“A tehetség mindenhol utat tör magának” – Németh Kristóf és Ladinek Judit a Billy Elliot-ról

2018 június 23. szombat, 11:20

Ladinek Judit és Németh Kristóf az ATV Start Plusz vendégei voltak. A két színész pár órával azelőtt mesélt Elton John világhírű zenés darabjáról, hogy kiderült, a musical 15 előadását visszamondta az Operaház.

Németh Kristóf az adásban kifejtette: “Ez egy csodálatos, összművészeti produkció, melyben az Operaház balettművészei – Rujsz Edit vezetésével – ugyanúgy részt vesznek, mint a színészek, a gyermekszereplők, a kórus tagjai. A klasszikus balettől a sztepp táncig, a modern tánctól a prózáig annyi minden jelenik meg a produkcióban, hogy ez a darab nem is szólhat másról, mint a tehetség ünnepéről. Számomra a musical legfontosabb mondanivalója, hogy a tehetség mindenhol utat tör magának és ez nem azon múlik, hogy ki hova született, vagy ki hogyan gondolkodik. A történet középpontjában egy kisfiú áll, aki ahelyett, hogy bokszolna és a sztrájkra készülne, teljesen környezetidegen módon balett táncos szeretne lenni. Az édesapjának pedig az a dolga, hogy megtanulja támogatni azt a fajta különleges tehetséget ami neki bár furcsa, de a fiában benne van.”

Ladinek Judit hozzáfűzte: “Sokszor itthon azért nem tud kibontakozni a tehetség, mert nem kap utat és támogatást. Én évekkel ezelőtt láttam ezt a darabot Londonban, és életem egyik legmeghatározóbb színházi katarzisa volt.” Németh Kristóf azt is elárulta, az eddigi előadásokon fantasztikus, ünneplő közönség előtt léphettek színre.

A beszélgetést itt láthatják:

Az Operaház lemondta a Billy Elliot 15 előadását

Csütörtökön derült ki, hogy az Operaház igazgatója levélben közölte a stábbal a hírt: a tervezett előadások közül tizenötöt lemondanak, a maradék meghirdetett 29 előadást viszont megtartják.

Ahogyan azt a Hvg.hu írja, a Magyar Időkben június 1-jén jelent meg véleménycikk “Botrányos előadás az Erkel Színházban” címmel, amelynek szerzője arról értekezett, hogy az Operaház a Billy Elliot bemutatásával “tökéletesen szembemegy az állam céljaival”, amely “a családi boldogulást próbálja meg sok eszközzel és pénzzel elősegíteni”.

Azt is írta, hogy az előadást az intézmény “féktelen melegpropagandára használja fel”.

Az Operaház válaszlevelét és az előzményekről szóló cikkünket ITT olvashatják.

Forrás: ATV, Színház.org, Operaház, hvg.hu