“Az a szöveg jó, amelyik a zenével együtt él” – Adamis Annát köszöntjük

2018 augusztus 30. csütörtök, 15:11

Ma ünnepli 75. születésnapját Adamis Anna költő, zene- és versszövegíró, aki 1943. augusztus 30-án született Gútán. Rövid jogászi tevékenység után teljesen a művészetnek szentelte életét, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab dalai mindenki számára ismerősek.

Adamis Anna a hatvanas évek elején az Egyetemi Színpad tagja volt, még főszerepet is játszott az Egy szerelem három éjszakája című musicalben. 1967-ben végzett az ELTE jogtudományi karán, de akkor már két éve publikálta írásait különféle lapokban, és rövid jogászi tevékenység után teljesen a művészetek felé fordult. Férje, a dobos Laux József révén ismerte meg az Omega együttes tagjait, és kezdett nekik szövegeket írni.

LGT és Omega, a nagy sikerek

Az 1962-ben alakult Omega Presser Gábor 1967-es belépése után állt elő saját dalokkal: többek között Adamis Annának köszönhetjük a zenekar Ha én szél lehetnék, Tízezer lépés, Petróleumlámpa, Gyöngyhajú lány című slágereit.
Az LGT első öt lemezén ő jegyezte a számok többségének szövegét, köztük az Ezüst nyár, a Kotta nélkül, az Ő még csak most tizennégy, az Álomarcú lány, a Ha a csend beszélni tudna és az utalásokkal teli a Kicsi, a Nagy, az Arthur és az Indián szövegeit.

Később olyan művészeknek, együtteseknek írt dalokat, mint a Neoton Família, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Bács Ferenc, Keresztes Ildikó, Bontovics Kati, Szörényi Örs vagy Varga Miklós.

Színházi munkák – Képzelt riport…

Az 1973-as Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról és az 1975-ben készült a Harmincéves vagyok című nagy sikerű darabok szövegei is Adamis Anna nevéhez fűződnek.

A Képzelt riport… az első sikeres magyar rockmusical révén annak idején utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A cselekmény egy amerikai rockfesztiválon bontakozik ki, középpontjában pedig egy magyar emigráns házaspár áll.

A musical 1973-as vígszínházi bemutatója után azonnal kasszasiker lett, a kritikusok imádták, itthon és Európa-szerte is műsorra tűzték. A premier óta számos magyarországi és európai színpadon láthatták a nézők, míg angol nyelven az USA-ban 1986 márciusában mutatták be. Legendás dalai közé tartozik a Vinnélek, a Menni kéne, a Ringasd el magad, az Arra születtem, melyek ma már önállóan is slágernek számítanak.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról a Vígszínházban

1975-ben született a Harmincéves vagyok című nagysikerű zenés darab, amely hol szatirikus, hol lírai szövegeivel sajátos szemszögből láttatja a közelmúlt magyar történelmét. Laux József 1976-ban disszidált, ami Adamis Anna és az LGT kapcsolatának végét jelentette, és bár házassága már véget ért, Adamis telefonját évekig lehallgatták, útlevelét elvették.

1998-ban állították színpadra Szent István körút 14. című zenés darabját, a következő évben mutatták be a Black Advent című operát, amelynek zenéjét Vukán György szerezte, librettóját pedig szintén Adamis Anna írta.

Lemezek, díjak, alkotói folyamat

Adamis Anna összesen 70 lemez és számos kislemez elkészítésében működött közre. Műveivel Amerikában is nagy sikert aratott. Több nemzetközi dalfesztivál fődíja mellett 1977-ben elnyerte az Amerikai Dalfesztivál Lírai Versenyének kategória – díját is. 1996-ban művészeti munkájának elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2011-ben az V. kerület díszpolgárává avatták, majd Gúta szülőfaluja-díjat is átvehetett.

Adamis Anna megannyi sikere ellenére életművéből immár felnőtt fiára a legbüszkébb. 1997-ben átfogó válogatást adtak ki a zene – és versszövegíró életművéből.

Adamis Anna / fotó: parameter.sk

Az alkotói folyamatról egyszer így nyilatkozott: “A dal három rétegű, és ha a zene készül el előbb, a zenei forma, a zenei gondolat adja a kereteket. E foglalat tartalmát a szöveg hozza és tölti meg érzésben és gondolatilag. Így válik egésszé a dal. Az a szöveg jó, amelyik a zenével együtt él, vele együtt válik teljessé. A zene a szavakat az emberi beszéd szférájából más megértési és hangulati dimenzióba emeli át” – mesélte.

Forrás: Femina.hu, Színház.org, Wikipedia, ezenanapon.hu, MTI