A Trianon című rockopera a Hősök terén debütál Koltay Gábor rendezésében

2018 június 19. kedd, 14:37

A Trianon című rockopera azt mutatja be, hogy próbáltak meg alkalmazkodni az emberek a történtekhez – mesélte a rendező, Koltay Gábor. A produkció június 22-én és 23-án látható a budapesti Hősök terén.

Koltay Gábor azt mondta, a darabot az összegyűjtött személyes visszaemlékezések köré építette, a versek és megzenésítés is eköré rendeződött.

Koltay Gábor / Fotó: valasz.hu

“A rockopera négy tételből áll, amelyek az eseményeket és annak okait vizsgálják. Nem a történelmi személyekre, hanem a névtelen emberekre koncentráltak, ezáltal sokkal személyesebb és összefüggőbb, mint az Itt élned, halnod kell rockmusical volt” – tette hozzá.

A témát nehéz volt a mindennapok nyelvére lefordítani, de a rendező szeretné, ha elgondolkodtatna, mi felé kell haladni, hogy ezt a traumát fel lehessen dolgozni, és hogy a Kárpát-medencei magyarság lelki, szellemi egyesítése napi gyakorlattá tudjon válni.
Úgy fogalmazott, hogy a Trianon nem múltba vesző esemény, hanem velünk él, mindenki életét befolyásolja, ezért fontos, hogy beszéljünk róla.

“Úgy tapasztalom, nagyon sokan nem igazán tudják, mi történt 1920. június 4-én, amikor aláírták az első világháborút lezáró békeszerződést Versailles-ban, a Grand Trianon palotában. Magyarország 19 milliós európai középhatalomból 8 milliós kis állammá szűkült, területének több mint kétharmadát veszítette el. Szeretnénk elgondolkodtatni az embereket, illetve az értelem mellett az érzelmeket is átélhető módon felmutatni” – árulta el Koltay Gábor.

A Trianonban színpadra lép mások mellett Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kalapács József, Makrai Pál, Sipos Imre, Benkő Péter, Palcsó Tamás, Rudán Joe, Varga Szabolcs és Varga Vivien is.

A produkcióban tizenöt énekes, húsz színész, kétszáz táncos, száz statiszta, harminc lovas és negyven artista fog közreműködni. Mint elhangzott, komoly díszletrendszer fog épülni a Hét vezér szoborcsoport elé két nagy színpaddal. Két óriási ledfal épül a díszletbe, szemben lesz egy jelentős méretű lelátó, oldalt pedig további kettő, a múzeumok előtt.

Forrás: MTI