Elhunyt Gillian Lynne, a Macskák koreográfusa

2018 július 03. kedd, 14:42

92 éves korában meghalt Gillian Lynne, a Macskák című musical koreográfusa. Lynne balett-táncosként kezdte pályafutását, de legnagyobb sikereit világszerte Andrew Lloyd Webber Macskák és Az operaház fantomja című musicaljeinek koreografálásával aratta. Lynne korábban azzal magyarázta hosszú életét, hogy imádja a hivatását.

 

Gillian Lynne és a Macskák / Fotó: andrewlloydwebber.com

A brit művész a londoni Princess Grace kórházban hunyt el, a hírt férje, Peter Land színész osztotta meg egy Twitter-üzenetben.

Gillian Lynne több mint hatvan előadást rendezett és koreografált a londoni West Enden és a New York-i Broadwayn.

Webber is búcsúzott:

„Isten veled drága Gillie, a brit musical három nemzedéke oly sokkal tartozik neked” – búcsúzott tőle Twitter-üzenetben Lloyd Webber.

Lynne júniusban még részt vett azon a névadó ceremónián, amelyen munkássága előtt tisztelegve a New London Színházat, a Macskák című musical első otthonát átnevezték Gillian Lynne Színházra. Az ünnepség házigazdái Lloyd Webber és Cameron Mackintosh producer voltak.

Lynne a Macskák próbáján 1981-ben / fotó: Donald Cooper/Photostage

Egy elképesztő pályáról

Gillian Lynne Bromleyban, London délkeleti részén született, 16 évesen szólótáncosként már klasszikus darabokban lépett fel Sadler Wells Balett-társulatával. Később musicalekben táncolt, és az ötvenes évektől már a televízióba is hívták. Koreográfusként a Northern Balettnél és a Bolsoj társulatában is dolgozott.

A Macskák-at Lynne koreográfiájával 1981-től 9 ezer előadáson láthatta a londoni közönség.

1986-ban Az operaház fantomját is az ő koreográfiájával mutatták be. Mindkét darab világsiker lett, pályafutása csúcsára ért velük. További munkái között szerepelt Lloyd Webber Aspects of Love című musicalje, a Chitty Chitty Bang Bang színpadi változata és Barbra Streisand Yentl című zenés filmjéhez is ő készített koreográfiát.

AP fotó / Christophe Ena

Díjak, elismerések

Kétszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat, és a montreaux-i Arany Rózsa-díjat is elnyerte a Muppet Show tévés koreográfiájáért. A Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia (Bafta) az A Simple Man című zenés filmért tüntette ki díjával. 2014-ben életműve megkoronázásaként II. Erzsébet királynőtől a dame címet is megkapta.

Elaine Page, a Macskák eredeti produkciójának főszereplője „drága barátként és tanítóként” méltatta a közösségi médiás felületeken. Lynne korábban azzal magyarázta hosszú életét, hogy imádja a hivatását. Elárulta, hogy nem volt zenei tehetsége, a zongorázást korán abbahagyta, mert a zongoratanára felpofozta, ha rosszul játszott.

Forrás: MTI, Színház.org