15 éves évfordulójához és 800. előadásához érkezett Az Operaház Fantomja

2018 június 01. péntek, 10:06

Pontosan 15 évvel ezelőtt mutatta be a Madách Színház Andrew Lloyd Webber Az Operaház Fantomja című világhírű musicaljét, mely 800. előadásához érkezett május 30-án. A jubileumi esten részt vettek az elmúlt évtized szereplői, a Tolnay Szalonban megnyílt kiállítás pedig megidézi a darab előkészületeinek jelentősebb eseményeit.

Csengeri Attila, Posta Victor, Sasvári Sándor, Krassy Renáta / fotó: Madách Színház

Május 30-án a Madách Színházban meglepetésekkel teli, ünnepi musicalt láthattak a nézők. A színpadon három Fantom – Sasvári Sándor, Csengeri Attila és Posta Victor – váltotta egymást, Christine szerepét szintén hármas szereposztásban Mahó Andrea, Fonyó Barbara és Krassy Renáta alakította.

Kiállítás a Tolnay Szalonban Gordon Eszter és Mohos Angéla fotóiból

Szirtes Tamás igazgató, az előadás rendezője úgy fogalmazott: ”Pontosan 15 évvel ezelőtt mutattuk be Az Operaház Fantomját, és ez a szenvedélyes mű azóta is velünk van, az idővel csak gazdagabbá vált. Ritka alkalom egy színház életében Az Operaház Fantomja, a Madách Színház történetében is korszakváltást hozott. Olyan erejű és nagyságú darab, amely képes arra, hogy egy színházat megfordítson, képes arra, hogy egy zenés színjátszó kultúrát megújítson.” – mondta Szirtes Tamás, aki a mű összes szereplőjének, alkotójának, háttér dolgozójának megköszönte a munkát.

Gordon Eszter és Mohos Angéla fotóiból megnyílt kiállításon az elmúlt 15 év előadás- és próbafotói mellett Vágó Nelly feledhetetlen jelmezeit is láthatják június 29-ig az előadások előtt és szünetben.

Vágó Nelly jelmeztervei

A Madách Színház igazgatója ezen az estén vehette át a SuperBrands-díjat is, hiszen a teátrum újra elnyerte a megtisztelő elismerést. A Superbrands csapata minden évben átfogó kutatást végez, amelynek során a legkiválóbb, Magyarországon működő márkákat vizsgálja.

Szirtes Tamás kiemelte, hogy nem művészeti díjról van szó, ezért is fontos a színház életében az újabb megtiszteltetés.

“Megbízhatónak és kiváló partnernek ítéltek minket a gazdasági élet szereplői.” – tette hozzá.

Andrew Lloyd Webber levele

Az Operaház Fantomja jubileumára a zeneszerző, Andrew Lloyd Webber is üzent a színháznak és a nézőknek:

“Nagy örömömre szolgál és szívből gratulálok Szirtes Tamásnak és mindenkinek a Madách Színházban,
akik ma ünneplik ezt a különleges évfordulót. Ez volt a világon a legelső non-replica produkciója az Operaház Fantomjának.
Valóban kivételes év ez a Madách Színház életében a sok nagyszerű évfordulóval!
Kívánom, hogy mindenki érezze magát nagyon jól ezen az estén!
Szívélyes üdvözlettel,
Andrew Lloyd Webber, London, 2018. Május”

Meglepetés kisfilm is készült Az Operaház Fantomja 15 éves jubileumára:

Az előadás végén Király Linda, az eredeti bemutató Christine-je és Tóth Attila rock-változatban énekelte el a musical leghíresebb dalát, a Fantomot. Bolyki Balázs és gospel kórusa szintén felejthetetlen produkcióval állt színpadra.

A Madách Színház 2003. május 30-án mutatta be Andrew Lloyd Webber musicaljét. 17 évvel az ősbemutató után került a Fantom Magyarországra. A bemutatásának jogáért három színház versengett, végül a Madách Színház alkotócsapatát és Szirtes Tamás rendezőt érte a megtiszteltetés, hogy a világon először saját felfogásban, vagyis non-replica változatban tűzhesse műsorra a világhírű darabot.

A jubileumok történetében is ritka egybeesés, hogy a 2003-as bemutató után pontosan 15 évvel, 2018. május 30-án került sor Az Operaház Fantomja 800. előadására.

Színház.org