“Szinte forradalmi” – Bonnie & Clyde a Csokonai Színházban

2018 szeptember 29. szombat, 8:00

Szeptember 28-án mutatta be a Bonnie & Clyde című Broadway-musicalt a Csokonai Színház. Az előadás Harangi Mária rendezésében került színpadra mások mellett Kulcsár Viktória, Zsitva Réka, Rózsa László és Kurely László főszereplésével.

A nyári városmajori ősbemutató után a debreceni Csokonai Színházban kerül először színpadra az amerikai zenés darab.

Próbafotó: Máthé András

A rendező szerint a musical nem romantizálja a hősöket

Az ötlet és a döntés, hogy a musical elérkezzen a magyar közönséghez, a koprodukcióban készülő előadást biztosító két színháznak köszönhető. Harangi Mária rendező a lelki indítékok mélyrajzát, a döntéshelyzetek izgalmát emelte ki a darabban: A jelenetek kidolgozottsága ad lehetőséget arra, hogy belelássunk a szereplők lelkébe. Meggyőződésem, hogy ez a kulcsa ennek a darabnak: ha mindezeket a lelki történéseket sikerül hitelesen megmutatnunk a színpadon, akkor a Bonnie & Clyde nagyon erős történetté válik. A musical nem romantizálja a hősöket. Nagyon szereti őket, próbálja őket megérteni, próbálja átélni velük a nehézségeket, ennek a két év ámokfutásnak minden nehéz döntéshelyzetét. Azt a pszichológiai mozgatórugót tárja fel, ahogy a két hős végig kitart egymás mellett, azon is túl, hogy felismerik: nincs számukra már más esély, csak együtt menni a halálba.”

Próbafotó: Máthé András

Country, gospel és igényes mai popzene a darabban

Bonnie Parker szerepét  – az első szereposztásban – Kulcsár Viktória játssza. A karakter megformálásában, erkölcsi felmentésükben fontosnak tartja, hogy ez a két ember a mélyszegénységből indul, ebből a perspektívából látják a világot; s nem utolsósorban nárcisztikus emberek. Elsősorban mégis a musical zenei világa nyűgözi le. Szinte forradalmi, hogy Debrecenben veszünk elő első alkalommal egy ilyen belevaló musicalt és nem egy nagy klasszikushoz nyúlunk. Magával ragadó ez a csodálatos zene. Country, gospel és igényes mai popzene keveredik ebben a darabban, s azt gondolom, könnyű útja lesz a nézőkhöz.”

Próbafotó: Máthé András

Rózsa László (Clyde Barrow) először játszik főszerepet zenés darabban. Az az érzésem, hogy Bonnie és Clyde egy párhuzamos, megemelt világban léteznek. Bonnie sztár akar lenni, s nem biztos, hogy mindent felfog, ami körülötte történik. Úgy kezeli az eseményeket, mintha egy izgalmas filmet látna, s benne önmagát, mint a film főszereplőjét. Ezt érzékelem Clyde-nál is. Al Caponéra és Billy, a kölyökre akar hasonlítani, s amikor le kell lőnie egy embert, mert vagy ő, vagy a másik, akkor döbben rá, hogy már nem lehet visszafordulni. Talán épp azért lesznek szimpatikusak, mert csetlő-botló emberek, mert sok hibát követtek el, persze végzeteseket, de hozzájuk hasonlóan mi is követünk el hibákat, hozunk rossz döntéseket nap, mint nap… Hiszem, hogy az élethez sok csalódás, sírás, szeretet és jó humorérzék kell, és ezekből lesz bőven az előadásban!”

Próbafotó: Máthé András

Bonnie és Clyde híres-hírhedt gengszterszerelme

Bonnie és Clyde híres-hírhedt gengszterszerelme körül már akkor hatalmas kultusz keletkezett, amikor az elvadult gyilkos szerelmespár tagjai, Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow még aktívak voltak. A sajtót és a közbeszédet élénken foglalkoztatta az őket övező minden kis mozzanat, valósággal ünnepelték őket, haláluk után pedig gyorsan legendává váltak.

A Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével készült, mára kultikussá vált, 9 Oscar-díjra jelölt film, valamint a legendás életepizódok alapján készült el 2011-ben a sikergyanús Broadway-musical, mely az eredeti történethez és annak utóéletéhez hűen keveri a különböző műfajokat: a zene, a mozgás és az érzelmes prózai jelenetek mellett filmes bejátszások gazdagítják nemcsak a látványt, hanem a történetet is.

A musical díszlet- és jelmeztervezője Nagy Viktória, a koreográfusa és a rendező munkatársa Cortés Sebastián. A darab szövegkönyvét Ivan Menchell, a dalszövegeket Don Black, a zenét Frank Wildhorn írta. A művet Hubai Gergely, a dalszövegeket Egressy Zoltán fordította.

Forrás: Debreceni Csokonai Színház, Színház.org