Toldy Mária 80. születésnapját ünneplik az Erkel Színházban

2018 május 05. szombat, 14:34

Toldy Mária a 60-as évek ünnepelt előadója, énekese május 3-án ünnepelte 80. születésnapját.

Ez alkalomból szeretettel vár mindenkit jubileumi gálaestjére május 7-én az Erkel Színház, ahol mások mellett Malek Andrea, Bereczki Zoltán, Feke Pál, Vágó Zsuzsi, Ifj. Malek Miklós és Szulák Andrea is fellép.

Toldy Mária: „A gyémántot nem csak csiszolni kell, de folyamatosan keresni is, nem szabad csak a véletlenre bízni.”

Az ünnepi estet Csonka András moderálja, a tanítványok mellett pedig családtagjai, az Octovoice énekegyüttes és a Stúdió 11 zenekar is színpadra lép a nagyszabású színpadi show keretében.

Toldy Mária nevéhez több száz magyar dal életre keltése fűződik, köztük megannyi máig népszerű sláger, melyeket itthon és külföldön – lemezeken, tv és rádióműsorokban egyaránt őriz a közönség, a szakma, és a köztudat. Hangszíne, megjelenése és egyéni előadásmódja korának meghatározó művészévé tette, nem véletlen, hogy rajongói máig kitartanak mellette.

Toldy Mária alapította meg a hazai musical oktatás első iskoláját  

Dalai többsége ma is él, sokat közülük újrahangszerelve fiatalok is énekelnek. Karrierjének fontos állomása volt, hogy kétszer nyerte meg a hazai Táncdalfesztivált, a „Rövid az élet” ill. a „Más ez a szerelem” című dalaival. Népszerűsége csúcsán a 70-es évek közepétől a tanítás felé fordult, felismerve a kor akkor még gyerekcipőben járó, de nagy jövő előtt álló új zenei műfaját, – a musicalt, és annak zenei jelentőségét.

Elmélyülve az új anyag megismerésében, az abban megjelenő énekmód elsajátításban, továbbadásában, megalapította a hazai musical oktatás első iskoláját, melyet máig sikerrel működtet.

Tanítványai közül Vágó Zsuzsi úgy fogalmazott: “„Megtisztelő egy ilyen kivételes énekes és pedagógus tanítványának lenni. Marika néni a stúdiós éveim alatt a szinte a pótanyukámmá vált, akire mindig számíthattam. Akkor is mellettem állt, és segített túllendülni a nehézségeken, amikor a szakmába vetett hitem megingott.”

A Budapesti Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György pedig így köszöntötte Toldy Máriát: „Talán kevesen tudják, hogy nemcsak elképesztően sikeres énekművészi pályát tudhat a magáénak, de az elmúlt évtizedekben rengeteg tehetséget is adott a magyar operett- és musicalszínpadoknak.”

Toldy Mária gyermekei: Ifj. Malek Miklós és Malek Andrea

Túlzás nélkül állítható, hogy a mai magyar zenés színpad színészeinek döntő hányada a kezei közül került ki, de tanítványainak száma az Európai színpadokon is jelentős. Munkásságát számos elismerés kísérte – legutóbb a regionális Primissima díj – emellett a legnagyobb színházak (Madách Színház, Operettszínház, Opera) a mai napig kikérik véleményét.

Jubileumi koncertje Jantyik Csaba rendezésében méltán foglalja össze munkásságát május 7-én. Az Erkel Színházra nem véletlenül esett a választás, hiszen élete legnagyobb sikereit itt aratta.