Rockfesztivált rendez a Madách Színház!

2018 június 14. csütörtök, 11:16

A nagyszínpadon mások mellett fellép az Anna and The Barbies, Lovasi András és a Kiscsillag, az AWS és a Useme, a Müller Péter Sziámi AndFriends a Pintér Béla Társulat tagjaival, illetve újra lesz Somló Cirqsz.

A Rocksuli című, új Webber-musical bemutatóját követően szeptember 24-től október 17-ig rockfesztivált rendez a  Madách Színház. A több hetes rendezvényen szakmai beszélgetéseket is szerveznek, az érdeklődők az „Ez mind én vagyok” című sorozatban a Madách Stúdióban meghallgathatják a Tankcsapda tagjainak történeteit, de Müller Péter Sziámival, Pásztor Annával, Bródy Jánossal, Nagy Feróval és Kóbor Jánossal is készül interjú. Klubkoncertek is várnak a Stúdió színpadon Hangácsi Mártontól a Run Over Dogs-ig

A „Rock-járvány” nevet viselő nyitó- és zárórendezvényen énekel majd Détár Enikő, Tóth Andi, Ekanem Bálint, Serbán Attila, Gallusz Nikolett, Koós Réka, Tóth Attila, Vikidál Gyula. A nyitó programot Lovas Gabriella, a záró estet Hencz György állítja színpadra.

Szervezők, alkotók és szereplők / fotó: Madách Színház

Szirtes Tamás igazgató a Rockmúzeumban megrendezett beharangozón kiemelte: „A rockzene a magyar történelem része, mely számomra mindig is több volt mint egy szimpla zenei stílus: rock rajongó voltam és vagyok, folyamatosan csodálom a műfaj változékonyságát, azt, ahogy a rockzene felveszi az adott kor jellemzőjét és gyakorlatilag 1950 óta szól mindenkihez. Kultúrtörténeti jelentőségét se felejtsük el, évtizedek óta hat a társművészetekre, az irodalomra, a képzőművészetre, a zene egyéb ágaira. A magyar rockzene ráadásul az idők során a fiatalság gondolkodását formáló erővé vált.” – tette hozzá Szirtes Tamás, aki elárulta, amikor tavaly bemutatták a Szerelmes Shakespeare című darabot a Madách Színházban, rádöbbentek, Shakespeare-ről hatalmas mennyiségű ismeretanyag halmozódott fel, amit érdemes lenne a nézőkkel is megosztani. Fesztivált szerveztek a szerző tiszteletére Szerelmünk, Shakespeare címmel, ahol személyes történeteket is hallhattak a hazai színjátszás legnagyobb alkotóitól, és ahol rengeteget tanulhattak mindannyian.

Serbán Attila és Tóth Attila Queen és Piramis dalt énekelt a sajtótájékoztatón / fotó: Madách Színház

„Idei bemutatónk a Rocksuli című Andrew Lloyd Webber musical lesz, mely amellett, hogy nagyszerű előadás, sokrétű mű. Egy olyan elit iskolában játszódik, ahol „kocka” gyerekeket nevelnek, a srácok életéből hiányzik az érzés, a felszabaduló erő és végül a rock zene lesz az, melyben megtalálják az életörömöt. Rátaláltunk tehát egy jelentős témára, és logikusan következett, hogy lehetőséget, teret, és alkalmat adjunk a magyar rockzenének. Biztos vagyok benne, hogy a fiataloknak a mai zenekarok ugyanolyan fontosak, mint az én generációmnak anno a kor sztárjai, és ugyanúgy segítenek eligazodni az élet sűrű erdejében.”

Markó Ádám, Müller Péter Sziámi / fotó: Madách Színház

A Rockfesztiválon részt vesz Müller Péter Sziámi is, aki elmesélte: „Számomra  többszörös hazatalálás ez a fesztivál, ugyanis a rock and roll mellett igazán a Madách Színházhoz tartozom. Emlékszem, amikor évtizedekkel ezelőtt a Fekete Lyukban játszottunk a Sziámival, párhuzamosan pedig megírtuk édesapámmal és Tolcsvay Lászlóval a Mária Evangéliumát. Sokan elcsodálkoztak rajta, de szerintem ez a két műfaj nem áll messze egymástól. A Madách Színházban nőttem fel olyan dívák mellett, mint pl. Domján Edit.”

Csatári Bence történész-újságíróként vesz részt a fesztiválon, és mások mellett Nagy Feróval, Bródy Jánossal és Kóbor Jánossal beszélget majd a nézők előtt. Csatári Bence az országban elsőként doktorált rock történelemből, hét könyve jelent meg eddig.

Markó Ádám a Useme tagjaként elárulta, hogy a Madách Színházban tartják majd a banda első akusztikus fellépését. Sipos Örs az AWS frontembere pedig hangsúlyozta: „Gyermekkori hőseinkkel játszhatunk egy színpadon, és ez óriási megtiszteltetés. Számunkra fontos, hogy azt az értéket közvetítsük, amit gyerekkorunkban el- és meghatároztunk. A Madách Színházban átültethetjük a zenénket olyan kulturális térbe, ahol eddig még nem mutatkozhattunk be.”

Somló Dániel / fotó: Madách Színház

Somló Dániel a Somló Cirqsz előadásáról elmondta: „Édesapám, Somló Tamás művészetét képviselem, aki előtt egy emlékkoncert-sorozattal tisztelgünk. Somló Tamás igazi rocker volt. A Modern Art Orchestra-val fogunk megemlékezni a munkásságáról.”

A részletes programot a színház honlapján olvashatják hamarosan, jegyelővétel június 15-től!

A Rocksuli premierjét szeptember 21-én, 22-én és 23-án tartják Krassy Renáta, Gallusz Nikolett, Mahó Andrea, Borbély Richárd, Serbán Attila, Szemenyei János, Kiss Ernő Zsolt, Pesák Ádám, Baranyai Annamária, Balogh Anna, Sánta László és Puskás Péter főszereplésével.

Színház.org