Zenta, 1697 címmel új magyar rockoperát mutatnak be

2018 augusztus 28. kedd, 12:25

Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs művét Pataki András állítja színpadra a Zentai Sportcsarnokban. A bemutatót szeptember 8-án tartják. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser, Szomor György, Békefi Viktória, Savanyu Gergely, Nagy Gábor és Kósa Zsolt látható.

Tisztelgés az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készülő előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben. A most készülő rockoperát a szerzők a vajdasági város napjára írták, hangzott el az eseményről tartott zentai sajtótájékoztatón.

“A Zentai Magyar Kamaraszínház idén ünnepli fennállásának a tizedik évfordulóját eddigi történelmének legnagyobb szabású produkciójával, a magyar történelem egyik legnagyobb  pillanatáról, győzelméről szóló művel és ez sorsfordító számunkra is” – mondta Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója.

Összesen hatvannégyen lépnek színpadra a nagyszabású előadásban: tizenegy színész-énekes, a Sopron Balett tizenhárom tagja, tizennégy vajdasági néptáncos, huszonkét zentai iskolás gyermek és a Budapesti Fővárosi Nagycirkusz négy akrobatája.

Wischer Johann, Perpauer Attila, Pataki András, Szarka Gyula és Savanyu Gergely a zentai sajtótájékoztatón / fotó: Soproni Petőfi Színház

Pataki András rendező hangsúlyozta: “vajdasági és színháztörténeti pillanat, hogy történelmi témájú, minőségi zenés színházi mű született, amely hiánypótló is egyben. Nem csak amiatt, mert egy világtörténelmi jelentőségű győztes csatára emlékezhetnek így, hanem azért, mert ennek segítségével az identitásunk újraélhető, a múltból pedig eredeztethető önmeghatározásunk. Kiemelte, egy kortárs zenemű született, amely üzenet a jövő felé egy olyan időszakból, amikor az összempátia és együttműködés megállította a török hódítást.”

A szerzők és a szereplők meséltek

Szarka Gyula a rockopera zeneszerzője kifejtette, a kilencven perces zenei anyagban a stílusok átfedik egymást, közben egységes, mai fülnek szóló hangzásvilág létrehozására törekedett. A történet követi a zenét, amely előbb született meg, mint a szövegek. Nagyon jól együtt tudtak dolgozni Szálinger Balázzsal, akivel az Álmos legendája előadás után ez már a második közös munkájuk. Hozzáfűzte: kihívást jelentett számára a csatának, annak jelentőségének, hatásának zenei ábrázolása. Őt mindig érdekelte a magyar történelemnek ez az időszaka és örül annak, hogy felvidéki magyarként most a Vajdaságban készülhet egy történelmi ősbemutatóra. A rockopera dalai a premierre cédén is megjelennek, az előadók már végeztek a stúdiómunkával.

A Savoyai Jenőt alakító Savanyu Gergely arról beszélt, hogy számára újdonságot jelent ebben az előadásban részt venni, mert eddig pályafutása során főként operettekben játszott. Ahogy megfogalmazta, sokszínű, karakteres dalokat születtek, remekül előadhatók színészileg, s amikor felénekelték a stúdióban, akkor is remek csapatmunka jellemezte a közös munkát. Ő és a többi szereplő, a figurák igazságainak, belső útjainak bemutatására törekszenek majd a dalok segítségével is.

Stéphanie Schlesser / fotó: Soproni Petőfi Színház

A sajtótájékoztatón Perpauer Attila, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja örömét fejezte ki, hogy az idei városnapi rendezvénysorozaton olyan műnek tarthatják az ősbemutatóját, amely Európa történelmében mérvadó eseményről szól és mindez Zentán valósulhat meg.

A jelmez Húros Annamária munkája, a díszlettervező Pataki András,  a koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó, a fénytervező Madarász János, a hangmérnök Mohai György, a dramaturg Katona Imre.

Az előadást az elkövetkezendő három évben szeptemberben Zentán mindig eljátsszák, jövő nyáron Magyarország-szerte műsoron lesz s bekerül a Soproni Petőfi Színház 2019/2020-as évadába, a tervek szerint 23-szor adják majd elő a leghűségesebb városban.

A rockopera állapotokat, képeket, helyzeteket mutat be

A produkció nem történetet mesél klasszikusan, hanem állapotokat, képeket, helyzeteket mutat be, hús-vér szereplőket ábrázol a dalok, a zene segítségével, markáns szövegekkel, hasonlóan az operákhoz. Megjelennek a történelmi figurák és bekerült egy fikciós szerelmi szál a rockoperába. Deák Pál magyar huszárezredes szerepét Vastag Tamás a népszerű magyar előadó játssza, Julie Fayol, Eric Fayol francia hadmérnök lánya pedig Stéphanie Schlesser énekes lesz, aki ezúttal magyarul énekel.

Az előadást támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta város önkormányzata és a Bethlen Gábor Alapítvány. A produkció összköltségvetése meghaladja a 30 millió forintot, ennek több mint felét a soproni színház állja.

Szarka Gyula / fotó: Soproni Petőfi Színház

Szarka Gyula – Szálinger Balázs
Zenta, 1697.
(rockopera)

A Zentai Magyar Kamaraszínház ősbemutatója
koprodukciós partner a Soproni Petőfi Színház

Főbb szerepekben:
(Császári tábor)
Savoyai Jenő herceg, francia származású fővezér – Savanyu Gergely
Sigbert Heister báró, osztrák hadvezér – Nagy Gábor
Deák Pál, magyar huszárezredes – Vastag Tamás
Laczó Tamás, magyar huszár – Papp Attila
Julie Fayol, Eric Fayol francia hadmérnök lánya – Stéphanie Schlesser
Pap – Major Zsolt

(Török tábor)
Elmasz Mehmed, nagyvezír – Horányi László
Tököly Imre, kuruc kapitány – Szomor György
Borisz Petrovics, szerb kapitány – Wischer Johann
Eric Fayol, francia hadmérnök – Kósa Zsolt
Hajós Anna, zentai asszony, Laczó Tamás felesége- Békefi Viktória

Forrás: Soproni Petőfi Színház