A Pál utcai fiúk 50. előadását ünnepelték a Vörösmarty Színházban

2018 április 29. vasárnap, 16:15

A Székesfehérvári Vörösmarty Színházban szeptemberben mutatták be A Pál utcai fiúk című zenés játékot Keszég László rendezésében. A produkció április 27-én immár az 50. előadásához érkezett.

Vörösmarty Színház / A Pál utcai fiúk / fotó: Kiss László

Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán készült színpadi változat kialakításában részt vett Márton László és Radnóti ZsuzsaTörök Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva.

Beleshetnek a jubileumi előadásba:

Keszég László szerint „ez egy professzionálisan megírt mű, magas színvonalú munkát végeztek a szerzők, teljes mértékben betartják a műfaj írott és íratlan szabályait, a feszültség megfelelő tempóban és mennyiségben növekszik és sűrűsödik. A munka különlegességét az a kivételes helyzet adja, hogy csak fiúszerepek vannak.” A rendező úgy véli a történet nem csupán néhány gyerekről, egy osztályról szól, hanem az emberiség alaptulajdonságait, hibáit és erényeit fogalmazza meg. “Hallottam már azt is, hogy túlírt, de szerintem az irodalmunk egyik legfontosabb alapműve, amelyet nem szabadna egyetlen gyermeknek sem kihagynia.” – mesélte még a premier előtt Kovács Emőke interjújában.

Molnár Ferenc alkotása fiatalokat és felnőtteket egyaránt megszólít: a grund, az „einstandolás”, a vörösingesek, Nemecsek mindenki számára ismert fogalmak, közös gondolkodásunk részei.  A Pál utcai fiúk nemcsak Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb történet, hanem külföldön is az egyik legismertebb magyar regény, számtalan nyelvre lefordították, és a máig tartó nemzetközi népszerűsége töretlen.

Vörösmarty Színház / A Pál utcai fiúk / fotó: Kiss László

Grund, gittegylet, einstand:

Grund, gittegylet, einstand – ki ne ismerné ezeket a fogalmakat? Ki ne tudná, ki az a NEMECSEK ERNŐ – így, csupa nagybetűvel! Molnár Ferenc szívbemarkoló regényéből Grecsó Krisztián készített új színpadi változatot, a dalok a Dés−Geszti szerzőpáros remekművei. A Pál utcai fiúk a sajátunk, egy olyan érzékeny történet, melynek zenés változata tartalmas kikapcsolódást ígér az egész családnak, hiszen a fiatalokat és a felnőtteket is egyaránt megszólítja és magával ragadja. – írja ajánlójában a teátrum.

Vörösmarty Színház / A Pál utcai fiúk / fotó: Kiss László

Az zenés darab szereplői:  Sághy Tamás, Fekete Gábor e.h,  Hajdu Péter István e. h., Brasch Bence e. h,  Kator Bálint / Csabai Csongor, Kopácsi Attila, Jenővári Miklós e. h., Hunyadi Máté e. h., Bittner Dániel, Pécz Roland, Csókás Nándor, Imre Krisztián e. h., Kurucz Dániel e. h., Oszvald Balázs, Árgyelán Ádám, Juhász Illés. A koreográfus Gergye Krisztián, a jelmeztervező Szűcs Edit. A díszletet Árvai György jegyzi.

Az előadás ősbemutatóját a Vígszínházban tartották 2016-ban Marton László rendezésében. A zenés játék a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. és Molnár Ferenc jogörökösei engedélyével kerül bemutatásra.

 Forrás: Vörösmarty Színház