Gengszterlegenda a Városmajorban – Jön a Bonnie és Clyde musical

2018 május 13. vasárnap, 7:22

A Szabad Tér Színház július 13-14-én mutatja be a legendás gengszterpáros történetéről készült Broadway-musicalt.

A magyarországi ősbemutatót a Városmajori Szabadtéri Színpadon tartják a Csokonai Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész és film szakos hallgatóinak közreműködésével.


Megkezdődtek a Bonnie és Clyde musical ősbemutatójának előkészületei. A musical stábja Nagy Viktória díszlet- és jelmeztervező, Harangi Mária rendező és Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a Városmajori Színpadon ismertette a darab rendezői koncepcióját és a produkció látványterveit.

“Bonnie és Clyde szabálytalan eszközökkel szabályos álmokat kerget”:

A díszlet- és jelmeztervező Nagy Viktória elmondta, hogy a történet színrevitele sok mozgást és változást kíván, a forgószínpad fogja változatos kalandokon és viszontagságokon át a végkifejlet felé sodorni a szereplőket. „Mi, akik már ismerjük a mese végét pontosan tudjuk, hogy egy haláltánc nézői vagyunk” – tette hozzá.

A látványról elárulta, hogy a reménytelenséget előre vetíti majd a kiégett, monokróm táj, a rusztikus felületek, és ezt szimbolizálják a táncosok sárgás és rozsdaszínű, kiégett, fakó jelmezei is. Bonnie és Clyde szabálytalan eszközökkel szabályos álmokat kerget, élénkebb színeikkel kitűnnek a tömegből, mégsem tudnak kitörni belőle, elkerülni a sorsukat. A kilátástalanság és a szegénység feldarálja az életüket. Az ő korhű ruháikat, realisztikus jelmezeiket az eredeti fotók alapján készítették el. A szereplők, mint statiszták táncolják el az életüket.

A gyorsan úszó felhők látványa egy szuggesztív és szürreális térben tartja a történetet, a szimbolikus és valóságos elemek váltakoznak, de törekedtek a helyszínek és a történetszálak egyértelműsítéséhez. A díszlet vasszerkezete, fény-árnyék viszonyai, az égbe fúródó kocsi, mint markáns és emblematikus elem filmszerűvé teszi a látványt és utal a filmes adaptációkra is.

Harangi Mária – fotó: Madách Színház

Mi inspirálta a rendezőt?:

Az eredeti darab kisrealista módon viszi végig a páros élettörténetét – fűzte hozzá Harangi Mária a musical rendezője. Megjegyezte a rendezés során igyekszik azokra a mozzanatokra koncentrálni, azokat kiemelni, amelyek ezt a szinte mechanikusan ismétlődő rablássorozatot érdekessé, egyedivé és különlegessé teszik. „Ami engem megfogott, hogy ezek az egyszerű, hétköznapi emberek, egy komoly dilemmával szembesülnek, mégpedig azzal, hogy hogyan töltsék el rövid földi pályafutásukat: megmaradjanak-e a közönséges életükben vagy bármi áron kilépjenek belőle. Végül ezzel kapcsolatban hoznak egy fontos döntést, azt választják, hogy mindent egy lapra tesznek fel.” – mondta.

A legendás párosról:

Bonnie és Clyde híres-hírhedt gengszterszereleme körül már akkor hatalmas kultusz keletkezett, amikor az elvadult gyilkos szerelmespár tagjai, Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow még aktívak voltak. A sajtót és a közbeszédet élénken foglalkoztatta az őket övező minden kis mozzanat, valósággal ünnepelték őket, haláluk után pedig gyorsan legendává váltak.

Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével készült, mára kultikussá vált, 9 Oscar-díjra jelölt film, valamint a legendás életepizódok alapján készült el 2011-ben a sikergyanús Broadway-musical, mely az eredeti történethez és annak utóéletéhez hűen keveri a különböző műfajokat: a zene, a mozgás és az érzelmes prózai jelenetek mellett filmes bejátszások gazdagítják nemcsak a látványt, hanem a történetet is.

Faye Dunaway és Warren Beatty

A musical főszerepeit a Városmajori Színpadon Józsa Bettina, Litauszky Lilla, Ódor Kristóf, Jenővári Miklós, Borsi-Balogh Máté, Kurucz Dani, Bori Réka, Széles Flóra, Imre Krisztián és Hajdú Péter alakítja.

A koreográfiát Cortés Sebastián jegyzi, közreműködnek a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

Forrás: Szabad Tér Színház