“A rendezvény ötletét a Rocksuli előadása adta” – Bóna Márk szervező a Madách rockfesztiváljáról

2018 szeptember 19. szerda, 18:00

A Rocksuli című, új Webber-musical bemutatóját követően szeptember 24-től október 17-ig rockfesztivált rendez a Madách Színház. A fesztivál hátteréről a szervezővel, Bóna Márkkal készült interjú.

A Lángoló Gitárok cikkéből:

Bóna Márk elárulta, hogy az egész rendezvény alapötletét a színház idei Rocksuli előadása adta. A történetét sokan ismerhetik az azonos című, 2003-ban Jack Black főszereplésével bemutatott filmből.

Bóna Márk / fotó: Madách Színház

“A darab ugyanerre a sztorira épül, a forgatókönyvét is ugyanaz a Mike White írta, a musicalváltozat zenéjét pedig Andrew Lloyd Webber szerezte, aki ebben a műfajban élő legendának számít. A musicalt szeptember 21-től láthatja a közönség, és ennek kapcsán a Madách igazgatója, Szirtes Tamás javasolta, hogy a Szerelmes Shakespeare tavalyi bemutatója mellé szervezett Shakespeare-fesztivál hagyományait folytatva idén a Rocksuli kapcsán legyen egy rockfesztivál a színházban. Én közös ismerősök révén kerültem a képbe. Tavaly november végén kezdtünk el beszélgetni az ötletről, több változat után végül januárban állt össze a koncepció, akkor kezdődött meg a tényleges szervezés.”

Ilyen lesz a Rocksuli:

A szervező úgy fogalmazott a rendezvénnyel kapcsolatban, hogy itt most három hétet ölel fel a fesztivál, és a több helyszín is igaz, hiszen három színpadon zajlanak majd az események, de persze nem egy időben. “Egyszerre csak egy program lesz, hogy semmiről ne maradjon le a közönség, illetve a fesztivállal párhuzamosan folynak majd a Rocksuli előadásai. Amikor nincs előadás, akkor tartjuk meg a koncerteket Madách nagytermében, amikor pedig van, akkor a Stúdiószínpadon és a Tolnay Szalonban lesznek programok.” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mi alapján válogatták össze a fellépőket,Bóna Márk úgy felelt:Összeírtam nagyon-nagyon sok zenekar nevét, majd nem sokkal később egy nagyon kellemes egy óra következett, amikor Szirtes Tamás igazgató úrral leültünk a számítógép elé, és végigmutogattam neki ezeket a Youtube-on. A listán természetesen sokkal többen voltak, mint akik végül a programba kerültek, de ez nem meglepő, hiszen az őszi klubszezon indulása után sokkal nehezebb a zenekarokkal időpontot egyeztetni, hogy egy ilyen fellépés ne üsse más, esetleg nagyobb volumenű szerepléseiket.”

fotó: Madách Színház

A fesztivál két fő célkitűzéséről azt mesélte, hogy egyrészt a Madách közönségét meg tudják szólítani olyan koncertekkel, amelyekre hagyományos körülmények között nem feltétlenül mennének el, ebben a környezetben viszont érdekesnek és élvezhetőnek találhatják. “A másik oldala a kezdeményezésnek pedig az, hogy a fellépő zenekarok közönsége fedezze fel a színházat, tapasztalják meg ezt a közeget, érezzék meg a hangulatát. A közönség ezúttal mást kap majd a kedvenceitől, mint amihez eddig hozzászokhattak, a közeg, a műsor, a hangzás miatt. Még akkor is egészen más lesz az élmény, ha a rákövetkező héten ugyanezt a zenekart egy klubkoncerten látja valaki. Többek között ezért érdemes eljönni és megnézni. A színházba járó és zenét is szerető emberek pedig – a két halmazban elég nagy az átfedés – a saját közegükben megismerhetnek néhány olyan zenekart, akikről már hallottak, vagy akinek szimpatikus a produkciója, és eljöhetnek úgy színházba, hogy ezúttal nem egy előadást néznek meg, hanem egy koncertet.”

A teljes interjút ITT olvashatják

A Rocksuli premierjét szeptember 21-én, 22-én és 23-án tartják Krassy Renáta, Gallusz Nikolett, Mahó Andrea, Borbély Richárd, Serbán Attila, Szemenyei János, Kiss Ernő Zsolt, Pesák Ádám, Baranyai Annamária, Balogh Anna, Sánta László és Puskás Péter főszereplésével.

Forrás: Lángoló Gitárok, Színház.org