Cabaret – A Nemzeti Színházban is láthatják Bozsik Yvette rendezését

2018 május 15. kedd, 9:30

Június 4-én a Nemzeti Színházba érkezik a Kaposvári Csiky Gergely Színház nagysikerű előadása, a Cabaret.

A kaposvári teátrum vendégjátékát Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész, koreográfus, rendező állította színpadra.

Mikecz Estilla – Fotó: Memlaur Imre

A világhírű musical Christopher Isherwood Isten veled, Berlin című regényéből készült. A színpadi adaptáció Joe Masteroff munkája, a dalokat John Kander és Fred Ebb írták. A filmváltozatot, mely Bob Fosse rendezésében készült, beválasztották az amerikai nemzeti filmregiszterbe, „mint kulturális, történelmi vagy esztétikai értéke miatt örök időkre megőrzésre érdemes alkotást”.

Christopher Isherwood 1939-ben megjelent novella- és naplófüzérét a század legjobb politikai regényének is nevezték, Orwell pedig így írt róla: „káprázatos képek egy hanyatló társadalomról”.

Bozsik Yvette – Fotó: csiky.hu

A rendező, Bozsik Yvette így mesélt a Cabaret-ról:

“Eddig mindig próbáltam belehelyezni a mai korba az előadásokat. Most szakítok ezzel a hagyománnyal. Vissza szeretnék térni a gyökerekhez. Éppen ezért beletettem az 1930-as évek Németországába, amikor is játszódik a darab. Ezzel pedig sokkal inkább egy retro, egy nosztalgikus hangulata van az előadásnak. Szerintem erre a mai közönségnek szüksége van. Annyira modern korban élünk, hogy fontos, hogy vissza tudjunk nézni a múltunkra. Ráadásul akkor kiderül: a világ sem változott sokat 90 év alatt (… )” – mondta Bozsik Yvette, aki azt is hozzáfűzte, hogy ez nem egy vidám musical. “Itt egy kopott, egy dekadens, kicsit furcsa, romlott világot fogunk megmutatni. Pont olyant, mint amilyenben a darab játszódik. Az egyetlen igaz figura Cliff Bradshaw-t az írót alakító Mohácsi Norbert, aki valóban átélte ezt a történetet. Egyedül az ő vonala tiszta, minden más körülötte nem az, aminek mutatja magát.”

Cabaret – Fotó: Memlaur Imre

Ajánló a darab elé:

1931, Berlin, Kit Kat Klub. Odakint már a nácik dáridóznak, idebenn, a klubban folyamatos „kabaré”: örök éjszaka és szabadság, szerelem és ártatlan bujaság… Itt találkozik a magányos, fiatal író és a Nő, az igazi.

A darab az 1930-as évek berlini világát mutatja, amikor a Kit Kat Klubban az élet csak egy örök éjszaka a kabaré, a bujaság, a szabadság és a szerelem tüzében az ordas eszmék árnyékában. A fiatal író és Sally találkozása pedig a történelem viharában is időtálló, örökérvényű színházi művé vált.

A Cabaret főbb szerepeiben Vati Tamás, Mohácsi Norbert, Mikecz Estilla, Nyári Szilvia, Kalmár Tamás látható.

A musical június 4-én Budapestre, a Nemzeti Színházba érkezik!

Forrás: Kaposvári Csiky Gergely Színház, Nemzeti Színház