A Messiás.ma és a Jézus Krisztus Szupersztár dalaival rendeznek gálakoncertet Egerben

2018 július 04. szerda, 15:20

Augusztus 11-én az Agria Nyári Játékok keretében Egerben a Líceum udvarán Tündöklő csillagok címmel rendeznek gálakoncertet, ahol a Messiás.ma című “rockoratorikus” passióból és a Jézus Krisztus Szupersztár musicalből hangzanak majd el részletek mások mellett Csengeri Attila, Egyházi Géza és Szemenyei János előadásában.

fotó: messias.ma

Messiás.ma – egy rockoratorikus passióról:

Várkonyi Mátyás gondolta újra Händel Messiás című oratóriumát, melyet a Művészetek Palotájának Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében mutattak be a Reformáció Emlékbizottság támogatásával. A produkció később turnéra is indult.

Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas zeneszerző úgy véli, hogy a rockoratorikus passió megnevezéssel nemcsak pseudo műfajt teremt, hanem – a szokványos oratorikus előadás helyett ezúttal a szcenírozott formában megvalósuló, magyar nyelvű  feldolgozást hoz létre, amellyel a közönség szélesebb rétegeihez is eljuthat Händel remekművének  üzenete.

Csengeri Attila / fotó: messias.ma

Az átdolgozás hagyományos és mai, elektronikus hangszerekkel, digitális hanghatásokkal kombinált rockoratorikus passió, amelyben a bibliai szöveg új, magyar fordításban hangzik el.
Várkonyi Mátyás, a Rock Színház egykori alapító- igazgatója nem először nyúl ehhez a örökérvényű bibliai témához újító szándékkal. A Jézus Krisztus Szupersztár magyarországi ősbemutatója is ezt a témát dolgozta fel 1986-ban. „Meghatározó volt az a korszak az életemben, ezért ebből is építkezem” – mesélte Várkonyi Mátyás.

Az egri gálakoncerten pedig mindkét műből hallhatnak majd részleteket.

Az esten közreműködik Balogh Eszter, Rácz Rita, Füredi Nikolett, Szemenyei János, Csengeri Attila, Najbauer Lóránt, Csuha Lajos, Makrai Pál, Egyházi Géza, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat és a Rock Theater Band

Forrás: Messiás.ma, Színház.org