséget tanulnak, hang- és hangszeres képzésben részesülnek, valamint táncórára is járnak.

Kocsák Tibor, a Rocksuli zenei vezetője hangsúlyozta: “annak idején négy gombafejű megteremtette a rock and roll műfaját, mely onnantól a világ népzenéjévé vált. A Beatles-nek hála a rock and roll mindent elmosott és azóta is él és virul. Azt azonban Webbernek köszönhetjük, hogy a rockzene a színházakban is megjelent, ő nyitotta meg a rockoperák sorát a Jézus Krisztus Szupersztárral. Ezt a klassz, dinamikus, erőteljes, minden egyes érzékszervünkre ható műfajt mi most gyerekekkel fogjuk előadni. Tavaly, a castingon azonban azzal szembesültünk, hogy az angolszász területekkel szemben itthon nem igazán zajlik zenei/hangszeres, színész képzés egy helyen, ezért a Kővirágok Énekiskolával karöltve a kiválasztott, rendkívül tehetséges gyerekeket a közös oktatási programon belül zongorázni, gitározni, dobolni, színészmesterségre, énekelni tanítjuk.”

Kocsák Tibor

A Rocksuli színrevitelének jogát közvetlenül a londoni bemutató után nyerte el a Madách Színház és Szirtes Tamás. A próbák június 4-én kezdődnek, a bemutató szeptember 21-22-23-án lesz.

A Rocksuli premierjéhez kapcsolódóan idén Rockfesztivált is szervez a teátrum. A legnépszerűbb rockbandák, fiatal zenészek és ma már legendás előadók vesznek részt a sokszínű programsorozatban, amelynek részleteiről júniusban tudhatnak meg többet.

A jelmezeket Rományi Nóra tervezi, a díszleteket Rózsa István jegyzi. A koreográfus Tihanyi Ákos, a világításért Madarász János „Madár” felel, az animáció Vízvárdi Andrásnak köszönhető, a Rocksulit Bárány Ferenc és Puller István fordította.

Serbán Attila és Borbély Richárad

Webber és a Madách Színház

Nyolc év után mutat be újra Webber-musicalt a Madách Színház, a Rocksuli (School of Rock) immár a hatodik darabja a szerzőnek, amelyet Szirtes Tamás rendező színre visz itt. Az évtizedes kihagyás azonban nem is tűnhet ennyinek, hiszen 35 éve fut sikerrel a Macskák, 15 éve Az Operaház Fantomja, és a Volt egyszer egy csapat, a József és a színes szélesvásznú álomkabát, valamint a Jézus Krisztus Szupersztár is több száz előadást értek meg a Madách Színházban.

Rocksuli, a musical 

A Rocksuli Andrew Lloyd Webber musicalje, az azonos című 2003-ban nagy sikert aratott film nyomán készült. Mike White forgatókönyve egyszerre himnusz a rockzenéhez és különös szerelmi történet. A főszereplő Dewey Finn, a munkanélküli rockzenész, aki a barátja neve alatt helyettesítő tanári állást vállal egy elit magániskolában. Dewey, az idealista álmodozó rockbandát szervez a kisdiákokból…

A film forgatókönyvéből Julian Fellowes, a népszerű Downton Abbey című sorozat atyja írta a musical szövegkönyvét. A dalszövegeket Glenn Slater szerezte, aki a Kis Hableány, illetve a Love Never Dies dalszövegeit is írta. Andrew Lloyd Webber legújabb musicalje 2015 decemberében debütált a Broadwayn, majdnem egy évvel később pedig a londoni West Enden. A Jézus Krisztus Szupersztár 1971-es premierje óta először fordult elő, hogy a Broadwayn előbb mutattak be Lloyd Webber-musicalt, mint Londonban.

Alkotók és a szereplők

A történet, avagy egy elfuserált, amatőr rockzenészről

Dewey Finn valójában elfuserált, amatőr rockzenész, akit egy hajszál választ el attól, hogy élete becsődöljön: egyszerre rúgják ki a zenekarából, az állásából, ráadásul a lakbérrel is hónapok óta tartozik. Csak a csoda segíthet rajta. A csoda egy telefonhívás formájában érkezik, és a lompos rocker már másnap helyettes tanári állást vállal lakótársa nevében egy elit magángimnáziumban. Amikor rájön, hogy jólfésült nebulói vérbeli zenészek, mindent egy lapra tesz fel: elhatározza, hogy segítségükkel megnyeri a Bandák Csatája nevű rockfesztivált. De vajon hogyan sikerülhet a terve, ha a botcsinálta tanár úr gyerekesebb, mint a diákjai?

Forrás: Vass Kata / Színház.org, Madách Színház