Itt a Szerelmes Shakespeare werkfilmje – Júniusban visszatér a Madáchba az előadás

2018 május 22. kedd, 10:00

Nagy Sándor, Tompos Kátya, Petrik Andrea és Solti Ádám főszereplésével mutatták be tavaly nyáron a Szerelmes Shakespeare című darabot – a próbákról, kulisszatitkokról kisfilm is készült. Június 15-től pedig ismét beköltözik Shakespeare a Madách Színházba.

Nagy Sándor, Tompos Kátya, Hajdu Steve / Madách Színház: Szerelmes Shakespeare / Fotó: Dimény Réka, Színház.org

Szirtes Tamás rendező évtizedek óta szeretett volna Shakespeare-t rendezni, és mint meséli a teátrum werkfilmjében, a Szerelmes Shakespeare bemutatójával nagy vágya teljesült: olyan előadást vihetett színre, mely a szerzőről szól, és bár nem ő írta, mégis szellemében, világában, mélységében minden megvan benne, ami egy klasszikus Shakespeare műben.

A történet azt mutatja be, hogy akár így is születhetett volna a Rómeó és Júlia.

A Szerelmes Shakespeare werkfilmjében megszólalnak az alkotók és szereplők, mások mellett Szirtes Tamás, Nagy Sándor, Solti Ádám, Tompos Kátya, Petrik Andrea, Csákányi Eszter, Kerekes Éva (és sokan mások):

A 2017-es premier után Szirtes Tamás rendező úgy fogalmazott: a Szerelmes Shakespeare-t bemutatni nehezebb feladat volt, mint egy nagy zenés produkciót színre vinni. “A művészek közül sokan először léptek fel a Madách Színházban, a felkérést mindenki szívesen és azonnal vállalta és ennek egy titka volt, a hívószó: Shakespeare. Megláttuk ebben a darabban a nagy lehetőséget. Az elmúlt tíz évben többnyire zenés előadásokat mutattunk be. A társulatunk tagjai, akik estéről estére énekelnek, táncolnak, ezúttal komoly drámai színitársulatként léptek színpadra vendégművészeink mellett” – mondta a rendező.

Solti Ádám és Petrik Andrea / Madách Színház: Szerelmes Shakespeare / Fotó: Dimény Réka, Színház.org

A színdarab az 1998-ban készült hét Oscar-díjas film történetét követi, a színpadi változat – amelyet 2014-ben mutattak be Londonban – prózai darab, sok zenével. A művet Tom Stoppard és Marc Norman forgatókönyve alapján Lee Hall alkalmazta színpadra. A magyar fordítás Szabó T. Anna költő, műfordító munkája.

A főbb szerepekben Tompos Kátya, Petrik Andrea, Nagy Sándor, Solti Ádám, Hajdu Steve, Pál András, Csákányi Eszter, Kerekes Éva, Nagy Balázs, Debreczeny Csaba, Szerednyey Béla, Magyar Attila, Weil Róbert, Pusztaszeri Kornél, Sáfár Mónika, Tóth Enikő látható.

Madách Színház: Szerelmes Shakespeare / Fotó: Dimény Réka, Színház.org

A Szerelmes Shakespeare-t Szabó T. Anna fordította, a koreográfus Tihanyi Ákos, az animációt Vízvárdi Andrásnak köszönhetjük. A zeneszerző Gulyás Levente, a rendező munkatársa Vaszilenko Eugenia, a játékmester Bencze Ilona. Az előadás rendezője Szirtes Tamás.